Ο Αλέξανδρος Λουκάσοβ, εργοδηγός στο Μεταλλουργικό εργοστάσιο της Μαριούπολης, έχασε το μάτι του ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, που του άφησε μια τεράστια ουλή στο πρόσωπο. Έβγαλε την γυναίκα του από τα ερείπια, νεκρή.
Ο τραυματίας Αλέξανδρος έφυγε από τη Μαριούπολη σε έναν δρόμο γεμάτο με πτώματα. Ταξίδεψε μέσω Ρωσίας για να επισκεφτεί την κόρη του στην Ελλάδα. Δεν ήθελε να μείνει σε μια χώρα που «διοικείται από την Γκεστάπο».
Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Αλέξανδρος πήγαινε ακόμη στη δουλειά του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κάτοικοι της Μαριούπολης δεν είχαν ιδέα για το τι θα γινόταν με την επίθεση του Πούτιν.
Ωστόσο, στις 27-28 Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι άρχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη. Ειδικότερα, την οικιστική περιοχή όπου έμενε ο Αλέξανδρος με τη σύζυγό του Όλγα.
Όταν οι βομβαρδισμοί έγιναν πιο συχνοί, το ζευγάρι αποφάσισε να μετακομίσει προσωρινά στο διαμέρισμα που έμενε η μητέρα του Αλέξανδρου.
“Στις 2 Μαρτίου, πήγαμε για ψώνια. Όλα λειτουργούσαν ακόμα. Επικρατούσε ησυχία στην πόλη. Ωστόσο, ούτε η αστυνομία ούτε ο ουκρανικός στρατός φαίνονταν πουθενά”.
Την επόμενη μέρα – 3 Μαρτίου – ο Αλέξανδρος θα την θυμάται σε όλη του την ζωή.
Το πρωί η γυναίκα του κοίταζε έξω από το παράθυρο και είπε: “Κοίταξε, έρχονται τα τανκς! Δες τι είναι ζωγραφισμένο πάνω τους!”
Ο άνδρας πλησίασε το παράθυρο και είδε πολλά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με λευκά γράμματα Ζ.
Συμβούλεψε την γυναίκα του να απομακρυνθεί από το παράθυρο. Εκείνος κάθισε στο δωμάτιο και η γυναίκα του πήγε στην κουζίνα. Εκείνη την στιγμή ακούστηκε ένα χτύπημα στην πόρτα και η μητέρα του πήγε να ανοίξει. Ο άντρας την άκουσε να μιλάει με κάποιον στο διάδρομο.
“Ξαφνικά άκουσα τον ήχο μιας μηχανής ντίζελ ενός άρματος μάχης. Μετά – να στρίβει ο πύργος του και κατάλαβα ότι σταμάτησε και στράφηκε προς το σπίτι μας. Δεν άκουσα τον πυροβολισμό, αλλά ένιωσα το χτύπημα”. Το πρόσωπο του Αλέξανδρου τραυματίστηκε από θραύσματα και γυαλί και το μάτι του κόπηκε στη μέση.
Συνειδητοποίησε ότι η οβίδα είχε πέσει στην κουζίνα: ο τοίχος ανάμεσα σε αυτόν και το διπλανό δωμάτιο είχε πέσει.
“Η πρώτη μου σκέψη ήταν: να βρω την Όλγα; Ήταν ξαπλωμένη στην κουζίνα κάτω από τα ερείπια. Μόνο το κεφάλι της εξείχε από τα μπάζα”.
Ο άνδρας άρχισε να σκάβει, προσπαθώντας να βγάλει την γυναίκα του από τα συντρίμμια με το πρόσωπό του γεμάτο αίματα.
«Όλια, βοήθησε τον εαυτό σου με τα χέρια και τα πόδια σου!» Τελικά την έβγαλα, την τοποθέτησα κοντά στη σόμπα και την αναποδογύρισα.
