Ένα video που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2020, έδειχνε δύο καλοντυμένους Ρώσους άνδρες να πίνουν αμερικανικό ουίσκι σε μπιμπερό και να συζητούν για τη δολοφονία Ουκρανών. «Είμαι Ναζί» είπε ο ένας από τους άνδρες, ο Aleksei Milchakov, ο οποίος ήταν το επίκεντρο του video που έπαιξε σε ένα ρωσικό εθνικιστικό κανάλι στο YouTube. «Δεν πρόκειται να πω είμαι εθνικιστής, πατριώτης, ιμπεριαλιστής και ούτω καθεξής. Θα το πω ευθέως: είμαι ναζιστής. Πρέπει να καταλάβετε ότι όταν σκοτώνεις έναν άνθρωπο, νιώθεις τον ενθουσιασμό του κυνηγιού. Αν δεν έχετε πάει ποτέ για κυνήγι, πρέπει να το δοκιμάσετε. Είναι ενδιαφέρον» είπε.

Rusich naxi team

Εκτός του ότι είναι δηλωμένος ναζιστής, γνωστός για τη δολοφονία ενός κουταβιού και την ανάρτηση καυχησιάρικων φωτογραφιών για την πράξη αυτή στα social media, ο Milchakov είναι επικεφαλής μιας ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας, γνωστής ως Rusich. Aυτή ασπάζεται ανοιχτά τον ναζιστικό συμβολισμό και τις ρατσιστικές ιδεολογίες. Η ομάδα, φυσικά και ο ίδιος ο Milchakov, έχουν συνδεθεί με ακραίες βιαιότητες στην Ουκρανία και στη Συρία. Η Rusich είναι μία από τις ακροδεξιές ομάδες που πολεμούν στην Ουκρανία, σε συνεργασία με τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ή με τoυς ρωσόφωνους αυτονομιστές. Σύμφωνα με έκθεση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας, την οποία εξασφάλισε το «Der Spiegel» και δημοσίευσε αποσπασματικά στις 22 Μαΐου, πολλοί Ρώσοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και νεοναζί πολεμούν στην Ουκρανία. Το περιοδικό καταλήγει πως «το γεγονός αυτό καθιστά παράλογο τον υποτιθέμενο λόγο του πολέμου, τη λεγόμενη αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».

Ο Aleksei Milchakov, πρώην αλεξιπτωτιστής, έχει αναγνωριστεί ως ο ένας από τους δύο ηγέτες της Rusich (ο άλλος είναι ο Yan Petrovsky). Εκτιμάται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί πλήρως, ότι η ομάδα συνδέεται με την Δύναμη Wagner. Η Rusich ιδρύθηκε επίσημα ως «Ομάδα Σαμποτάζ και Αναγνωριστικής Επίθεσης Rusich» στην Αγία Πετρούπολη το 2014. Τόσο ο Milchakov, όσο και ο Petrovsky, πολέμησαν κατά της Ουκρανίας ως εθελοντές στο Donbas το 2014 και το 2015. Mάλιστα, έχουν επιδείξει ανοιχτά τα διακριτικά που τους απονεμήθηκαν ως μέλη της «Ένωσης Εθελοντών του Donbas». H Ρωσία αρνήθηκε επανειλημμένα ότι οι δυνάμεις που πολεμούσαν στο Donbas προέρχονταν και από την επικράτειά της, υποστηρίζοντας ότι αυτοί που μάχονταν εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων ήταν απλά τοπικοί αντάρτες.

Rusich nazi team

Τον Σεπτέμβριο του 2014, κοντά στο χωριό Shchastya της περιφέρειας Luhansk, οι μαχητές του Rusich πολέμησαν με μια ουκρανική παραστρατιωτική ομάδα με την ονομασία «Aidar». Οι ειδήσεις ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες. Στη συνέχεια, εικόνες ακρωτηριασμένων και καμένων πτωμάτων κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο. Τι έκανε ο Milchakov; Καυχήθηκε ανοιχτά ότι φωτογράφισε τα πτώματα. Ο Milchakov απέκτησε επίσης κακή φήμη την ίδια χρονιά, όταν bloggers και δημοσιογράφοι ανακάλυψαν μια σειρά φωτογραφιών και video του 2012, στα οποία εμφανιζόταν να σκοτώνει ένα κουτάβι και να του κόβει το κεφάλι, υποκρινόμενος έπειτα ότι το έτρωγε. Τις ημέρες εκείνες, η ρωσική εφημερίδα «Moskovsky Komsomolets» δημοσίευσε ένα άρθρο για το αιματηρό περιστατικό, με τίτλο «ένας φασίστας χασάπης από την Αγία Πετρούπολη πήγε να πολεμήσει για τους αντάρτες».

Nαζιστικός χαιρετισμός στα ερείπια της Palmyra

Τον Οκτώβριο του 2016 ο Petrovsky συνελήφθη στη Νορβηγία, όπου ζούσε και εργαζόταν μαζί με έναν Νορβηγό που συνδεόταν με τη δεξιά ομάδα «Soldiers of Odin». Απελάθηκε τον ίδιο μήνα. Φωτογραφίες και video που αναρτήθηκαν στα social media το 2020 και το 2021 έδειχναν ότι οι μαχητές του Rusich βρίσκονταν στη Συρία, όπου η Ρωσία διεξήγαγε στρατιωτική επιχείρηση για να υποστηρίξει το συριακό καθεστώς και να εξουδετερώσει τους μαχητές της αντιπολίτευσης εκεί. Το μέσο ενημέρωσης της Αγίας Πετρούπολης «Fontanka» στα τέλη του 2017 βρήκε επίσης φωτογραφίες του Milchakov, οι οποίες τον έδειχναν να κολυμπά σε μια πισίνα κοντά στην Palmyra.

Rusich nazi team

Δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι ο Aleksei Milchakov ή ο Yan Petrovsky είναι ή ήταν στην Ουκρανία, οποιαδήποτε στιγμή μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, στις 27 Μαΐου 2022 ένα κανάλι του Telegram που φαίνεται να συνδέεται με τη Rusich δημοσίευσε μια μη χρονολογημένη φωτογραφία που υποτίθεται ότι έδειχνε και τους δύο στην Ουκρανία, να στέκονται μπροστά από ένα μισοκατεστραμμένο τεθωρακισμένο όχημα. «Ο Aleksei Milchakov επιστρέφει στη δράση», ανέφερε η ανάρτηση. «Τώρα βρίσκεται κάπου στην Ουκρανία και ασχολείται ενεργά με την αποναζιστικοποίηση και την αποστρατιωτικοποίηση».

Rusich nazi team

Ο Aleksandr Verkhovsky, πολύπειρος εμπειρογνώμων για τις εξτρεμιστικές ομάδες στη Ρωσία και επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου «SOVA», δήλωσε ότι «πιθανότατα υπάρχουν πολύ λιγότεροι Ρώσοι ναζιστές μαχητές στην Ουκρανία τώρα, από όσοι τα πρώτα χρόνια του υβριδικού πολέμου στο Donbas. Έπαιξαν βασικό ρόλο στην πρώτη φάση του. Δεν ήταν η πλειοψηφία, αλλά αποτέλεσαν ένα σημαντικό μέρος. Πλέον δεν βλέπουμε εδώ ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών από τη Ρωσία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δράση των νεοναζί στη Ρωσία: NPF Pamyat

Η δράση των νεοναζί στη Ρωσία: Aleksandr Barkashov

Η δράση των νεοναζί στη Ρωσία: Ρωσική Εθνική Ενότητα

Η δράση των νεοναζί στη Ρωσία: Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Πηγή φωτογραφίας 1

Πηγή φωτογραφίας 2

Πηγή φωτογραφίας 3

Πηγή φωτογραφίας 4

Πηγή φωτογραφίας 5