• ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
  • ABOUT
  • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
  • JAJpods: TO ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ SPOTIFY
Toggle navigation menu menu-close
JaJ.gr - Journalists About Journalism
  • NEWSPOINT
    Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου; Ποιο αποτέλεσμα είναι καλύτερο για την Ελλάδα Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου; Ποιο αποτέλεσμα είναι καλύτερο για την Ελλάδα
    Εισβολή στην Ουκρανία: Μήπως κάτι μας διαφεύγει; Εισβολή στην Ουκρανία: Μήπως κάτι μας διαφεύγει;
    Γαλλία: 10η ημέρα στους δρόμους κατά του συνταξιοδοτικού Γαλλία: 10η ημέρα στους δρόμους κατά του συνταξιοδοτικού
    • NEWS
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • VAN
  • MEDIA LITERACY
    Γιατί οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν το telegram; Γιατί οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν το telegram;
    Ορισμένες πηγές για την παρακολούθηση του πολέμου στην Ουκρανία Ορισμένες πηγές για την παρακολούθηση του πολέμου στην Ουκρανία
    Εργαλεία, tips, κουίζ και…φιλοσοφία κατά της παραπληροφόρησης! Εργαλεία, tips, κουίζ και…φιλοσοφία κατά της παραπληροφόρησης!
    • HOW TO
    • CONNECTIONS
    • VERY IMPORTANT TOPICS
  • FAKE NEWS
    Ραδιενεργό νέφος από “έκρηξη” πυρομαχικών στην Ουκρανία; Ραδιενεργό νέφος από “έκρηξη” πυρομαχικών στην Ουκρανία;
    Ρωσικά δήθεν site «ελέγχου γεγονότων-fact check» Ρωσικά δήθεν site «ελέγχου γεγονότων-fact check»
    Η φωτογραφία των Αφγανών ανδρών σε αεροπλάνο είναι από το 2018 Η φωτογραφία των Αφγανών ανδρών σε αεροπλάνο είναι από το 2018
    • ΥΓΕΙΑ
  • ETHICS
    Ο δικηγόρος δεν μπορεί να δει τον Προτάσεβιτς. Ο δημοσιογράφος του κρατικού καναλιού ναι… Ο δικηγόρος δεν μπορεί να δει τον Προτάσεβιτς. Ο δημοσιογράφος του κρατικού καναλιού ναι…
    Pen Club. Μόσχα. Ένωση «Ελεύθερος λόγος» Pen Club. Μόσχα. Ένωση «Ελεύθερος λόγος»
    Θεμέλιο της ελευθεροτυπίας η διαφύλαξη των δημοσιογραφικών πηγών Θεμέλιο της ελευθεροτυπίας η διαφύλαξη των δημοσιογραφικών πηγών
  • GREAT WORKS
    Το βραβείο Πούλιτζερ 2023 για τις εικόνες από τη Μαριούπολη Το βραβείο Πούλιτζερ 2023 για τις εικόνες από τη Μαριούπολη
    Κύριλλος: Ο “Ζ” πατριάρχης και η Εκκλησία του Κύριλλος: Ο “Ζ” πατριάρχης και η Εκκλησία του
    Οι Ρώσοι στρατολογούν και τους βαρυποινίτες Οι Ρώσοι στρατολογούν και τους βαρυποινίτες
    • ΕΡΕΥΝΕΣ
    • ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ & ΜΜΕ
    Πόσοι άνθρωποι παρακολουθούν ή διαβάζουν πραγματικά το RT; Πόσοι άνθρωποι παρακολουθούν ή διαβάζουν πραγματικά το RT;
    Λουκέτο σε ανεξάρτητα ΜΜΕ της Ρωσίας Λουκέτο σε ανεξάρτητα ΜΜΕ της Ρωσίας
    Ρωσία: δυτικά ΜΜΕ κλείνουν Ρωσία: δυτικά ΜΜΕ κλείνουν
    • ΙΣΤΟΡΙΚΑ CASE STUDIES
    • ΣΥΓΧΡΟΝΑ CASE STUDIES
  • LIVES & HISTORY
    Ruth Ellis: η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στη Βρετανία Ruth Ellis: η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στη Βρετανία
    «Καρτερία»: Το ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο του Αγώνα «Καρτερία»: Το ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο του Αγώνα
    Τείχος Βερολίνου: Ο Θεός που γκρεμίστηκε Τείχος Βερολίνου: Ο Θεός που γκρεμίστηκε
  • ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
    Ποιο το νόημα της Αναστάσεως για το παρόν μας; Ποιο το νόημα της Αναστάσεως για το παρόν μας;
    Οι μέρες του Βασίλι Πετρόβιτς Οι μέρες του Βασίλι Πετρόβιτς
    Νηρηίδες: Οι νεράιδες της θάλασσας Νηρηίδες: Οι νεράιδες της θάλασσας
  • [ΜΕΤΑ] ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
    Γαλλική προεδρική εκλογή. Ποιος λοιπόν είναι πολίτης; Γαλλική προεδρική εκλογή. Ποιος λοιπόν είναι πολίτης;
    Γαλλικές εκλογές: Η καχεξία της αριστεράς Γαλλικές εκλογές: Η καχεξία της αριστεράς
    Για την πολιτική πραγματικότητα και τον διαθλαστικό φακό των μέσων Για την πολιτική πραγματικότητα και τον διαθλαστικό φακό των μέσων
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
  • NEWSPOINT
  • MEDIA LITERACY
  • FAKE NEWS
  • ETHICS
  • GREAT WORKS
  • LIVES & HISTORY
  • ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ & ΜΜΕ
  • ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
  • ABOUT
  • [ΜΕΤΑ] ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Πώς είδαν τα ΜΜΕ την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Σίσσυ Αλωνιστιώτου 09.11.2019
3176  
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +
  • Pinterest
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς είδαν τα ΜΜΕ την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Σίσσυ Αλωνιστιώτου 09.11.2019
3176  
JaJ - Journalists About Journalism
Πώς είδαν τα ΜΜΕ την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Η αρχή του τείχους (πηγή φωτογραφίας)