Τα νεκρά της μάτια με κοιτούσαν επίμονα. Μετά κάθησα και την κοίταζα για πολλή ώρα. Όταν την τράβηξα, ήταν ήδη νεκρή. Έλεγξα τον σφυγμό της. Και παρατήρησα πώς τα νύχια της άρχισαν να γίνονται σκούρο μπλε. Στη συνέχεια τράβηξα το σώμα της κοντά στο παράθυρο. Δύο άντρες με μπουφάν με την επιγραφή «Disaster Medicine» έτρεξαν να δουν”.
Ο Αλέξανδρος βγήκε από το διαμέρισμα πριν χάσει τις αισθήσεις του.
Έφυγε από την πόλη πάνω σε σώματα νεκρών μαριουπολιτών. Ανέκτησε τις αισθήσεις του σ’ ένα τοπικό νοσοκομείο. Θυμάται μόνο το χειρουργικό τραπέζι και ότι τα τραύματά του τα έραψε ένας παιδοχειρουργός. Δεν είχαν μείνει άλλοι γιατροί στην πόλη.
Λίγο αργότερα ξαναβρήκε την ψυχραιμία του και ρώτησε για την μητέρα του.
«Έφυγε η μητέρα σου», του είπαν.
Ο άνδρας δεν την είδε να πεθαίνει, αλλά είπε ότι ήταν πολύ δραστήρια και πολλοί άνθρωποι στην περιοχή την γνώριζαν. Επομένως, αν είχε επιζήσει, μάλλον θα το είχαν μάθει.
Εκείνη την στιγμή, ο Αλέξανδρος συνειδητοποίησε ότι δεν είχε πλέον οικογένεια.
Στο μεταξύ, η κατάσταση στην πόλη χειροτέρευε, οι βομβαρδισμοί γίνονταν πιο συχνοί. Η Μαριούπολη βομβαρδιζόταν συνεχώς. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεταφέρονταν στο νοσοκομείο.
«Οι Ρώσοι πυροβολούσαν ανθρώπους που, απλώς, πήγαιναν να πάρουν νερό. Μπροστά μου πυροβολήθηκαν 27 άτομα, γυναίκες και παιδιά. Φασιστικά οχήματα πλησίασαν και τους πυροβολούσαν. 5-6 άτομα – αμέσως σκοτώθηκαν. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο χειρουργείο του νοσοκομείου από έναν άνδρα με ένα φορτηγό.»
Ο Αλέξανδρος θυμήθηκε μια 19χρονη κοπέλα, την Τζούλια, η οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, και την βοήθησε να μεταφερθεί στο κρεβάτι του νοσοκομείου.
«Η νοσοκόμα έκανε ενέσεις σε όλους όσους είχαν τελειώσει από την επέμβαση. Πέρασαν 20 λεπτά Κοιτάζω αυτή την Τζούλια και καταλαβαίνω ότι δεν κινείται καθόλου. Συνήθως οι τραυματίες γυρίζουν, γκρινιάζουν αλλά εκείνη όχι. Την πλησιάζω και βλέπω ότι είναι νεκρή. Της έκαναν τσάμπα την ένεση. Υπήρχε πολύς κόσμος, δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιος ήταν νεκρός και ποιος ζωντανός. Ένεση έκαναν σε όλους”!
Κάθε μέρα πέθαιναν 5-6 άνθρωποι από τα τραύματά τους στο νοσοκομείο. Τα πτώματα τα έβαζαν σε σακούλες, και όταν τελείωναν, τα έπαιρναν από τα χέρια και τα πόδια, τα τοποθετούσαν σε μια κουβέρτα και τα πήγαιναν στο υπόγειο ή στο δρόμο. Σχεδόν όλη η αυλή του νοσοκομείου ήταν γεμάτη από πτώματα.
