Και εκεί που όλοι περίμεναν την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ στις 24 Φεβρουαρίου (και αμέσως μετά τις συνομιλίες μεταξύ Vladimir Putin και Jo Biden) για την εξεύρεση κάποιας λύσης στην οκταετή κρίση της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος πρόλαβε για ακόμη μια φορά τις εξελίξεις, αναγνωρίζοντας τις αυτονομημένες περιοχές των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk (DNR/LNR είναι η συντομογραφία των περιοχών αυτών, έτσι όπως τις ορίζουν οι αυτονομιστές του Donbas) ως ανεξάρτητα κράτη. Πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επαρκώς, αναφέρουν πως η Συρία του Hafez al-Assad είναι πρώτη χώρα μετά τη Ρωσία που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της περιοχής.
Κατόπιν αυτού και εν μέσω πανηγυρισμών στις δύο μεγάλες πόλεις της αυτονομημένης περιοχής από όσους δεν έχουν καταφύγει ως άμαχος πληθυσμός στη Ρωσία, καταφθάνουν στο Donbas στρατεύματα της άλλοτε μητρόπολης του υπαρκτού σοσιαλισμού, ως «ειρηνευτική δύναμη». Κατά μία έννοια, αν και υπάρχουν διακριτές διαφορές, παρακολουθούμε μια επανάληψη της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας (αν ακολουθήσει κάποια στιγμή και δημοψήφισμα, τότε θα μιλάμε για δοκιμασμένη λύση), της οποίας είχε προηγηθεί η αναγνώριση των αποσχισθέντων περιοχών της Γεωργίας το 2008. Αν θυμάστε, και η Γεωργία είχε τότε την πρόθεση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο Vladimir Putin αιτιολόγησε σε διάγγελμά του στον ρωσικό λαό τις αποφάσεις του αυτές, αναφέροντας πως στην πραγματικότητα όλες οι κινήσεις των δυτικών δημοκρατιών καταφέρονται κατά της χώρας του, η οποία απειλείται από την επέκταση του ΝΑΤΟ στους άλλοτε δορυφόρους της ΕΣΣΔ και στη συνέχεια στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Υπογράμμισε πως όσα γίνονται από την πλευρά του έχουν στόχο την ασφάλεια της Ρωσίας και για μια ακόμη φορά υπέβαλε τις κάθετες αντιρρήσεις του για τις κινήσεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Όπως κι αν μεταφράζει κάθε «στρατόπεδο» τον αιφνιδιασμό του Κρεμλίνου, οι εξελίξεις που δρομολόγησε ο Putin δεν παύουν να αποτελούν την κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός άλλου κράτους.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας διάνθισε τη συλλογιστική του και με φόβους για την ζωή όσων κατοικούν στις αυτονομημένες περιοχές, τονίζοντας πως οι Ουκρανοί τους καταπιέζουν και πως κινδυνεύει η ασφάλειά τους. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η αντίδραση της Ουκρανίας κι αν τελικά μπορεί να αμυνθεί ένοπλα και όχι μόνο μέσω της διπλωματικής οδού, ωστόσο είναι βέβαιο πως οι δυτικές δημοκρατίες θα την ενισχύσουν με περαιτέρω στρατιωτικό εξοπλισμό (ήδη συμβαίνει, με πιο πρόσφατη εξέλιξη την αποστολή αντιαεροπορικών πυραύλων από τη Λετονία στο Κίεβο, κατόπιν αδείας από τις ΗΠΑ).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακοίνωσαν ήδη πως οι οικονομικές κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία θα είναι πολύ αυστηρές. Η διεθνής κοινότητα μιλά για ανοιχτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία θα προκαλέσει αλυσιδωτές και πιθανά απρόβλεπτες αντιδράσεις. Ο Vladimir Putin μπορεί να είναι ένας πολύ καλός παίκτης στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, όμως ο δρόμος που επέλεξε να ακολουθήσει είναι στην πραγματικότητα μια επικίνδυνη ατραπός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρίση στην Ουκρανία: Απρόβλεπτες οι εξελίξεις