Υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά εργαλεία στη διάθεση των δημοσιογράφων, ειδικά αυτών που ειδικεύονται στην ερευνητική δημοσιογραφία, όπως είναι αυτά που έχει δημιουργήσει το Knight Foundation: το λογισμικό κρυπτογράφησης Tor, το λογισμικό για την επεξεργασία κειμένων DocumentCloud αλλά και το συναφές Overview που επιτρέπει στο χρήστη του να βρίσκει θέματα και ιστορίες. Το εργαλείο οπτικής αφήγησης Timeline JS  και η κλασική πια εφαρμογή crowdmapping Ushahidi, τα οποία χρησιμοποιούνται από δημοσιογράφους και δημοσιογραφικά δίκτυα και για τα οποία υπάρχουν πολλά online μαθήματα για τη χρήση τους από το Ινστιτούτο Αμερικανικού Τύπου, το Ινστιτούτο Poynter και το Knight Foundation. Καθώς, όμως, για τις νέες τεχνολογίες ο μέσος χρόνος ζωής είναι περίπου 21 μήνες, υπάρχουν πια νέα εργαλεία που αξίζει τον κόπο να δοκιμαστούν.

Τα πιο πρόσφατα και περισσότερο υποσχόμενα είναι:

Το Creativist: επιτρέπει τη δημιουργία εικαστικά όμορφων ιστοριών, οι οποίες εξελίσσονται με το συνδυασμό διαφορετικών μέσων, όπως είναι οι εικόνες, για τη δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο, για τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων και εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα. Αυτή τη στιγμή έχει περισσότερους από 8,000 χρήστες. Η χρήση του είναι ελεύθερη και δεν χρεώνεται. Μερικά παραδείγματα εδώ και εδώ

Το Videolicious: Είναι ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσει ο καθένας βίντεο από φορητή συσκευή όπως κινητά τηλέφωνα και χρησιμοποιείται ήδη από περισσότερους από 100 εκδότες, ειδικά εφημερίδων. Είναι ελεύθερο για απλούς χρήστες. Εδώ μπορείτε να δείτε πώς χρησιμοποιείται…

  • Το Pop : Είναι ένα καινούριο λογισμικό που κέρδισε τον τελευταίο διαγωνισμό του Knight Foundation για καινοτομίες κι είναι ένας τρόπος ηλεκτρονικής συνομιλίας με τη χρήση βίντεο και εικόνων. Η χρήση του είναι ελεύθερη από το iTunes Store.
  • Το Wickr: Αυτό το λογισμικό επιτρέπει την ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων με απόλυτη μυστικότητα. Ο πιο ασφαλής τρόπος επικοινωνίας για δημοσιογράφους αλλά και για οποιονδήποτε άλλο. Ήδη χρησιμοποιείται από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και η απόκτησή του είναι ελεύθερη.
  • Το Capricity: ‘Ενα χαμηλής χρέωσης πρόγραμμα για την ανάλυση εγγράφων και κειμένων σε μικρότερα κομμάτια που μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για την ψηφιοποίηση κειμένων και την επεξεργασία τους σε ηλεκτρονικά αρχεία. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την παρουσίαση…
  • To Poetica: Είναι ένα ελεύθερο πρόγραμμα που επιτρέπει την κοινή χρήση κειμένων και την κοινή τους επεξεργασία από διαφορετικούς χρήστες στο GMail, στο WordPress και στο Evernote. Για παράδειγμα, καταργεί τη σύγχιση που πολλές φορές δημιουργεί η χρήση του Track Changes σε ένα κείμενο από διαφορετικούς χρήστες.
  • Το CrowdTangle: Επί πληρωμή λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη τον εντοπισμό και τη βελτιστοποίηση του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Το Submittable : Επί πληρωμή λογισμικό που βοηθά στην συλλογή, επεξεργασία και χρέωση υποβολών τόσο για συγγραφή και δημοσίευση κειμένων, κινηματογραφικών ταινιών, μουσικής, τεχνών και φωτογραφιών καθώς και χορηγιών. Έχει ήδη καταγράψει πάνω από 10 εκατομμύρια υποβολές και 4 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από εκδότες μέσα στο 2013.
  • Το Watchup: Ένα ελεύθερο λογισμικό που συλλέγει και αναπαράγει βίντεο για το χρήστη από διαφορετικά μέσα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του σε ένα καθημερινό δελτίο ειδήσεων. Οι δημιουργοί του το θεωρούν ως τον πιο γρήγορο τρόπο για να παρακολουθεί κάποιος ειδήσεις στο iPad του/της.