Στις 4 Μαρτίου άρχισαν παγετοί στη Μαριούπολη. Στο νοσοκομείο, με σπασμένα τζάμια, έκανε πολύ κρύο, οι βομβαρδισμοί δεν υποχωρούσαν.
Ο Αλέξανδρος κατάφερε να φύγει από το νοσοκομείο στις 21 Μαρτίου. Αυτός και μια άλλη οικογένεια -γονείς και δύο παιδιά που είχαν τραυματιστεί- αποφάσισαν να δραπετεύσουν προς την περιοχή που ελέγχει η Ουκρανία.
Υπήρχαν φήμες ότι από το δυτικό τμήμα της πόλης μπορούσες να πάς στο Μπερντιάνσκ και από εκεί – στο Ζαπορίζιε. Ο κόσμος περπατούσε στην πόλη για μια εβδομάδα. Υπήρχαν συνεχείς βομβαρδισμοί. Έτρωγαν ό,τι τους έδιναν οι ντόπιοι: άλλοι έδιναν λίγο ψωμί, άλλοι μισό μπουκάλι νερό και άλλοι ένα βάζο ντομάτες.
«Ο στρατός του Αζόφ λέει ότι περίπου 20.000 με 25.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη. Νομίζω ότι είναι πολλοί περισσότεροι.
Περπατούσαμε πάνω στα πτώματα που βρίσκονταν παντού!».
Στην αρχή τους νεκρούς δεν τους έθαβαν στις αυλές, τους έβγαζαν έξω και τους άφηναν εκεί.
Μια μέρα μερικοί άνθρωποι ήθελαν να κρυφτούν στο υπόγειο ενός από τα σπίτια, αλλά μια ηλικιωμένη γυναίκα βγήκε από την είσοδο και τους είπε:
“Μην πάτε εκεί. Υπάρχουν 16 άτομα που κρύβονταν σε εκείνο το μέρος, όταν χτύπησε η οβίδα. Έτσι πέθαναν όλοι, τα πτώματα βρίσκονται ακόμα εκεί.”
Τελικά, στις 27 Μαρτίου, ο Αλέξανδρος έφτασε στην εκκλησία της περιοχής, όπου υπήρχε ένα τεράστιο υπόγειο όπου κρύβονταν περίπου 200 άτομα. Φοβισμένοι Ρώσοι και Τσετσένοι έτρεχαν ήδη στην πόλη, διηγείται ο Αλέξανδρος. Οι κατακτητές μπήκαν στην εκκλησία και είπαν: κανείς από εσάς δεν θα πάει στην Ουκρανία, υπάρχει μόνο μία επιλογή για το πού θα πάτε.
Βρέθηκα στο Ντονιέτσκ, πέρασα τον έλεγχο. Πρώτα, μεταφερθήκαμε στο χωριό Ποκρόβσκε και από εκεί στο Ντονιέτσκ.
Ο Αλέξανδρος τους είπε ότι έπρεπε να πάει στην Ουκρανία, αλλά κανείς δεν ήθελε να τον ακούσει. Απλώς τον ρωτούσαν: δεν αγαπάς την πατρίδα σου;
Στο Ντονιέτσκ, νοσηλεύτηκε σε τοπικό νοσοκομείο. Ήταν ξαπλωμένος στον ίδιο θάλαμο με τραυματίες στρατιώτες του παράνομου ψευδοκράτους της λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ.
Στην αρχή, προσπάθησε να υπερασπιστεί την θέση του, λέγοντας ποιος σκότωσε την οικογένειά του. Αργότερα όμως του είπαν:
«Σκάσε, αλλιώς θα βρεθείς στο υπόγειο, και αύριο θα σε πυροβολήσουν και θα σε πετάξουν . Δεν θα σε ψάξει κανείς». Ωστόσο, οι νοσηλευόμενοι, αποδείχτηκαν απλοί κάτοικοι του Ντόνετσκ, οι οποίοι πιάστηκαν σε κάποιο κατάστημα ή σε ένα τραμ και στρατολογήθηκαν. Μου είπαν ότι δεν ήθελαν αυτόν τον πόλεμο.