 

 

Χτίστηκε στην καρδιά του Βερολίνου με αφετηρία το βράδυ μεταξύ της 12ης και της 13ης Αυγούστου του 1961 από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, η οποία επιχείρησε με αυτό τον τρόπο να θέσει ένα τέλος στην ολοένα και αυξανόμενη φυγή των κατοίκων της προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

9 Νοεμβρίου 1989 (πηγή φωτογραφίας)

 

 

Με ξύπνησε ο αδελφός μου για να το δούμε στην τηλεόραση. Εκλαψα, έκλαιγα. Οχι από χαρά αλλά με μια ενστικτώδη, ανεξήγητη στενοχώρια. Τίποτα δεν θα ήταν όπως πριν. Ποιός θα γινόταν το Αβαταρ του απόλυτου καλού και ποιός θα ενσάρκωνε το απόλυτο κακό; Στο βωμό ποιού θρησκευτικού υποκατάστατου θα θυσιαζόταν η επαχθής ατομική ελευθερία και πόση κριτική θα άντεχαν οι δυτικές αξίες τώρα που όλα θα ήταν «Δύση»; Ποιός θα καταδίκαζε τώρα ως θανάσιμο αμάρτημα την πνευματική ελευθερία, απαλάσσοντας την ψυχή και το νου από τη βάσανο της αναζήτησης του νοήματος καθημερινά;

πηγή φωτογραφίας

 

 

Στις 9 Νοεμβρίου του 1989, αυτές οι σκέψεις δεν αποτελούσαν-δικαίως- προτεραιότητα για το πλήθος των  Ανατολικογερμανών που συνέρρεαν για να διαβούν, ελεύθερα πιά, το μισητό τείχος. Ισως αργότερα, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες επανένταξης σε μια δυτική κοινωνία έμπλεη συναγωνισμού ικανοτήτων και ελεύθερου ανταγωνισμού, αυτές οι σκέψεις να πήραν τη μορφή βαθιάς δυσαρέσκειας, δύσκολης και, για πολλούς, ακατανόητης εμπειρίας. Θα τα κατάφερναν όμως. Στο κάτω κάτω ήταν Γερμανοί. Και ως Γερμανοί είχαν ξεπεράσει, απορρίψει, πολεμήσει αρκετές εμπειρίες «9 Νοεμβρίου»…

