Η χώρα συγκλονίζεται από εμφύλιες ταραχές από τον Μάρτιο, με τις διαδηλώσεις να μετατρέπονται κατά καιρούς σε βίαιες, καθώς συσσωρεύεται η οργή για τον προφανή κακό χειρισμό από την κυβέρνηση της χειρότερης οικονομικής κρίσης της Σρι Λάνκα από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948.
Εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Κολόμπο, ανακοίνωσε η αστυνομία τη Δευτέρα. Οι περιορισμοί ανακοινώθηκαν λίγο πριν ο πρωθυπουργός Mahinda Rajapaksa ανακοινώσει την παραίτησή του. Σύμφωνα με την αστυνομία, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε λεωφορεία που μετέφεραν τοπικούς αξιωματούχους οι οποίοι ταξίδευαν στο Κολόμπο το πρωί της Δευτέρας για να συμμετάσχουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Τουλάχιστον 151 άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο μετά τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις, ανακοίνωσε το νοσοκομείο του Κολόμπο. Ένοπλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα της χώρας. Το γραφείο του Rajapaksa εξέδωσε δελτίο τύπου, με το οποίο ανακοίνωσε την παραίτηση του 76χρονου βετεράνου πολιτικού.
Πριν από λίγα λεπτά, ο πρωθυπουργός Mahinda Rajapaksa απέστειλε την επιστολή παραίτησής του στον πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα (που είναι ο μικρότερος αδελφός του), ανέφερε η ανακοίνωση. Σε αυτή ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι παραιτείται για να βοηθήσει στον σχηματισμό μιας προσωρινής, ενιαίας κυβέρνησης. Πολλοί έχουν υποδείξει ότι η καλύτερη λύση στην παρούσα κρίση είναι ο σχηματισμός μιας προσωρινής, διακομματικής κυβέρνησης, ανέφερε η επιστολή.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με εκατοντάδες υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος να συγκεντρώνονται έξω από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, προτού διαδηλώσουν σε χώρο αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό γραφείο. Η αστυνομία είχε σχηματίσει εκ των προτέρων μια γραμμή στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς το σημείο, αλλά έκανε ελάχιστα για να εμποδίσει την προέλαση των φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών. Υποστηρικτές της κυβέρνησης, ορισμένοι οπλισμένοι με σιδερόβεργες, επιτέθηκαν σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Χτυπημένη σκληρά από την πανδημία, την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τις φορολογικές περικοπές, η Σρι Λάνκα έχει μόλις 50 εκατομμύρια δολάρια σε χρησιμοποιήσιμα συναλλαγματικά αποθέματα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών. Η κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για διάσωση και θα ξεκινήσει τη Δευτέρα μια διαδικτυακή σύνοδο κορυφής με αξιωματούχους του ΔΝΤ με στόχο την εξασφάλιση έκτακτης βοήθειας.
Αντιμέτωπη με την κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, η κυβέρνηση του Rajapaksa κήρυξε την περασμένη εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες. Οι μεγάλες ουρές για το μαγειρικό αέριο τις τελευταίες ημέρες μετατράπηκαν συχνά σε αυτοσχέδιες διαμαρτυρίες, καθώς οι απογοητευμένοι καταναλωτές έκλειναν τους δρόμους. Οι εγχώριες εταιρείες ενέργειας δήλωσαν ότι τα αποθέματα αερίου που χρησιμοποιείται κυρίως για το μαγείρεμα είχαν εξαντληθεί. Η Σρι Λάνκα χρειάζεται τουλάχιστον 40.000 τόνους φυσικού αερίου κάθε μήνα και ο μηνιαίος λογαριασμός των εισαγωγών θα ήταν 40 εκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες τιμές.
Είμαστε ένα χρεοκοπημένο έθνος, δήλωσε ο W.H.K Wegapitiya, πρόεδρος της Laugfs Gas, ενός από τους δύο κύριους προμηθευτές φυσικού αερίου της χώρας. Οι τράπεζες δεν έχουν αρκετά δολάρια για να ανοίξουμε πιστώσεις και δεν μπορούμε να πάμε στη μαύρη αγορά. Παλεύουμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας όρθιες.