Οι Αμερικανικές Εκλογές, διεξάγονται πάντα την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου, και είναι η λεγόμενη “Election Day”.

Η παράδοση αυτή κρατάει από το 1845, όταν η Γερουσία αποφάσισε πως οι εκλογές θα έπρεπε να γίνονται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα, και σε μια Αμερική που τότε στηριζόταν στην αγροτική οικονομία και η πλειοψηφία του πληθυσμού ασχολούνταν με τον πρωτογενή τομέα, ο Νοέμβριος ήταν ένας ιδανικός μήνας για τους αγρότες καθώς ο φθινοπωρινός θερισμός είχε τελειώσει και δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η μεγάλη κακοκαιρία.

Και αφού βρήκαν το μήνα, επόμενο βήμα ήταν να βρουν και την ημέρα. Η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή αποκλείστηκαν ως ημέρες θρησκευτικής λατρείας. Και επειδή οι αγρότες θα έπρεπε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις σε ένα κακό οδικό δίκτυο με άλογα και άμαξες, επιλέχθηκε η Τρίτη καθώς  η Δευτέρα θα ήταν η μέρα του εκλογικού ταξιδιού.

Έτσι λοιπόν για τις ανάγκες τις τότε αμερικανικής κοινωνίας θεσπίστηκε η ημέρα των εκλογών, η οποία ημερολογιακά πέφτει πάντα μεταξύ 2 και 8 Νοεμβρίου.

Σήμερα, που οι Αμερικανοί δεν ταξιδεύουν με άλογα και δεν έχει πιαστεί η μέση τους από το θερισμό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν να μεταφερθεί η εκλογική διαδικασία το Σαββατοκύριακο, γεγονός που, ίσως, συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής.

Photo Credits