Η 11η Φεβρουαρίου 2015 μοιάζει πλέον μια ξεχασμένη ημερομηνία, με βάση τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην ευαίσθητη περιοχή του Donbas, όπου η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο». Η συμφωνία του Μinsk στη Λευκορωσία (Minsk II) που υπεγράφη εκείνη την ημέρα, όριζε την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αυτονομιστικών ομάδων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και του ουκρανικού στρατού, καθώς και την απομάκρυνση των βαριών όπλων από τα σημεία ενδεχόμενης επαφής των αντιπάλων. Στην πραγματικότητα η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως, καθώς ουδέποτε έλειψαν οι εντάσεις. Στις ημέρες μας και με την κρίση στην Ουκρανία συνεχώς να βαθαίνει, η εκεχειρία που προσέφερε η Minsk II, στην πράξη απουσιάζει ηχηρά.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες οι βομβαρδισμοί και οι εκρήξεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις του Donbas, το Donetsk και το Luhansk, έχουν αναγκάσει περίπου 40.000 άμαχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν με λεωφορεία στη Ρωσία.

Ukraine crisis

Το ουκρανικό υπουργείο άμυνας ανέφερε περισσότερες από 130 παραβιάσεις της «εκεχειρίας» το τελευταίο 24ωρο, με τη χρήση μάλιστα και όπλων που η συνθήκη του Minsk έχει απαγορεύσει. Στον αντίποδα, οι επικεφαλής των αυτονομιστών καταγγέλουν ότι πολλά χωριά στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk» (έτσι ονομάζουν την αποσχισθείσα περιοχή) δέχονται πυρά από όλμους του ουκρανικού στρατού.

Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία έχουν καλέσει όσους πολίτες τους βρίσκονται στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν αμέσως, καθώς δεν μπορούν πλέον να εγγυηθούν την σωματική τους ακεραιότητα. Ο καγκελάριος της τελευταίας Olaf Scholz δήλωσε πως «ο πόλεμος απειλεί και πάλι την Ευρώπη και ο κίνδυνος κάθε άλλο παρά έχει αποτραπεί», ενώ μία ημέρα πριν είχε εξοργίσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov, αναφέροντας πως «είναι γελοίο να μιλάμε για γενοκτονία στο Donbas». Για τη Μόσχα το θέμα αυτό είναι «κόκκινη γραμμή», καθώς έχει δηλώσει κατά επανάληψη ότι αν διαπιστώσει βιαιότητες εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού, θα επέμβει δυναμικά.

Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν πάντα στη συνοριακή γραμμή, παρά την μερική αποκλιμάκωση της 15ης Φεβρουαρίου, κάποιοι μάλιστα αναφέρουν πως ο αριθμός των ανδρών της έχει αυξηθεί σημαντικά. Επεκτείνοντας το σενάριο αυτό, τονίζουν πως οι μισοί από τους στρατιώτες βρίσκονται σε θέσεις μάχης, ενώ νέες φήμες οργιάζουν για την ημερομηνία της επίθεσης: Θα είναι η 22η Φεβρουαρίου, λένε. Μένει να δούμε αν ο Vladimir Putin θα χρησιμοποιήσει και πάλι το ειρωνικό του στιλ, μετά την παρέλευση εκείνης της ημέρας. Ο πρώτος που αντέδρασε στη φήμη αυτή ήταν ο εκρόσωπός του Dmitry Peskov, κατηγορώντας τη Δύση για προβοκάτσια και ζητώντας της να σταματήσει να δίνει ημερομηνίες επιθέσεων. Πριν από λίγο, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε πως ο Emmanuel Macron και ο Ρώσος ομόλογός του συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία στην αναγκαιότητα να βρεθεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση. Για κάποιους αυτό μεταφράζεται σε ραγδαίες εξελίξεις, ενώ για άλλους είναι μόνο λόγια που δεν σημαίνουν τίποτα.

Στο μεταξύ, το μπαράζ των δηλώσεων ένθεν και ένθεν συνεχίζεται. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ζήτησε από τη Ρωσία «να καθίσει στο τραπέζι», με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας να διαβεβαιώνει ότι «υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να αποφευχθεί μια αχρείαστη αιματοχυσία». Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova ανέφερε πως «θα σταλούν με ειδικό μήνυμα στον καγκελάριο της Γερμανίας οι αποδείξεις για τoυς μαζικούς τάφους που υπάρχουν στο Donbas». Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ) σε κοινό ανακοινωθέν τους τονίζουν επί λέξει τα κάτωθι: «Ανησυχούμε ότι τα σκηνοθετημένα επεισόδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση». Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Jo Biden είπε την Παρασκευή ότι «παραμένει πεπεισμένος ότι οι Ρώσοι θα εισβάλουν στην Ουκρανία»

Οι αεροπορικές εταιρείες Austrian Airlines, Lufthansa και KLM ανακοίνωσαν την αναστολή όλων των πτήσεών τους προς την Ουκρανία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Όλες οι ελπίδες για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία και την αποφυγή του πολέμου με ό,τι αυτός συνεπάγεται για την Ευρώπη (προσφυγικό και ενεργειακό πρόβλημα) έχουν μετατεθεί για τις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που θα συναντηθούν για συνομιλίες οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας Antony Blinken και Sergei Lavrov.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φιοντόρ Λουκιάνοφ: Πόλεμος δεν θα γίνει, τουλάχιστον τώρα..

Οι Ρώσοι που πάντα ήταν…

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Πηγή εσωτερικής φωτογραφίας