O Philipp Sceidemann στο μπαλκόνι του Ράϊχσταγκ στο Βερολίνο

 

 

Στις 9 Νοεμβρίου του 1918 ο σοσιαλδημοκράτης  Philipp Sceidemann είχε αναγγείλει από το μπαλκόνι του Ράϊχσταγκ στο Βερολίνο τη γέννηση αυτού που σε λίγο θα ονομάζαμε Δημοκρατία της Βαϊμάρης και, δυό μέρες αργότερα, η Γερμανία θα υπέγραφε την επίσημη ήττα της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το “πραξικόπημα της μπυραρίας” από τον Χίτλερ στις 9 Νοεμβρίου 1923

 

 

Στις 9 Νοεμβρίου του 1923, ο Χίτλερ ανεβαίνοντας στην καρέκλα μιας μπυραρίας θα ανακοίνωνε πραξικόπημα εναντίον της «κυβέρνησης των εγκληματιών του Νοεμβρίου».

Προς τιμήν αυτού του πραξικοπήματος θα ακολουθούσε, στις 9 Νοεμβρίου του 1938, η απεχθής «Νύχτα των Κρυστάλλων» με τις γνωστές χυδαίες και απάνθρωπες επιθέσεις εναντίον Εβραίων και των περιουσιών τους.

Μετά από όλα αυτά, η Γερμανία αποφάσισε επισήμως ότι η χαρά για την πτώση του τείχους στο Βερολίνο την 9η Νοεμβρίου του 1989 θα εορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου. Πολύ σωστά, σκέφτηκαν να αποφύγουν τα μπερδέματα. Οχι μόνο για το τι θα μπορούσαν αυτές οι συμπτώσεις να πυροδοτήσουν στα εσωτερικά τους αλλά και στις αναφορές των media που στη διάρκεια του 20ού αιώνα “έχυσαν πολύ μελάνι” για τη Γερμανία.

Ο Gunther Schabowski, εκπρόσωπος Τύπου του κομμουνιστικού Κόμματος της Α. Γερμανίας στην ιστορική, πλέον, συνέντευξη τύπου (πηγή φωτογραφίας)

 

Ο ρόλος των ΜΜΕ, στη συγκεκριμένη περίπτωση της αισιόδοξης 9ης Νοεμβρίου του 1989, ήταν κυριολεκτικά καθοριστικός αφού…καθόρισε την ημερομηνία. Στις 6:50 μ.μ, ο Gunther Schabowski, εκπρόσωπος Τύπου του κομμουνιστικού Κόμματος της Α. Γερμανίας ανακοινώνει σε συνέντευξη τύπου, μεταδιδόμενη ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, ότι οι ταξιδιωτικοί κανόνες για τους κατοίκους της Α. Γερμανίας αλλάζουν και θα τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν ελεύθερα με μια βίζα.

 

Δημοσιογράφος εκ των παρόντων ρωτάει «από πότε θα ισχύσει αυτό το μέτρο;», ο Schabowski, τελών εν συγχίσει, ρωτάει με τη σειρά του “τι;”, οι δημοσιογράφοι αρχίσουν να μιλάνε μεταξύ τους αναρωτόμενοι αν είναι αλήθεια ή άλλο ένα κόλπο τακτικής καθυστερήσεων αφού είχαν κληθεί για να ακούσουν απλώς μια σειρά μέτρων απλής βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ των δύο Γερμανιών, ο Schabowski ξύνει το κεφάλι του, βάζει-βγάζει τα γυαλιά του και για να τελειώνει κι αυτός κι εμείς,  απαντά: “Ab sofort-Αμέσως».

Καμμιά σημασία δεν είχε από δω και στο εξής η αντίδραση των φρουρών στα σημεία ελέγχου του τείχους οι οποίοι, αναζητώντας μια επίσημη εντολή από τους υπεύθυνους του κόμματος, έπαιρναν τη διευκρίνηση ότι «το τείχος παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας». Οι δημοσιογράφοι είχαν εκπληρώσει το καθήκον τους στέλνοντας παντού την είδηση «Το τείχος είναι ανοιχτό» και, η ροή των ανθρώπων που κατέληξε σε χιλιάδες, υποχρέωσε τους φρουρούς να ανοίξουν αρχικά το πέρασμα της Bornholmer Street και οι υπόλοιπες πύλες προς τη Δύση ακολούθησαν η μία μετά την άλλη.

