Στις 4 Απριλίου ο ιδιοκτήτης της Tesla και της Space X  έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter, πληρώνοντας 2,89 δις δολάρια και αποκτώντας το 9,2% των μετοχών του διάσημου μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Ο Elon Musk εντάχθηκε και επίσημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter, ένα μόλις 24ωρο αργότερα. Με την ανακοίνωση της είδησης, οι μετοχές του Twitter σημείωσαν άνοδο άνω του 6% στις προκαταρκτικές συναλλαγές. Η θητεία του στο ΔΣ του Twitter θα λήξει το 2024. Κατά τη διάρκεια αυτής ή 90 ημέρες μετά, δεν θα μπορεί να είναι «ο πραγματικός ιδιοκτήτης άνω του 14,9% των κοινών μετοχών της εταιρείας. Η συμμετοχή του Elon Musk στο μετοχικό και διοικητικό σχήμα του Twitter πραγματοποιείται μετά από μια περίοδο κριτικής στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης από τον ισχυρό άνδρα της Tesla. Αφού διορίστηκε στο ΔΣ της εταιρείας, ο Elon Μusk είπε μέσω του Twitter ότι θα πιέσει για αλλαγές στο μέσο.

Μετά την γνωστοποίηση όλων των παραπάνω οι υποστηρικτές του Donald Trump αναθάρρησαν, ξέροντας ότι ο συντηρητικός νέος μεγαλομέτοχος του Twitter συνδέεται με προσωπική φιλία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Έτσι, έκαναν πολλαπλές αναρτήσεις στο Twitter την Τρίτη, για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις αλλαγές που θέλουν να κάνει η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, τώρα που ο Μusk έχει σημαντικό μερίδιο και θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Ορισμένα από τα σχόλια επικεντρώθηκαν στο ενδεχόμενο ο ιδιοκτήτης της Space X να έχει τη δύναμη να ανατρέψει την απόφαση του Twitter, που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2021 και αποκλείει μόνιμα τον Τrump από την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων. Ως γνωστόν, ο πρώην πρόεδρος έκανε σχόλια που επαινούσαν τους ταραξίες που εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου, τα οποία σύμφωνα με την εταιρεία είχαν τη δυνατότητα να υποκινήσουν περισσότερη βία.

Όταν ανακοίνωσε τον νέο ρόλο του Musk την Τρίτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter Parag Agrawal ανέφερε ότι οι δύο τους είχαν αρκετές συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, που τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο νέος μεγαλομέτοχος «θα προσφέρει μεγάλη αξία στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ είναι ταυτόχρονα παθιασμένος οπαδός και έντονος επικριτής του Twitter, δηλαδή ακριβώς αυτό που χρειάζεται». O Musk, τακτικός χρήστης του Twitter, έχει ασκήσει κριτική στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες. Για παράδειγμα, ρώτησε τους εκατομμύρια οπαδούς του στο Twitter αν χρειάζεται μια νέα πλατφόρμα για να το αντικαταστήσει, με δεδομένο ότι πιστεύει πως «η υπηρεσία δεν τηρεί τις αρχές της ελευθερίας του λόγου και με τη σειρά της υπονομεύει τη δημοκρατία».

Η έννοια του τι συνιστά ελευθερία του λόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί ένα ζήτημα για πολλούς συντηρητικούς, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης φιμώνουν τις φωνές τους, ενώ προωθούν τις απόψεις των φιλελεύθερων. Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες έχουν διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης έκθεσης του Κέντρου Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που δημοσιεύτηκε πέρυσι και αναφερόταν σε τέτοιους ισχυρισμούς ως μορφή παραπληροφόρησης και ψέμα χωρίς αξιόπιστα στοιχεία που να το στηρίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ TRUMP

Η Lauren Boebert, Ρεπουμπλικανή εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την 3η περιφέρεια του Κολοράντο, έγραψε: το γεγονός ο Musk διορίστηκε στο Δ.Σ. του Twitter είναι μόνο η αρχή. Η Boebert σχολίασε νωρίτερα, σχετικά με την ανάληψη από τον Musk ποσοστού 9,2% στο Twitter: ήρθε η ώρα να αρθεί η πολιτική λογοκρισία. Ω… και φέρτε πίσω τον ΤRUMP!

Lauren Boebert

Ο Errol Webber, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το Κογκρέσο στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι η πρώτη ενέργεια του Μusk ως μέλος του Δ.Σ. του Twitter θα πρέπει να είναι να φέρει πίσω τον πρόεδρο Τrump. Βήμα δεύτερο, να δώσει σε όλους όσους έχουν αποκλειστεί μια ακόμη ευκαιρία. Βήμα τρίτο, τερματισμός όλων των μορφών πολιτικής και άλλης λογοκρισίας.

Errol Webber

Ο ηθοποιός Randy Quaid, παλιός υποστηρικτής του Τραμπ, έγραψε: Όχι μόνο χρειαζόμαστε τον Τrump πίσω στον Λευκό Οίκο, αλλά τον χρειαζόμαστε πίσω στο Twitter να μας δίνει ωριαίες ενημερώσεις! Επίσης, είναι καλό για την τιμή της μετοχής και για την ελευθερία του λόγου!

Η βουλευτής Marjorie Taylor Greene της 14ης περιφέρειας του Κογκρέσου της Τζόρτζια έγραψε στο Twitter στον Μusk για να του υπενθυμίσει ότι «η αποκατάσταση της ελευθερίας του λόγου θα επιτρέψει σε όλους μας να τους νικήσουμε».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας