Δύο δημοσιογράφοι του «Ράδιο Ελευθερία», ο Σεργκέι Χαζόφ- Κασσία και ο Αντρέι Κοστιάνοφ, ξυλοκοπήθηκαν άγρια, την Τρίτη 28-03-2017, στην πόλη Κροπότκιν, της περιοχής Κρασνοντάρ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ίδιοι με ανάρτησή τους στο Facebook.

Οι δύο δημοσιογράφοι βρίσκονταν σε αποστολή για να καλύψουν τις διαμαρτυρίες των αγροτών της περιοχής. Άγνωστοι, φορώντας μάσκες, τους ξυλοκόπησαν, αφού πρώτα τους «ράντισαν» με δακρυγόνο σπρέι και στη συνέχεια τους έκλεψαν τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και τις τηλεοπτικές τους κάμερες με όλο τον εξοπλισμό τους. Στη συνέχεια η ομάδα των αγνώστων εξαφανίστηκε. Αισθανόταν όμως τόσο ασφαλείς και ατιμώρητοι, που στάθμευσαν το μικρό λεωφορείο με το οποίο έφτασαν στο ξενοδοχείο, μπροστά στην είσοδό του

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Χαζόφ – Κασσία, «στην είσοδο του ξενοδοχείου, μας επιτέθηκαν γεροδεμένοι νεαροί που φορούσαν μάσκες, μας χτύπησαν, με έριξαν σπρέι. Ο υπολογιστής, η κάμερα, το σακίδιο από το Μπουένος ‘Αιρες εξαφανίστηκαν μαζί τους. Φωτογραφικά πειστήρια: μώλωπες στα μάτια και το λεωφορειάκι με το οποίο ήρθαν παρκαρισμένο μπροστά στο ξενοδοχείο. Ο Αντρέι νομίζει πως του έσπασαν ένα πλευρό».

Οι δημοσιογράφοι, στη συνέχεια, κάλεσαν την αστυνομία, στελέχη της οποίας, το πρωί, πριν την επίθεση, είχαν επισκεφτεί το ξενοδοχείο όπου διέμεναν, για να διαπιστώσουν αν οι δημοσιογράφοι είναι στο δωμάτιό τους.

Ο Σεργκέι Χαζόφ- Κασσία και ο Αντρέι Κοστιάνοφ, είχαν πάει στην πόλη Κροπότκιν για να καλύψουν τη διαδήλωση των αγροτών, η οποία όμως δεν έγινε, εξαιτίας της «προληπτικής» δράσης της αστυνομίας στον πληθυσμό της περιοχής.

Ο πρόεδρος του ραδιοφώνου «Ελεύθερη Ευρώπη – Ράδιο Ελευθερία» χαρακτήρισε το περιστατικό ως «ληστρική επίθεση» κατά των δημοσιογράφων, οι οποίοι βρίσκονταν σε δημοσιογραφική αποστολή. Με ειδική ανακοίνωσή του απαίτησε τη διενέργεια έρευνας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας τον «παράξενο» ρόλο της τοπικής αστυνομίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που “άγνωστοι» επιτίθενται κατά δημοσιογράφων στη Ρωσία, ωστόσο, είναι ελάχιστα τα περιστατικά που έχουν καταλήξει στη σύλληψη και την τιμωρία των ενόχων.

πηγή φωτό