Το DocumentCloud χρησιμοποιείται περισσότερο από δημοσιογράφους γιατί σαν λογισμικό επεξεργασίας κειμένων δίνει στο χρήστη του πολλές δυνατότητες. Καταρχάς με τη χρήση της πλατφόρμας που παρέχει, μπορεί ο κάθε χρήστης να βρει πληροφορίες για κάθε όνομα ανθρώπου, μέρους και οργανισμού που αναφέρει. Ακόμα, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα χρονοδιάγραμμα με τις ημερομηνίες που αναφέρει σε διαφορετικά κείμενα του/της. Έτσι μπορεί να βρει για καθεμιά από αυτές τις ημερομηνίες, πληροφορίες αλλά και περισσότερα έγγραφα που έχουν σχέση με την ιστορία ή το θέμα που παρουσιάζει.
Επίσης μπορεί να σχολιάσει και να σημειώσει πάνω στα κείμενα, με τη χρήση της υπογράμμισης αλλά και να κρατήσει σημειώσεις πάνω στα κείμενα. Κάθε σημείωση έχει το δικό της URL κι έτσι οι αναγνώστες μπορούν κατευθείαν να βρουν το σωστό κομμάτι στο οποίο θέλει να τους οδηγήσει ο/η συγγραφέας. Μία άλλη λειτουργία αυτού του λογισμικού και της πλατφόρμας είναι η δημοσιοποίηση της δουλειάς των χρηστών. Η δουλειά του χρήστη παραμένει ιδιωτική μέχρι ο ίδιος να αποφασίσει να την δημοσιοποιήσει. Μόλις γίνει αυτό, το κείμενο συγκαταλέγεται μαζί με πάρα πολλά άλλα στις πρωτογενείς πηγές στον δημόσιο κατάλογο του DocumentCloud. Επίσης, ο κάθε χρήστης μπορεί να συμπεριλάβει τις δημοσιευμένες του δουλειές στην προσωπική του/της σελίδα κι έτσι να έχει ακόμα μεγαλύτερο κοινό.
Το Overview είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάθε δημοσιογράφο ή/και ερευνητή καθώς δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να διαβάζει και να αναλύει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό κειμένων πολύ γρήγορα. Παρέχει αναζήτηση ολόκληρων κειμένων, λέξεων μέσα στα κείμενα, κωδικοποίηση και αυτόματη ταξινόμηση ανά κατηγορία με τη χρήση διαγραμμάτων.
Το εργαλείο οπτικής αφήγησης Timeline μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή blog. Έχει τέσσερα απλά βήματα τα οποία καθοδηγούν τον χρήστη. Το πρώτο είναι η δημιουργία ενός Google spreadsheet ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην σελίδα του Timeline JS, το δεύτερο είναι η δημοσιοποίησή του στο διαδίκτυο, το τρίτο είναι η πιστοποίηση της δημοσίευσής του με τη χρήση του URL του Google Spreadsheet και τελευταίο βήμα είναι η χρήση του κώδικα που έχετε δημιουργήσει στο προσωπικό σας blog ή σελίδα.
Η λέξη Ushahidi στα Σουαχίλι σημαίνει ‘μάρτυρας’/ ‘μαρτυρία’. Αυτό το πρόγραμμα, συνώνυμο της εταιρείας που το δημιούργησε, ειναι ένα ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα για τη συλλογή πληροφοριών, την οπτικοποίησή τους και τη διαδραστική χαρτογράφησή τους. Η πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί επιτρέπει τη συλλογή πληροφοριών από αυτόπτεις μάρτυρες γεγονότων πάνω σε χάρτη του Google. Η εταιρεία χρησιμοποιεί το crowdsurfing για τον κοινωνικό ακτιβισμό και τη δημόσια ευθύνη με τέτοιο τρόπο που έχει θεωρηθεί πρότυπο ακτιβιστικής χαρτογράφησης: ένα συνδυασμό δημοσιογραφίας πολιτών, κοινωνικού ακτιβισμού και γεωπολιτικών πληροφοριών. Μέσω της πλατφόρμας Ushahidi ο καθένας μπορεί να ανεβάσει πληροφορίες με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή του διαδικτύου και ταυτόχρονα να δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο ένα χρονικό και γεωγραφικό αρχείο συμβάντων.
Το λογισμικό κρυπτογράφησης Tor, παρέχεται δωρεάν και ο στόχος του είναι η διασφάλιση της προστασίας και της ανωνυμίας στον κόσμο των ηλεκτρονικών μέσων. Η χρήση του εμποδίζει την παρακολούθηση της τοποθεσίας του χρήστη καθώς και τις συνήθειες περιήγησης του/της στο διαδίκτυο. Προστατεύει την ελευθερία και την ιδιωτικότητα καθώς εμποδίζει κάποιον που παρακολουθεί τη σύνδεση να εντοπίσει ποιές σελίδες χρησιμοποιούνται και ταυτόχρονα εμποδίζει τους ιδιοκτήτες των σελίδων να εντοπίσουν τη γεωγραφική τοποθεσία του χρήστη.