 

Η τηλεόραση, το βασιλεύον ΜΜΕ της εποχής, μετέδιδε τις εικόνες του παραληρούντος από χαρά πλήθους των Γερμανών σε όλον τον κόσμο.  Την επόμενη μέρα της 10ης Νοεμβρίου, σχεδόν κανείς στη Δυτική Γερμανία δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ποιά εφημερίδα αγόραζε: στα πρωτοσέλιδα, η ίδια φωτογραφία ενός χαρούμενου πλήθους με το τείχος να παίρνει πλέον τη θέση του μεταξύ των συμβόλων ενός άθλιου παρελθόντος.

“ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΥΟ”;

Αυτός ήταν οτίτλος (Is One Germany Better Than Two?) σε ένα από τα άρθρα που αφιέρωσε το περιοδικό TIME στη διάρκεια του ιστορικού Νοεμβρίου και μάλλον απετέλεσε την έμπνευση για το σύντομο ανέκδοτο «Αγαπάω τόσο τη Γερμανία που θέλω νά’ναι δύο».

Οι New York Times αναδεικνύονται μάλλον ως πρωταθλητές της κάλυψης του γεγονότος με 64 άρθρα επιπλέον των άρθρων γνώμης και των σχετικών συνεντεύξεων που φιλοξενήθηκαν στις σελίδες τους.

Η Luann Brennan, Αμερικανίδα που ζούσε στο Βερολίνο από το 1979, σε ένα κείμενο εντυπώσεων για το πως χειρίστηκαν τα αμερικανικά ΜΜΕ το γεγονός, γράφει: «Μετά τις πρώτες δύο μέρες ελάχιστα ασχολήθηκαν με την πολιτική σημασία της «πτώσης του τείχους». Περιέγραφαν την έξοδο των ανθρώπων από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο σαν κάποιους που ήθελαν να μπουν στη Δύση για να εισπράξουν το «ποσόν του καλωσορίσματος» των 100 μάρκων για να ψωνίσουν στην Kufürstendamm, τον πιό γνωστό βερολινέζικο εμπορικό δρόμο. Τίτλοι όπως για παράδειγμα “Μια μέρα εορτασμού και λίγο shopping (ψώνια)» που εμφανίστηκαν στις 11 Νοεμβρίου στους NYT επαναλαμβάνονταν στη διάρκεια του μήνα […] και τίτλοι όπως «Το παλιό Βερολίνο: Μια κουλτούρα κατασκόπων και (μουσικών) Συμφωνιών» αποσπούσε την προσοχή από τη σοβαρότητα της κατάστασης”.

“Αυτό που ήταν μια περήφανη Ευρωπαϊκή πόλη για 28 χρόνια παρήκμαζε και τα 2/3 του πληθυσμού της δεν είχαν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα που στη Ν.Υόρκη τα θεωρούμε δεδομένα». Δεν διάβασα όλα τα κείμενα που γράφτηκαν στους NYTαλλά νομίζω ότι η Luann Brennan είναι τόσο αυστηρή όσο μόνον ένας άνθρωπος που δεν έχει καμιά σχέση με τα ΜΜΕ, τη φύση και την πολύπλευρη αποστολή τους, μπορεί να είναι.

 

Σύμφωνα με τη διεξοδική έρευνα του Lee R. Duffield στο βιβλίο του Berlin Wall in the news: mass media and the fall of the Eastern Bloc in Europe, 1989- Το τείχος του Βερολίνου στις ειδήσεις: ΜΜΕ και η πτώση του Ανατολικού Μπλοκ στην Ευρώπη που δημοσιεύθηκε το 2009, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα ΜΜΕ κατάφεραν να μεταδώσουν την “απίστευτη” ιστορία σωστά, εάν οι αναγνώστες είχαν τη διάθεση να παρακολουθήσουν συστηματικά τις ειδήσεις και όχι σποραδικά και, κυρίως, όχι από ένα και μοναδικό μέσον.

