Προφανώς και είχε πολλά να ασχοληθεί ο David Fahrenthold. Ο συντάκτης πολιτικού της Washington Post είπε να ξεκινήσει όμως ένα παιχνίδι: να καταγράψει μια μια τις φιλανθρωπικές δωρεές που λέει ότι έχει κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ και να επιβεβαιώσει αν όντως έχουν γίνει. Η πλάκα με το εγχείρημα του David Fahrenthold είναι ότι αποφάσισε να κάνει μια εις βάθος δημοσιογραφική έρευνα, καθαρή περίπτωση data journalism, με χαρτί και στιλό! Και μάλιστα χρωματιστό. Από τον Ιούνιο του 2016 γράφει σε χαρτί τις δωρεές που ισχυρίζεται ο φιλεύσπλαχνος Τραμπ ότι κάνει και δίπλα γράφει μονολεκτικά το αποτέλεσμα της έρευνάς του. Οπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, δίπλα στις περισσότερες φιγουράρει η λέξη NEVER. Κατά καιρούς φωτογραφίζει τις ατέλειωτες σελίδες και τις ποστάρει στο λογαριασμό του στο twitter διατηρώντας αυξημένο το… σασπένς, αυξάνοντας τους followers του και φυσικά επιτελώντας μια πολύ σοβαρή δημοσιογραφική δουλειά με στοιχεία humor, διάδρασης και gamification. Ο έλεγχος της αξιοπιστίας του πολιτικού προσώπου είναι η υπέρτατη συνεισφορά του δημοσιογράφου εξάλλου.

Ο Ricardo Bilton πήρε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον  David Fahrenthold, για το NiemanLab. Μεταφράσαμε για εσάς αποσπάσματα της συνέντευξης:

How one Washington Post reporter uses pen and paper to make his tracking of Trump get noticed

Ricardo Bilton: Οταν πρωτοξεκίνησες αυτή την ιστορία, τον Ιούνιο, πίστευες ότι θα δούλευες ακόμα πάνω σε αυτό το θέμα;

David Fahrenthold: Κάθε άλλο! Ο Τραμπ μάς λέει για πολλά χρόνια ότι έχει προσφέρει εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές. Σκέφτηκα λοιπόν ότι πολύ γρήγορα θα έβρισκα τα πειστήρια στην έρευνά μου ή κάποια στιγμή ο Τραμπ θα έλεγε: “Ορίστε η λίστα με τις δωρεές μου”. Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα τράβαγε τόσο πολύ αυτή η ιστορία.

height-630-no_border-width-1200

Ricardo Bilton: Γιατί χρησιμοποιείς χαρτί και στιλό για να παρουσιάσεις αυτή την έρευνα;

David Fahrenthold: Ήξερα, ξεκινώντας, ότι θα καλούσα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι θα μου έλεγαν ότι δεν έχουν πάρει χρήματα από τον Τραμπ. Αναζητούσα έναν τρόπο να παρουσιάσω όλη αυτή τη δουλειά ώστε οι άνθρωποι να έχουν κάτι να περιμένουν. Ο… παραδοσιακός τρόπος ήθελε εμένα να γράφω ένα κείμενο για τη δημοσιογραφική έρευνα του στυλ: “Τηλεφώνησα σε 300 ανθρώπους και οργανώσεις και ιδού τι βρήκα”. Με το χαρτί και τις σημειώσεις μου, οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την πρόοδο της έρευνας. Εν μέρει, ήθελα και οι ίδιοι να προσθέτουν κάτι σε αυτή τη λίστα, αν είχαν κάποια πρόταση ή πληροφορία.
Η έρευνα αυτή έχει παραγάγει και άλλες ξεχωριστές ιστορίες. Οπως εκείνη όπου ανακάλυψα έναν άλλον Ντόναλντ Τραμπ που, όντως, κάνει πολλές δωρεές ή την άλλη περίπτωση όπου ο Τραμπ (ο υποψήφιος Πρόεδρος!) χρησιμοποίησε τα χρήματα από μια δωρεά για να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του!

Ricardo Bilton: Ποιες ήταν οι αντιδράσεις στη δουλειά;

David Fahrenthold: Την ημέρα που άρχισα, οι διαχειριστές των Social Media της εταιρίας ήταν πολύ σκεπτικοί, γιατί τους φάνηκε παλιομοδίτικος και χαμηλού τεχνολογικού πήχη.  Ωστόσο, εγώ θεωρούσα ότι θα το έκανα ενδιαφέρον χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα στιλό, ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας.  Αλλο χρώμα για το never, άλλο για το no comments και άλλο για τις πραγματικές δωρεές.

Ricardo Bilton: Εχω εκπλαγεί από το πόσο διαφορετικές είναι οι αντιδράσεις. Υπάρχουν άνθρωποι όπως ο  Glenn Greenwald που είναι ενθουσιασμένοι με το εγχείρημα και άλλοι που πιστεύουν ότι απλώς χάνεις το χρόνο σου κάνοντας τόση δουλειά με το χέρι. Εσένα τι σου έκανε εντύπωση στις αντιδράσεις των ανθρώπων.

David Fahrenthold: Αυτό που με εξέπληξε είναι ο βαθμός εμπλοκής των χρηστών με αυτή την ιστορία. Δεν μου κάνουν μόνο ερωτήσεις αλλά και προτάσεις. Για παράδειγμα, σε μια περίπτωση βρήκα τρία πράγματα που είχαν πάνω τους το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, επειδή ήταν ήταν δωρεά του: δύο θέσεις θεάτρου και ένας πάγκος! Αυτά τα είχαν ανακαλύψει αναγνώστες. Πήγαν στο θέατρο, στη Νέα Υόρκη ή στη Φλόριντα, έκατσαν στις θέσεις τους και με θυμήθηκαν!

Ricardo Bilton: Ένα πράγμα που ακούμε πάρα πολύ γι’ αυτόν τον προεκλογικό αγώνα είναι ότι κινείται πέρα από την αλήθεια, πέρα από τα γεγονότα. Δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη στα media κινείται σε ιστορικά χαμηλά, πιστεύεις ότι τέτοιου είδους έρευνες, με τόση διαφάνεια αλλά και προσοχή στη λεπτομέρεια συμβάλλουν θετικά;

David Fahrenthold: Αυτό που ήθελα να κάνω εξ αρχής, ήταν να δείξω στους αναγνώστες τι ακριβώς κάνω και με ποιον τρόπο. Δεν προσπαθώ να αποκρύψω κάτι και είμαι πολύ ανοιχτός στις προτάσεις των αναγνωστών. Αν κάποιος μου πει ότι έχω παραπλανηθεί ή ότι έχω κάνει κάποιο λάθος, πάντα λέω “πες μου περισσότερα”. Θα βάλω στις λίστα μου τις προτάσεις τους, θα έρθω σε επικοινωνία με όλους. Μάλιστα, έχω λάβει πολλές βοήθειες από ανθρώπους οι οποία αρχικώς ήταν εχθρικοί. Ακόμα και αν ο Τραμπ έχει να μου προτείνει κάτι, θα το κάνω. Θέλω απλώς να είμαι διαυγής: ποιες είναι οι πηγές μου, με ποιους ήρθα σε επαφή και τι έμαθα από αυτούς. Ελπίζω ότι και εκείνοι που μαθαίνουν για την έρευνα και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, θα εκτιμήσουν τη διαφάνεια της προσπάθειας.

washington-post-trump-700x475