Από τις πρώτες ώρες της εισβολής του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία, χιλιάδες Ρώσοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε περισσότερες από 40 πόλεις, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον πόλεμο που ξεσπούσε. Οι κινητοποιήσεις διέπονταν από έντονα συναισθήματα και αυθορμητισμό, αλλά και συγκινητικές εκδηλώσεις συμπαράστασης (για παράδειγμα, ένας μεσήλικας ευτραφής γενειοφόρος κρατούσε μπροστά στο στήθος του ένα πλακάτ που έγραφε «είμαι Ρώσος, συγγνώμη Ουκρανία». Και δεν ήταν ο μόνος). Όπως είναι φυσικό για αυτού του είδους τα καθεστώτα, χιλιάδες αστυνομικοί-μέλη των μονάδων αποκατάστασης τάξης βρέθηκαν απέναντί τους, για να τους αντιμετωπίσουν. Περίπου 2.500 άνθρωποι συνελήφθησαν στις 25 και 26 Φεβρουαρίου, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες όπως «στάση» και «προδοσία».

Race against war

Ρώσοι συγγραφείς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι ζήτησαν τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το κείμενο της έκκλησης δημοσιεύθηκε στο Facebook από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Mikhail Zygar.

«Ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας είναι ντροπή. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν σε μια χώρα επιτιθέμενη, να ντρέπονται για το γεγονός ότι ο στρατός τους επιτέθηκε σε ένα γειτονικό ανεξάρτητο κράτος. Καλούμε όλους τους πολίτες της Ρωσίας να πουν όχι σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν πιστεύουμε ότι μια ανεξάρτητη Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Ρωσία ή οποιοδήποτε άλλο κράτος. Δεν πιστεύουμε τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο ουκρανικός λαός βρίσκεται υπό την κυριαρχία ναζί και πρέπει να απελευθερωθεί. Απαιτούμε τον τερματισμό αυτού του πολέμου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μαζί με τον Zygaryom, οι σκηνοθέτες Vladimir Mirzoyev, Andrei Khrzhanovskiy και Ilya Khrzhanovskiy, οι συγγραφείς Boris Akunin, Dmitriy Bykov, Dmitriy Glukhovskiy και Vladimir Sorokin, ο θεατρικός συγγραφέας Ivan Vyrypaev, ο βραβευμένος με Νόμπελ Dmitriy Muratov, ο δημοσιογράφος Leonid Parfenov, η εκδότρια Irina Prohorova και η ηθοποιός Chulpan Khamatova υπέγραψαν την έκκληση.

Race against war

Η αστυνομία εισέβαλε με κλωτσιές σε πλήθος διαδηλωτών σε αντιπολεμική συγκέντρωση στην Αγία Πετρούπολη, αναφέρει ο ανταποκριτής της Mediazone. Οι αστυνομικοί χτυπούσαν τους συλληφθέντες με γκλομπ. «Τρέχουν μέσα στο πλήθος, ρίχνουν τους ανθρώπους στο έδαφος, τους κλωτσάνε στο κεφάλι. Και είναι πολύ σκληροί με τον Τύπο, σπρώχνουν, κλωτσάνε, χτυπούν με γκλομπ» ανέφερε ο ανταποκριτής.

Race against war

Σύμφωνα με το «OVD-Info» 715 άτομα συνελήφθησαν σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σε όλη τη Ρωσία ως το απόγευμα της 27ης Φεβρουαρίου, σε 36 πόλεις. Με βάση αναφορές ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 314 άτομα συνελήφθησαν στη Μόσχα, 85 στην Αγία Πετρούπολη, 38 στο Καζάν και 32 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Σαμάρα. Σε άλλες πόλεις, ο αριθμός των κρατουμένων δεν υπερβαίνει τα 30 άτομα.

Race against war

Οι συγκεντρώσεις της 27ης Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν στις κάτωθι πόλεις: Μόσχα, Εκατερίνμπουργκ, Ιβάνοβο, Νοβοσιμπίρσκ, Βορονέζ, Αγία Πετρούπολη, Ιρκούτσκ, Κρασνογιάρσκ, Περμ, Βόλγκογκραντ, Τβερ, Βόλογκντα, Χαμπάροφσκ, Σαράτοφ, Κολομνά, Χίμκι, Νίζνι Νόβγκοροντ, Σαμάρα, Ζελεζνογκόρσκ, Βλαδιβοστόκ, Μπελκορόντ, Zουκόβσκι, Noβοσερκάσκ, Noβοροσίσκ, Γιάλτα, Όμσκ, Βέλικι Λούκι, Zελένογκραντ, Τσελιαμπίνσκ, Kαζάν, Aπατίτι, Tιουμέν, Ριαζάν, Σιμφεροπόλ, Kχίμκι, Ουλιάνοφσκ και Aρχανγκέλσκ.

Race against war

Την ίδια στιγμή που λάμβαναν χώρα αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στη Ρωσία, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στη μνήμη του Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Μόσχα πριν από επτά χρόνια. Η αστυνομία συλλαμβάνει ή εμποδίζει τους συμμετέχοντες με αντιπολεμικά συνθήματα στα ρούχα τους να παρευρεθούν σε αυτές. Ένας νεαρός άνδρας που φορούσε μάσκα με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας συνελήφθη κατά τη διάρκεια δράσης στη μνήμη του δολοφονημένου πολιτικού, στην Αγία Πετρούπολη. Αυτό ανέφερε ανταποκριτής της Mediazone. Στο Καζάν συνελήφθη ένας συμμετέχων στη δράση στη μνήμη του Μπόρις Νεμτσόφ, ο οποίος βγήκε σε πικετοφορία με μια αφίσα που απεικόνιζε τον πολιτικό και έγραφε η αλήθεια είναι ισχυρότερη από τις σφαίρες. Αυτό αναφέρθηκε σε τηλεγράφημα του καναλιού Respublika.

Race against war

Στην πλατεία Τρούντα της πόλης Γιάροσλαβ υπήρχαν δύο φορτηγά της αστυνομίας και πολλοί αστυνομικοί, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα είχαν τοποθετηθεί σε μέρη όπου συγκεντρώθηκαν άνθρωποι. Η αστυνομία συνέλαβε όσους δεν συμφώνησαν να αποχωρήσουν από την πλατεία, με ή χωρίς πλακάτ. Κάποιους τους πλησίασαν και τους ζήτησαν να φύγουν. Δημοσιογράφος της Novaya Gazeta εκτιμά ότι εκεί συνελήφθησαν περίπου 10 άτομα.

Race against war

Πολλές δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αντιπολεμικών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Σιβηρίας. 15 έως 21 άτομα συνελήφθησαν στο Νοβοσιμπίρσκ, τουλάχιστον 10 άτομα στο Ιρκούτσκ, 10 άτομα στο Μπαρναούλ, δύο άτομα συνελήφθησαν στο Τομσκ και 15 άτομα στο Ομσκ. Το «OVD-Info» αναφέρει 16 κρατούμενους στο Ιρκούτσκ, 28 κρατούμενους στο Νοβοσιμπίρσκ, αναφέρει επίσης ότι έξι άτομα συνελήφθησαν στο Μπαρναούλ και επιβεβαιώνει τον αριθμό των κρατουμένων στο Τομσκ και το Ομσκ.

Race against war

Φωτογραφίες: zonamedia