 

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Τα ελληνικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της 10ης Νοεμβρίου 1989, ασχολούνται με την προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης με τον Κ. Μητσοτάκη να προτείνει τα αυτονόητα (δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης) και τον Χ. Φλωράκη να φαίνεται λογικότερος του Α. Παπανδρέου. Στην ΑΥΓΗ το πρωτοσέλιδο έχει ένα μικρό σημείωμα κάτω δεξιά με τίτλο “ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΗ ΓΛΔ”.

ΓΛΔ: Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία

 

Οι Ελληνες δεν ενδιαφερόμαστε γενικώς, ούτε και τότε βέβαια,  για το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, ούτε καν στον διπλανό μας υπόλοιπο κόσμο εκτός κι αν η είδηση συνδέεται με κάποια πραγματική ή, κυρίως, παραληρηματική εθνική διεκδίκηση. Ετσι η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προτιμά να βάλει στο πρωτοσέλιδο ως κύριο θέμα “ Πού τα βρήκαν και πού όχι Μητσοτάκης-Φλωράκης” και 2 μικρότερα με τίτλους “Γυναίκες αστυνομικοί δολώματα για το “δράκο” και κάτι για τα δάνεια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 9 Νοεμβρίου περιλαμβάνει στο πρωτοσέλιδο την είδηση “Το τείχος του Βερολίνου θα πέσει και…τυπικά” ενώ, στις 10 Νοεμβρίου αναγγέλλει επίσης στην πρώτη σελίδα ότι “Καταργήθηκαν χθες τα σύνορα μεταξύ των δύο Γερμανιών” αναλύοντας τα γεγονότα στις εσωτερικές σελίδες των διεθνών ειδήσεων.

Το πρωτοσέλιδο στο ΕΘΝΟΣ βασανίζεται με τα θέματα “Χωρίς λεφτά οι ΔΕΚΟ”, “Ρημαδιό τα υπουργεία”, “ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ _αδυνατίζει η Οικουμενική”, “ο παπάς στο κυνήγι της ηρωίνης” και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το θέμα μας, όπως και η ΑΥΡΙΑΝΗ.

1/17
#9 Νοεμβρίου 1989 #Journalism #media literacy #Δημοσιογραφία #Πτώση του Τείχους #Σίσσυ Αλωνιστιώτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το βραβείο Πούλιτζερ 2023 για τις εικόνες από τη Μαριούπολη

Toυρκία: 16 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν ως «τρομοκράτες»

Πώς χρηματοδοτούνται τα ουκρανικά ΜΜΕ;

Ρωσικά δήθεν site «ελέγχου γεγονότων-fact check»

Sergiy Tomilenko: Journalism needs our solidarity

Δημοσιογράφοι διώκονται και δολοφονούνται στη Ρωσική Ομοσπονδία

Η αγριότητα της δολοφονίας δημοσιογράφων στο Μεξικό

Δημοκρατίες εναντίον καθεστώτων: Ένας νέος ψυχρός πόλεμος;

Πολυετείς ποινές φυλάκισης για τους Αιγύπτιους δημοσιογράφους Alaa Abdelfattah και Mohamed Oxygen

Tags

#uselections2016 covid19 κορωνοϊός Disinformation Donald Trump Ethics Facebook Fake news how to investigative journalism Journalism media literacy new media Press Freedom propaganda social media USA VAN Αμερικανικές Εκλογές Βλαντιμίρ Πούτιν Δημήτρης Τριανταφυλλίδης Δημοσιογράφοι Δημοσιογραφία Ελευθερία Τύπου Ενημερωμένοι πολίτες Επαλήθευση πληροφοριών Ερευνητική Δημοσιογραφία ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Ουκρανία Ρωσία Σίσσυ Αλωνιστιώτου Συλλήψεις δημοσιογράφων Ταγίπ Ερντογάν Τουρκία δημοσιογραφικά εργαλεία δολοφονίες δημοσιογράφων εισβολή στην Ουκρανία κορωνοϊός λαϊκισμός πανδημία παραπληροφόρηση πολιτική&δημοσιογραφία ψευδείς ειδησεις ψεύτικες ειδήσεις ψηφιακή εποχή
JaJ.gr
NLC
© 2023 JAJ • Mε την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία