Ελβετοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε τέσσερις τραπεζίτες της ελβετικής θυγατρικής της Gazprombank, ότι βοήθησαν στην απόκρυψη δεκάδων εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για λογαριασμό του Vladimir Putin, σε μία υπόθεση που αφορά άμεσα περιουσιακά στοιχεία που φέρεται να ανήκουν στον Ρώσο πρόεδρο. Οι τέσσερις ήταν υπάλληλοι της τράπεζας, ανάμεσά τους και ο διευθύνων σύμβουλός της, Roman Abdulin.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι τέσσερις τραπεζίτες κατηγορούνται για κακουργηματική αμέλεια, αφού επέτρεψαν το άνοιγμα λογαριασμών στην Ελβετία στο όνομα του Sergei Roldugin, νονού της κόρης του Πούτιν και διακεκριμένου τσελίστα, δίχως να ελέγξουν την προέλευση των κεφαλαίων που ρέουν μέσω αυτών. «Είναι γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει επίσημα εισόδημα λίγο πάνω από 100.000 ελβετικά φράγκα και δεν είναι πλούσιος, πλην όμως έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος» αναγράφει το κατηγορητήριο. Ο Roldugin ήταν απλά ο αχυράνθρωπος.

Vladimir Putin - Sergei Roldugin

Vladimir Putin – Sergei Roldugin

Εκπρόσωπος της Gazprombank Switzerland (που παλαιότερα κάλεσε τους επενδυτές της να αγοράσουν κρυπτονομίσματα και σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία λήξης των εργασιών της, ως συνέπεια των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας) αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον των εργαζομένων της τράπεζας και δεν σχολίασε περαιτέρω. Οι τραπεζίτες θεωρούνται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους. Η είδηση γράφτηκε για πρώτη φορά από την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τραπεζίτες υπέγραψαν δηλώσεις ότι ο νονός της κόρης του Ρώσου προέδρου δεν ήταν «πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο», παρά τις ευάριθμες δημόσιες αναφορές για τις διασυνδέσεις του με το Κρεμλίνο και τον Putin.

Οι λογαριασμοί που άνοιξαν έδειξαν ότι ο Roldugin είχε περιουσιακά στοιχεία 50 εκατ. δολαρίων και σχεδίαζε να διοχετεύσει περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια το χρόνο στην Ελβετία, μέσω ενός πολύπλοκου πλέγματος εταιρειών και λογαριασμών. «Τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία δεν ήταν σε καμία περίπτωση περιουσιακά στοιχεία του ίδιου του Roldugin», δηλώνουν οι εισαγγελείς. Οι εισαγγελείς λένε ότι η τετράδα της Gazprombank ήξερε πολύ καλά την πραγματική σημασία και τις σχέσεις του Roldugin.

Vladimir Putin - Sergei Roldugin

Το κατηγορητήριο αναφέρει επίσης πώς ιδρύθηκαν εταιρείες στο όνομα του Roldugin από στελέχη της Bank Rossiya, που επιχείρησε να κρύψει τη συμμετοχή της, χρησιμοποιώντας ανώνυμα mails. «Η Rossiya είναι η τράπεζα των κορυφαίων πολιτικών της Ρωσίας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιούρι Κοβάλτσουκ εκτιμάται πως είναι ο ταμίας του Putin», συνεχίζει το κατηγορητήριο. Η συγκεκριμένη υπόθεση προέκυψε από την διαρροή των Panama Papers το 2016.

Mια διεθνής κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης, περιλαμβανομένου του Der Spiegel και του Guardian, διαχώρισε τις υποθέσεις του Roldugin βασισμένη στην ανάλυση των εγγράφων. Τονίστηκε ιδιαίτερα η εγγύτητά του με τον Putin, την Τράπεζα Rossiya και τον ανεξήγητο πλούτο του.

Η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών της Ελβετίας ξεκίνησε έρευνα κατά της Gazprombank, μετά από αυτή τη διαρροή. Το 2018 έφτασε στο συμπέρασμα ότι η τράπεζα «παραβίαζε σοβαρά τις απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη χρονική περίοδο από το 2006 έως το 2016» και στη συνέχεια της επέβαλε αυστηρές κυρώσεις. Υπέβαλε επίσης καταγγελία σε εισαγγελείς στη Ζυρίχη, πυροδοτώντας επίσημη έρευνα για ποινικές ευθύνες. Οι εισαγγελείς ζητούν ποινές φυλάκισης και για τους τέσσερις εμπλεκόμενους τραπεζίτες. Η δίκη θα αρχίσει στη Ζυρίχη στις 8 Μαρτίου 2023. Πηγή: energia.gr