Του Brian Whitaker
Ο Seymour Hersh, ο αμερικανός δημοσιογράφος ενός άρθρου που περιέχει αρκετά σφάλματα σχετικά με τη χημική επίθεση στο Khan Sheikhoun στη Συρία, είναι ο νικητής του ετήσιου βραβείου για την αλήθεια. Πρόκειται να παρουσιαστεί με το βραβείο Sam Adams περί δημοσιογραφικής ακεραιότητας στις 22 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Η αναγγελία καθιστά σαφές ότι τιμάται ειδικά για το άρθρο του σχετικά με το Khan Sheikhoun το οποίο δημοσιεύθηκε από το γερμανικό οργανισμό ειδήσεων Welt τον Ιούνιο και έκτοτε έχει απαξιωθεί απόλυτα.
Στην αναγγελία σημειώνεται: “Το φετινό βραβείο πηγαίνει στον διάσημο δημοσιογράφο τον τιμημένο με το βραβείο Pulitzer, Seymour Hersh, για την πιο πρόσφατη έκθεσή του νωρίτερα φέτος σχετικά με το ψέμα του προέδρου Donald Trump ότι ένα συριακό αεροσκάφος πραγματοποίησε μια “επίθεση χημικών όπλων »στην επαρχία Idlib της Συρίας στις 4 Απριλίου”.
Το άρθρο του Hersh προσπάθησε να εξηγήσει δεκάδες θανάτους από το νευροεπιδραστικό αέριο sarin υποδεικνύοντας ότι οι συριακές δυνάμεις που χρησιμοποιούσαν συμβατική εκρηκτική βόμβα είχαν χτυπήσει τυχαία ένα κατάστημα «λιπασμάτων, απολυμαντικών και άλλων αγαθών» προκαλώντας «αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα του sarin». Οι εργαστηριακές εξετάσεις που εποπτεύονται από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) αργότερα επιβεβαίωσαν ότι το sarin είχε πράγματι χρησιμοποιηθεί.
Χθες, μια έκθεση της εξεταστικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίθεση με σαρίν πραγματοποιήθηκε από τη Συριακή Αεροπορία και ότι αυτό αποτέλεσε έγκλημα πολέμου και παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα. Η θεωρία των λιπασμάτων του Hersh, η οποία ήταν αβάσιμη από επιστημονική άποψη, ήταν βεβαίως το σοβαρότερο λάθος στο άρθρο του, αλλά υπήρχαν και άλλα προβλήματα (βλέπε εδώ και εδώ).
Στη συνέχεια, ο Hersh αρνήθηκε να συζητήσει για το άρθρο του και απάντησε σε ερωτήσεις ενός δημοσιογράφου, λέγοντας ότι στη μακρά καριέρα του «έμαθε να γράφει ό, τι γνωρίζει και να προχωρά». Ο Hersh, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Pulitzer για τη δημοσιογραφία 47 χρόνια πριν, έχει πράγματι φέρει εις πέρας πολύτιμα ρεπορτάζ στο παρελθόν. Αποκάλυψε τη σφαγή Mai Lai στο Βιετνάμ το 1969 και, πιο πρόσφατα, τη φρίκη της φυλακής Abu Ghraib στο Ιράκ. Ωστόσο, άλλα ρεπορτάζ του ίδιου δημοσιογράφου έχουν αποτύχει παταγωδώς και έχει συχνά επικριθεί για τη χρήση «σκιωδών» πηγών του.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Πενταγώνου, τον Brian Whitman, έχει “κατάφερε να αποκτήσει μια φήμη σημαντική και σταθερή με τη δημιουργία δραματικών ισχυρισμών βασισμένων σε «αδύναμες» πηγές, ανώνυμες και μη επαληθεύσιμες”.
Μια άλλη καταγγελία σχετικά με την πιο πρόσφατη δουλειά του είναι ότι ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο να ακούει τις αδιευκρίνιστες πηγές του ενώ δεν φροντίζει να εξετάζει αρκετά τα στοιχεία από ανοικτές πηγές (open sourses) που δείχνουν προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Σε ένα προηγούμενο άρθρο όπου ο Hersh έγραφε ότι το καθεστώς Assad δεν ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις Sarin κοντά στη Δαμασκό το 2013, είτε αγνοούσε είτε αγνόησε τις αποδείξεις που δεν ταιριάζουν με το επιχείρημά του και έθεσε μια σειρά από ερωτήσεις που είχαν ήδη απαντήσει άλλοι συγγραφείς. Το άρθρο του του 2013 απορρίφθηκε από το περιοδικό New Yorker και τελικά δημοσιεύθηκε στη Βρετανία από το London Review of Books. Ωστόσο, το LRB απέρριψε το πιο πρόσφατο άρθρο του σχετικά με τη Συρία – γι ‘αυτό κατέληξε να δημοσιευθεί στη Γερμανία.
Οι θαυμαστές του Hersh (από τους οποίους υπάρχουν πολλοί στα κοινωνικά μέσα) αποκλείουν τον πιο πιθανό λόγο για αυτές τις απορρίψεις: ότι οι συντάκτες του βρήκαν τα άρθρα «ασαφή». Προτιμούν να υποστηρίξουν μια συνωμοσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι διοργανωτές του βραβείου Sam Adams φαίνεται να έχουν υιοθετήσει παρόμοια άποψη. Ετσι, τουλάχιστον, φαίνεται από τη δήλωση της επιτροπής: “Παρά την φήμη του και τη σημασία του ρεπορτάζ, ο Hersh προσπάθησε μάταια να βρει έναν αμερικανικό ή βρετανικό δημοσιογραφικό οργανισμό για να το δημοσιεύσει και τελικά κατέληξε να πάει στην mainstream γερμανική εφημερίδα Die Welt για να δει δημοσιευμένα τα αποτελέσματα της έρευνάς του.
Η κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι είναι να βλέπουμε αυτές τις πληροφορίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπου έχουν πρόσβαση οι Αμερικανοί πολίτες τακτικά. Η ενθάρρυνση έρχεται από το παράδειγμα που δίνει ο Hersh, από την ακεραιότητα και την αντοχή του που είχαν ήδη ισχυρή επιρροή στην επιτροπή Sam Adams. Εν κατακλείδι το φετινό βραβείο αποτελεί μια θαυμάσια απάντηση σε αυτήν την κοινή πρόκληση».
Στους προηγούμενους νικητές του βραβείου συμπεριλαμβάνονται ο Julian Assange, ο Edward Snowden και η Chelsea Manning.