Τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής στην Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εκτέλεσαν ανθρώπους με συνοπτικές διαδικασίες και πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον μεμονωμένων ατόμων που οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδων αμάχων, δήλωσε η επικεφαλής της Αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία Μatilda Bogner. Μια έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που βασίζεται στο έργο της Αποστολής περιγράφει λεπτομερώς πώς τα ρωσικά στρατεύματα σκότωσαν αμάχους σε ουκρανικές πόλεις και χωριά στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχοφ και του Σούμι από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 6 Απριλίου 2022.
Η Μatilda Bogner δήλωσε ότι οι συνοπτικές εκτελέσεις που εξετάζονται στην έκθεση μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι συνοπτικές εκτελέσεις που καταγράφονται στην έκθεση αυτή μπορεί να συνιστούν το έγκλημα πολέμου της εκούσιας δολοφονίας», είπε. Η έκθεση εξηγεί πώς οι δολοφονίες αμάχων δεν περιορίστηκαν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, αν και ορισμένες περιοχές επηρεάστηκαν περισσότερο από άλλες. Στην πόλη Bucha κοντά στο Κίεβο, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων από τις 5 έως τις 30 Μαρτίου, η Αποστολή τεκμηρίωσε τη δολοφονία 73 αμάχων (54 άνδρες, 16 γυναίκες, 2 αγόρια και 1 κορίτσι) και βρίσκεται στη διαδικασία επιβεβαίωσης επιπλέον 105 υποτιθέμενων δολοφονιών. Οι συνοπτικές εκτελέσεις έπονταν των ελέγχων ασφαλείας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Ένα απλό γραπτό μήνυμα, ένα κομμάτι ρούχου παραλλαγής ή μια φωτογραφία προηγούμενης στρατιωτικής θητείας μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες», δήλωσε η Bogner.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο ΟΗΕ έχει μέχρι στιγμής καταγράψει τον βίαιο θάνατο 441 αμάχων (341 άνδρες, 72 γυναίκες, 20 αγόρια και 8 κορίτσια) στις τρεις περιοχές μόνο κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες της ρωσικής εισβολής. Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότεροι, καθώς οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη για να επιβεβαιωθούν επιπλέον 198 δολοφονίες που σημειώθηκαν στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχοφ και του Σούμι της Ουκρανίας που κατέλαβε η Ρωσία στα αρχικά στάδια της συνεχιζόμενης ένοπλης επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
Εκτός από τις εκτελέσεις αμάχων με συνοπτικές διαδικασίες, η έκθεση καλύπτει περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιθέσεις που δεν σεβάστηκαν την αρχή της διάκρισης μεταξύ στρατιωτικών στόχων και αμάχων και δεν έλαβαν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για να γλιτώσουν τους αμάχους. «Άμαχοι έγιναν στόχοι σε δρόμους ενώ κινούνταν εντός ή μεταξύ οικισμών, μεταξύ άλλων και όταν προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις εχθροπραξίες», ανέφερε η Bogner. Η έκθεση εξετάζει 100 δολοφονίες με περισσότερες λεπτομέρειες. Από τον αριθμό αυτό, σύμφωνα με την αξιολόγηση της έκθεσης, οι 57 ισοδυναμούν με συνοπτικές εκτελέσεις (48 άνδρες, 7 γυναίκες και 2 αγόρια). Τριάντα από αυτές έλαβαν χώρα σε χώρους κράτησης, ενώ τα υπόλοιπα 27 θύματα σκοτώθηκαν επί τόπου, λίγο αφότου τέθηκαν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. «Οι Ρώσοι στρατιώτες μετέφεραν πολίτες σε αυτοσχέδιους χώρους κράτησης και στη συνέχεια τους εκτέλεσαν στην αιχμαλωσία. Πολλά από τα πτώματα των θυμάτων βρέθηκαν με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους και με τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι», δήλωσε η Bogner.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι άνδρες και τα αγόρια αποτελούσαν το 88% του συνόλου των θυμάτων των συνοπτικών εκτελέσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι στοχοποιούνταν δυσανάλογα με βάση το φύλο τους. Η έκθεση αναφέρει ότι αν και έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που έγιναν γνωστές οι πρώτες δολοφονίες, πρέπει να γίνουν πολλά για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν έχει βρει πληροφορίες ότι οι ρωσικές αρχές διερευνούν ή διώκουν ενεργά κάποια από αυτές τις υποθέσεις. Η Bogner κάλεσε τη Ρωσική Ομοσπονδία να διερευνήσει αμέσως όλες τις φερόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και να παραπέμψει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη.