Πάντα υπάρχει πιθανότητα να λυθούν τα προβλήματα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ύστερα από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Vladimir Putin, για το φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας. Ο Sergei Lavrov δεν έτρεφε αυταπάτες για τις δυσκολίες αυτής της κρίσης, καθώς οι συζητήσεις με τη Δύση δεν έφεραν κάποιο θετικό αποτέλεσμα για την επίλυσή της, αλλά μόνο διαφωνίες και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο. Πάνοπλες οι ρωσικές δυνάμεις στις θέσεις τους στη συνοριογραμμή των δύο χωρών, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να μη δεσμεύεται πως δεν θα «αγκαλιάσει» στο εγγύς μέλλον την Ουκρανία, με τα κράτη που το απαρτίζουν να δηλώνουν πως δεν θα στείλουν στρατεύματα σε αυτή σε περίπτωση εισβολής των Ρώσων (θα τη βοηθήσουν όμως, με εξοπλισμό).

Στην Ευρώπη, τα ηγετικά επιτελεία κάθε χώρας προσπαθούν να βρουν μια εναλλακτική λύση, για την περίπτωση που η ένοπλη σύρραξη δεν αποφευχθεί και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία σταματήσει να έρχεται στη γηραιά ήπειρο μέσω της Ουκρανίας.

Η ήπειρός μας θα ζήσει δύσκολες στιγμές, αν τα πράγματα εκτραπούν, σε συνδυασμό με την πανδημία του covid που ακόμη καλά κρατεί και την μεγάλη άνοδο των τιμών σε όλο το φάσμα της ενέργειας. Οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι αισιόδοξες, ενώ πρόσφατα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε φόβους για την «επιστροφή ενός πολέμου στην Ευρώπη, ύστερα από εβδομήντα χρόνια» (μάλλον ξέχασε τα όσα συνέβησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη δεκαετία του ’90).

Η νευρικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο» στην ανατολική Ουκρανία και μια λάθος κίνηση από την πλευρά των ρωσόφωνων αυτονομιστών ή των χιλιάδων εθελοντών που στηρίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις, μπορεί να είναι η φλόγα που θα ανάψει το φυτίλι. Πριν λίγες ώρες, τρεις Ουκρανοί στρατιώτες που προηγούμενα είχαν καταναλώσει άφθονο αλκοόλ, πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Έλληνα ομογενή και έναν συμπατριώτη τους, ενώ τραυμάτισαν άλλους δύο. Tην ίδια ημέρα, το ρωσικό κρατικό κανάλι μετέδωσε πως «Ουκρανοί εθνικιστές από το Κίεβο σχεδιάζουν να σφαγιάσουν Ρώσους». Παράλληλα, o πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky σε διάγγελμά του τόνισε ακόμη μια φορά την επιθυμία της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ανέφερε πως έχει πληροφορίες ότι τα ρώσικα στρατεύματα θα εισβάλλουν στις 16 Φεβρουαρίου. Στην Washington, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken εξέφρασε τον φόβο πως τα πολεμικά επεισόδια θα ξεκινήσουν ως το τέλος της εβδομάδας. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ενώ ίδιες οδηγίες έχουν δοθεί και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία καταγγέλλουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει μια επίθεση εναντίον τους.

Παρά τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov να τις υποβαθμίσει χρησιμοποιώντας το χιούμορ του, οι οικονομικές κυρώσεις που θα επιβάλλουν οι χώρες της Δύσης σε ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία, θα πονέσουν πολύ την άλλοτε μητρόπολη του υπαρκτού σοσιαλισμού. Κι αν αυτές συνεχιστούν σε βάθος χρόνου, η Ρωσία ίσως κινδυνέψει να βρεθεί στην ίδια δεινή οικονομική θέση με την περίοδο των τελευταίων χρόνων του Ψυχρού Πολέμου. Επίσης, στο ενδεχόμενο της εισβολής, δεν έχει τον χρόνο με το μέρος της. Αν οι Ουκρανοί καταφέρουν να πάνε τα πράγματα σε «πόλεμο θέσεων», θα είναι ένα ακόμη δυσάρεστο σενάριο στην πολιτική σκακιέρα για εκείνη.

Τις τελευταίες ώρες, η Ρωσία μέσω του απεσταλμένου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση Vladimir Chizhov, δήλωσε πως δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία αν δεν προκληθεί, αφήνοντας να φανεί το ενδεχόμενο επίλυσης της κρίσης με τη διπλωματική οδό. «Αν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, μην εκπλαγείτε αν απαντήσουμε. Επίσης, αν αρχίσουν να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες οπουδήποτε στο Donbas ή όπου αλλού», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος. Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι ο πρόεδρος Vladimir Putin είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί, προσθέτοντας ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι μόνο ένα μέρος των μεγαλύτερων ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλειά της.

Πριν από λίγη ώρα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov ανέφερε πως κάποιες από τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, επιστρέφουν στη βάση τους. Η ακριβής δήλωσή του, ήταν η εξής: «Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους».


Αμέσως μετά, σε σε ανάρτησή της στο Telegram η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova αναφέρει πως «η 15η Φεβρουαρίου θα γραφτεί στην ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης. Ντροπιάστηκαν και καταστράφηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός». Στη Δύση, αρκετοί ακόμη είναι επιφυλακτικοί, φοβούμενοι πως οι Ρώσοι κάνουν έναν ακόμη παραπλανητικό ελιγμό. Οι επόμενες ώρες, θα δείξουν πιο καθαρά τι ισχύει. Aς ηρεμήσουν όλοι τώρα κι ας βάλουν το όπλο παρά πόδα, με την ευχή κάποια στιγμή να το κλειδώσουν και στη ντουλάπα του υπογείου…

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας