Εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκεται σε τεχνητό κώμα ο γνωστός δημοσιογράφος Νικολάι Αντρούστσενκο, μέλος της ομάδας σύνταξης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Νόβι Πετερμπούργκ», της Αγίας Πετρούπολης,

Ο Νικολάι Αντούστσενκο δέχτηκε επίθεση από αγνώστους στις 9 Μαρτίου 2017, ενώ πήγαινε σε μια επαγγελματική συνάντηση. Σύμφωνα με την διευθύντρια της εφημερίδας Αλεβτίνα Αγκέγιεβα, ο Αντρούσενκο μετά την επίθεση, αιμόφυρτος, επέστρεψε σπίτι του, απ’ όπου λίγες ώρες αργότερα τον παρέλαβα αυτοκίνητο των Πρώτων Βοηθειών. Στο νοσοκομείο, όπου διακομίσθηκε, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση λόγω των τραυμάτων που είχε στο κεφάλι του. Η αστυνομία μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ιδιαίτερη πρόοδο στην αναζήτηση, ταυτοποίηση και σύλληψη των δραστών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εφημερίδας Ντενίς Ουσόφ, η επίθεση έγινε λόγω των ιδιαίτερα τολμηρών θεμάτων, σχετικά με τη διαφθορά στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης, που έγραφε ο Νικολάι Αντρούστσενκο.

Το τελευταίο διάστημα στην εφημερίδα «Νόβι Πέτερμπουργκ» δημοσιεύτηκαν πολλά ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες που συγκλονίζουν την Ρωσία και στοχεύουν στην εκτεταμένη διαφθορά σε όλον τον κρατικό μηχανισμό. Παράλληλα, η εφημερίδα δημοσίευσε σειρά κειμένων με τις αναμνήσεις του δημοσιογράφου Ντμίτρι Ζαπολόσκι για τις σχέσεις της μαφίας της πόλης με την δημοτική αρχή κατά τη δεκαετία του 1990.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το 2015 ο Νικολάι Αντρούστσενκο είχε μιλήσει σε μία συνέντευξή του για το πως το 1991, ενώ ήταν δημοτικός σύμβουλος του τότε Λένινγκραντ, είχε ταχθεί εναντίον του πραξικοπήματος του Αυγούστου εκείνης της χρονιάς που είχαν οργανώσει διεφθαρμένοι και μέθυσοι αξιωματούχοι του ΚΚΣΕ. Σε μία από τις συνεδριάσεις εκείνου του δημοτικού συμβουλίου, ο τότε αντιδήμαρχος και νυν πρόεδρος της Ρωσίας, προσπάθησε να νουθετήσει τον απείθαρχο δημοτικό σύμβουλο λέγοντας «Στεπάνιτς, γιατί τα κάνεις όλα αυτά, θα μπορούσαν να σε φυλακίσουν. Παράδες πρέπει να βγάλεις!». Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται και στο ντοκιμαντέρ Who is Mr Putin του ερευνητή δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Βαλέρι Μπαλαγιάν.

Αξίζει να θυμίσουμε πως το 2016, ο γνωστός δημοσιογράφος Ντμίτρι Τσιλίκιν, 54 χρόνων, δολοφονήθηκε μέσα στο ίδιο του το διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αστυνομία ο δημοσιογράφος δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι.

πηγή φωτό