Και τον Αλέξανδρο ήθελαν να στρατολογήσουν, παρά την τύφλωση του από το ένα μάτι. Θα φούσκωνε λάστιχα, θα επισκεύαζε αυτοκίνητα. Το μόνο που τον έσωσε ήταν ότι εκείνη την ώρα δεν πέρασε η επιτροπή στρατολόγησης.
Κάθε μέρα στο νοσοκομείο ο Αλέξανδρος ελεγχόταν για την «αξιοπιστία του».
“Ήρθε εκπρόσωπος του περιφερειακού τμήματος της ερευνητικής επιτροπής της FSB. Με ανάγκασαν να γδυθώ, έψαξαν για καρφίτσες, με ρώτησαν ποιος είμαι: Δεν είσαι στρατιώτης;” Αυτό διήρκεσε έναν ολόκληρο μήνα».
Στο Ντόνετσκ κατάφερε να βρει στο τηλέφωνο την κόρη του, που ζει στην Ελλάδα. Της είπε ότι δεν μπορούσε να μείνει άλλο δίπλα σε μια “Γκεστάπο”.Η κόρη βρήκε έναν οδηγό που μπορούσε να τον πάει από το Ντόνετσκ μέσω Ρωσίας στη Λετονία και από εκεί θα μπορούσε να φτάσει στην Αθήνα. Ωστόσο, για να φύγει από το Ντονιέτσκ, χρειάστηκε να περάσει από μια ταπεινωτική διαδικασία «φιλτραρίσματος», χωρίς την οποία κανένας δεν θα μπορούσε να φύγει.
Ο Αλέξανδρος έφτασε εκεί και είδε ότι η σειρά στην ουρά ήταν ήδη προγραμματισμένη για μετά 2 μήνες. Στη συνέχεια αποφάσισε να διαπραγματευτεί με τους υπαλλήλους. Έδωσε 3,5 χιλιάδες ρούβλια. Την επόμενη μέρα πέρασε από το φιλτράρισμα.
Έγινε κάπως έτσι: πρώτα πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, έλεγξαν το τηλέφωνο του και έβγαλαν φωτογραφίες του προσώπου του, αριστερά και δεξιά.
Με ρώτησαν επίσης ποιον ήξερα στην πόλη που δούλευα. Μετά μας έβαλαν τους άντρες σε ένα δωμάτιο και τις γυναίκες σε άλλο. Εκεί μας ανάγκασαν να γδυθούμε. Μας έλεγχαν για τατουάζ. «Πίστευαν ότι ο ουκρανικός στρατός είναι όλος με τατουάζ, με φασιστικές εικόνες. Ήμουν τυχερός, δεν είχα κανένα τατουάζ.
Μαζί μου ελέγχθηκε ένας 25χρονος τύπος. Είχε ένα τατουάζ: ένα ιερογλυφικό και λουλούδια. Κάθισε εκεί για πολλή ώρα. Έφυγα, αλλά αυτός έμεινε πίσω».
Μετά την διαδικασία, τελικά μου χορηγήθηκε ένα κουπόνι, με το οποίο επιβιβάστηκα στο λεωφορείο.
Ταξίδεψα μέσω της Ρωσίας για να φτάσω στην Ελλάδα.
Οι έλεγχοι δεν τελείωσαν εκεί. Μια άλλη ανάκριση με περίμενε στα σύνορα μεταξύ του ψευδοκράτους του Ντονιέτσκ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ζήτησαν αποδείξεις για το αν εργαζόμουν πραγματικά στο μεταλλουργικό εργοστάσιο.
Με έσωσε μόνο το γεγονός ότι είχα το πάσο του εργοστασίου.
Υπήρξε ακόμη ένας έλεγχος της FSB στα ρωσικά σύνορα.
