Σε μια πρώτη αποκλιμάκωση ύστερα από αρκετές εβδομάδες έντασης, το μεσημέρι της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου η Ρωσία ανακοίνωσε την απομάκρυνση από τα σύνορα της Ουκρανίας ενός αριθμού στρατιωτικών μονάδων, που είχαν καταλάβει θέσεις στη «ζώνη του πυρός». Έδωσε στη δημοσιότητα και ένα video, μικρής διάρκειας, στο οποίο βλέπουμε μερικά άρματα μάχης στη διάβαση μιας γέφυρας. Την επόμενη ημέρα η Μόσχα ανακοίνωσε την αποχώρηση στρατευμάτων της από τη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου είχαν μετακινηθεί για μια άσκηση, δίνοντας και από εκεί εικόνα με τα τεθωρακισμένα οχήματα φορτωμένα στο τραίνο. Παράλληλα, η Λευκορωσία ενημέρωσε τη Δύση πως οι κοινές ασκήσεις της με τη Ρωσία λήγουν στις 20 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, τίποτε από τα προαναφερθέντα δεν έγινε πλήρως αποδεκτό από τις δυνάμεις της Δύσης, που επιμένουν πως όχι μόνο δεν αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα, αλλά ενισχύονται περαιτέρω (υπάρχει μια αναφορά, όχι επαρκώς επιβεβαιωμένη, πως στα σύνορα της Ουκρανίας βρίσκονται πλέον 148.000 άνδρες). Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είναι υπέρ αυτής της άποψης, την οποία εξέφρασε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, στις Βρυξέλλες. Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε επίσης ότι αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται μαζί με άλλους συμμάχους στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ οι δυνάμεις της Βαλτικής είναι έτοιμες να αντιδράσουν.
Την άποψη πως η Ρωσία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της υιοθετούν οι ηγεσίες των μεγάλων δυτικών χωρών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Jo Biden, ο οποίος δήλωσε ότι «μια εισβολή εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανή». To ίδιο υποστήριξε σε διάγγελμά του για την «Ημέρα Ενότητας» (16 Φεβρουαρίου) ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, προσθέτοντας πως «δεν βλέπουμε τους Ρώσους να φεύγουν, αλλά να είστε σίγουροι πως θα αμυνθούμε σθεναρά αν επιχειρήσουν να εισβάλουν στη χώρα μας».
Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα αμφισβήτησης των προθέσεών του, ωστόσο δεν έχει διευκρινίσει ακόμη πόσα στρατεύματα έχουν αποχωρήσει από τη θέση τους στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ δεν έχει κάνει καμιά αναφορά στο χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσης των υπολοίπων.
Ο Pώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε στις 15 Φεβρουαρίου ότι η χώρα του δεν επιζητεί τον πόλεμο και θα βασιστεί στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να μηδενιστεί η πιθανότητα η Ουκρανία να είναι μελλοντικά μέλος του ΝΑΤΟ. Για πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων δεν δεσμεύτηκε, τονίζοντας ότι οι επόμενες κινήσεις της Μόσχας θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται και μια συνάντηση τις επόμενες ημέρες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και του Ρώσου ομολόγου του Sergei Lavrov, για ένα νέο γύρο συνομιλιών, είναι πολύ πιθανή. Η αποκλιμάκωση όταν έρθει θα ρίξει και τις τιμές της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), κάτι που ήδη φάνηκε στις πρώτες ώρες της ανακοινωθείσας μερικής αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες σύμφωνα με μια έκθεση της ουκρανικής αντικατασκοπείας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας δεν επαρκούν για εισβολή. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η κρίση έχει ακόμη πολλά επεισόδια, ώσπου να καταλήξει κάπου…