Η γερουσιαστής Κάμαλα Χάρις αναμένεται να γράψει ιστορία ως πρώτη γυναίκα εκλεγμένη αντιπρόεδρος, έγχρωμη και κόρη μεταναστών.

Οι δημοκράτες και οι υπερασπιστές των  πολιτικών δικαιωμάτων γιόρτασαν τις ιστορικές εκλογές της Χάρις την Παρασκευή, λέγοντας ότι η εμπειρία και το ιστορικό της θα διαμορφώσουν θετικά την πολιτική στη διοίκηση του εκλεγμένου Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και θα εμπνεύσουν μια νεότερη γενιά γυναικών.”Φέρνοντας τη Μαύρη Αμερική και τη Νότια Ασία στο τραπέζι, οι εμπειρίες της θα προσφέρουν μια άποψη στον Λευκό Οίκο, τέτοια που η χώρα αυτή δεν έχει δει ποτέ”, ο πρόεδρος της Κρίστιαν Νούνις του Εθνικού Οργανισμού Γυναικών, δήλωσε στο Business Insider.

Ο Neil Makhija, εκτελεστικός διευθυντής της ινδικής αμερικανικής οργάνωσης Impact, δήλωσε ότι οι εκλογές της Χάρις θα «υπερέβαιναν την πολιτική δέσμευση της ινδικής αμερικανικής κοινότητας».

Γεννημένη στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, από γονείς Τζαμαϊκανής και Ινδικής καταγωγής, η Χάρις φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ, το ιστορικά «Μαύρο» κολέγιο στην Ουάσινγκτον, πριν γίνει η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που υπηρέτησε ως πληρεξούσιος του Σαν Φρανσίσκο και γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας. Το 2016, έγινε η δεύτερη έγχρωμη γυναίκα και η πρώτη Ινδή που υπηρέτησε στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Η Χάρις δημιούργησε ένα από τα πιο φιλελεύθερα αρχεία ψηφοφορίας στη Γερουσία και ήταν ιδιαίτερα ειλικρινής στην αντίθεσή της προς τις πολιτικές μετανάστευσης της κυβέρνησης Τραμπ, καλώντας τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστον Νίλσεν να παραιτηθεί το 2018 για την “πολιτική διαχωρισμού της οικογένειας”. Η γερουσιαστής είναι η τρίτη γυναίκα που διορίστηκε ποτέ από ένα μεγάλο κόμμα για την αντιπροεδρία.

Η πρώην κυβερνήτρια της Αλάσκας Σάρα Παλίν, αντιπρόεδρος του γερουσιαστή John McCain το 2008, συνεχάρη την Χάρις για τη διάκριση μετά τον διορισμό της τον Αύγουστο.

“Συγχαρητήρια στην επιλογή των Δημοκρατών,” έγραψε η Palin σε μια ανάρτηση στο Instagram. “Ανεβείτε στη Geraldine Ferraro και στους ώμους μου, και από την πιο εκπληκτική θέα στη ζωή σας δείτε ό,τι έχουμε διδαχθεί”.

Ο Αντιπρόεδρος Mike Pence συνεχάρη επίσης εν συντομία την Harris για την «ιστορική φύση» της υποψηφιότητάς της κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρικής συζήτησης τον περασμένο μήνα.  Αλλά, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του έχουν επίσης ασκήσει πιέσεις για προσωπικές επιθέσεις στην Χάρις. Ο Τραμπ  προώθησε τον ψεύτικο, ρατσιστικό «birther» ισχυρισμό ότι «η Χάρις δεν είναι γεννημένη Αμερικανή πολίτης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι αντιπρόεδρος».

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αποκαλέσει την Χάρις «εντελώς απίθανη» και «τέρας», τροφοδοτώντας σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια εναντίον της. Οι Ρεπουμπλικανοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, έχουν επίσης χλευάσει το όνομα της Χάρις, ισχυριζόμενοι ότι ούτε η ίδια δεν μπορεί να προφέρει σωστά το όνομά της.

Προσωπική ζωή

Η Kamala Devi Harris γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Η μητέρα της, Shyamala Gopalan, βιολόγος της οποίας η εργασία στο γονίδιο υποδοχέα προγεστερόνης συνέβαλλε σημαντικά στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού, είχε φτάσει στις ΗΠΑ από την Ινδία το 1958 ως 19χρονη μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην ενδοκρινολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ. Η Γκόπαλαν έλαβε το διδακτορικό της το 1964. Ο πατέρας της, Donald J. Harris, είναι ομότιμος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο οποίος έφτασε στις ΗΠΑ από τη ΒρετανικήΤζαμάικα το 1961 για μεταπτυχιακές σπουδές στο UC Berkeley, κάνοντας διδακτορικό στα οικονομικά το 1966. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν επτά ετών. Όταν ήταν δώδεκα, η Χάρις και η αδερφή της μετακόμισαν με τη μητέρα τους στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου η Shyamala είχε αποδεχτεί μια θέση έρευνας και διδασκαλίας στο εβραϊκό γενικό νοσοκομείο που σχετίζεται με το Πανεπιστήμιο McGill.

Είναι παντρεμένη από το 2014 με τον Αμερικανό δικηγόρο Douglas Emhoff , ο οποίος έχει δύο παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του και έχει γεννηθεί στη νέα Υόρκη από Εβραίους γονείς.