“Ξανά δαχτυλικά αποτυπώματα, πάλι γυμνός και έλεγχος στο τηλέφωνό μου.
Με εξέπληξε ότι είχαν όλα τα δεδομένα για κάθε άτομο που δούλευε στο εργοστάσιο”.
Ταξιδέψαμε μέσα στην Ρωσία για τρεις ημέρες.
«Αν έβλεπες την Ρωσία, θα σε έπιανε φρίκη. Η κατάσταση μιας χώρας καθορίζεται από την κατάσταση των σπιτιών και των δρόμων της. Παντού υπήρχαν ερείπια και ήταν γεμάτο σκουπίδια στις άκρες των δρόμων.
Η γνώμη που είχα για την Ρωσία παρέμεινε η ίδια. Ξέρουν μόνο πώς να σκοτώνουν ανθρώπους και να ληστεύουν, αλλά δεν μπορούν και δεν ξέρουν πώς να οικοδομήσουν».
Στη Ρωσία, δεν μου άρεσε τίποτα: ούτε ο καφές, ούτε το φαγητό, ούτε η συμπεριφορά των ανθρώπων.
«Τα πάντα δυσάρεστα: έφτασα σε μια τουαλέτα επί πληρωμή όπου καθόταν μια κυρία γύρω στα 40». Με ρώτησε τι δουλειά είχα εκεί και από πού έρχομαι. Πλήρωσα και δεν απήντησα.
Ο τελευταίος έλεγχος της FSB ήταν κατά την έξοδο από τη Ρωσία, στα σύνορα με τη Λετονία.
Όταν πήρε την άδεια να φύγει από τη Ρωσία, ένιωσε ζωντανός, για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου.
«Χάρηκα που απελευθερώθηκα από ένα σκοτεινό υπόγειο», είπε.
Οι Λετονοί τον έλεγξαν μετά βίας. Ζήτησαν μόνο διαβατήριο, έβαλαν σφραγίδα και ρώτησαν αν κουβαλούσε τσιγάρα.
Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή άνω των 40 τσιγάρων στη Λετονία, ο άνδρας είπε ότι είχε 37 τσιγάρα.
Η συνοριοφύλακας έβγαλε από την τσέπη της μισό πακέτο τσιγάρα και τα έδωσε στον Αλέξανδρο.
Η Μαριούπολη τελείωσε για μένα. Υπήρξε ένα τέλος στα τραγικά συναισθήματα μου και απευθύνθηκα στους Λετονούς:
“Δεν καταλαβαίνετε πόσο καλά είμαι! Ξέφυγα από την Γκεστάπο, είμαι έτοιμος να κοιμηθώ στον παγκάκι, αρκεί να μη βλέπω εκείνα τα φασιστικά πρόσωπα!”
Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος πήρε το λεωφορείο για την Βαρσοβία. Ήταν πολύ εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που οι Πολωνοί συμπεριφέρονται στους Ουκρανούς:
«Όλοι εκεί μου χαμογελούσαν. Περπατούσα στην Βαρσοβία, οι άνθρωποι με πλησίαζαν και με ρωτούσαν από πού είμαι.Και μετά κέρασμα με υπέροχο καφέ με σοκολάτα.
Ο τύπος και το κορίτσι μου έφεραν μπέργκερ. Η στάση τους απέναντί μου ήταν μοναδική».
Ο Αλέξανδρος πέταξε στην Ελλάδα μέσω Σικελίας, είδε την θάλασσα και τα νησιά από το παράθυρο του αεροπλάνου.
Τρεις ώρες αργότερα συνάντησε την κόρη του στην Αθήνα.
Ο Αλέξανδρος πρέπει να συνεχίσει την θεραπεία του τώρα, αλλά ήδη σκέφτεται να βρει δουλειά.
Το κείμενο υπογράφει η δημοσιογράφος: