Ο βομβαρδισμός από τους Ρώσους της πτέρυγας του μαιευτηρίου στο νοσοκομείο της Μαριούπολης κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης, αποτελεί έγκλημα πολέμου, καθώς αφαίρεσε τη ζωή αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την στοχοποίηση της εγκατάστασης, αλλά ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για προπύργιο «ριζοσπαστών». Λένε ψέματα και κάποιος μπορεί να επωφεληθεί από αυτά. Μπορεί κανείς να περιγράψει πολύ πιο δραματικά μια ιστορία, αν δεν περιοριστεί στα πραγματικά γεγονότα. Το μειονέκτημα του ψέματος, ωστόσο, είναι ότι θα αμφισβητηθεί έναντι των γεγονότων. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι ο ψεύτης πρέπει να θυμάται σωστά τα δικά του ψέματα, κάθε φορά που επιχειρεί να προσθέσει και άλλα.

Τα κυνικά ψέματα για τη Μαριούπολη

Η επίθεση στο μαιευτήριο τον καιρό που οι Ρώσοι πολιορκούσαν την Μαριούπολη καταδεικνύει την πρόκληση του ψεύδους. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές και μία μητέρα και το μωρό της πέθαναν από τα τραύματά τους. Τα γεγονότα επιβεβαιώθηκαν εύκολα, η επίθεση είχε τεκμηριωθεί προσεκτικά με μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από διάφορες πηγές (επαγγελματίες φωτογράφους ειδήσεων, ενημερώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιατροδικαστές). Τα δεδομένα για τη διερεύνηση των κινήσεων των ρωσικών στρατευμάτων ήταν εύκολα διαθέσιμα, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν και μοιράστηκαν τα γεγονότα. Το Κρεμλίνο, που λέει πεισματικά ψέματα για «μη στόχευση αμάχων», προσπάθησε να πει ψέματα για την επίθεση, αλλά αντιμετώπισε και τα δύο μειονεκτήματα του ψέματος που αναφέρθηκαν παραπάνω. Όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι «δεν πραγματοποιήθηκε επίθεση», το ψέμα του ήταν απλώς γυμνό και δεν καλυπτόταν καν από το πέπλο της αξιοπιστίας. Ήξερε ότι έλεγε ψέματα, ήξερε ότι όλοι ήξεραν ότι τους έλεγε ψέματα.

Το «ποίημα» της Μόσχας

Η δουλειά του Λαβρόφ είναι να λέει ψέματα και απλά επαναλαμβάνει με ακρίβεια τα όσα του έχουν υπαγορεύσει τα αφεντικά του: «Ακούσαμε μια συναισθηματικά φορτισμένη κατακραυγή για τις λεγόμενες θηριωδίες που φέρονται να διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Η αντιπροσωπεία μας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρείχε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το μαιευτήριο είχε καταληφθεί από το ακροδεξιό τάγμα Αζόφ, το οποίο διέταξε όλες τις έγκυες γυναίκες, τις νοσοκόμες και το υπόλοιπο προσωπικό να φύγουν από το κτίριο». Μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα σχετικά με τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης σε όλο τον κόσμο. Τα μέσα ενημέρωσης του Κρεμλίνου έσπευσαν να επαναλάβουν τους ισχυρισμούς του Λαβρόφ (Sputnik Serbia, Sputnik, RT DE, Veterans Today, Riafan, Tvzvevda).

Η επαναλαμβανόμενη αφήγηση για το τάγμα Αζόφ

Ένα βασικό ψέμα του Κρεμλίνου σχετικά με τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας είναι ότι η χώρα ελέγχεται από Ναζί. Αυτό ακριβώς το ψέμα έχει επαναληφθεί εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια. Το Κρεμλίνο προσπαθεί τακτικά να αποδείξει την παρουσία ναζί στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης (για να αντιληφθείτε το μέγεθος του τελευταίου ψέματος, δείτε εδώ τις συνθέσεις όλων των ουκρανικών κυβερνήσεων από το 1991 και μετά).

Το αφήγημα των Ρώσων βολεύει πολύ η χρήση του Τάγματος Αζόφ, μιας μονάδας περίπου 1.000 ανδρών, που δημιουργήθηκε από εθνικιστές το 2014 και έφερε αρχικά κάποια διακριτικά με ισχυρές συνδέσεις με τον ναζισμό. Η μηχανή παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου διόγκωσε αυτό το τάγμα σε τεράστιες και παράλογα υπερβολικές διαστάσεις: Μια αρκετά μικρή στρατιωτική μονάδα διογκώθηκε στο μέγεθος ενός ολόκληρου στρατού. Ο εξτρεμισμός στην Ουκρανία αποτελεί ακόμη συχνό θέμα συζήτησης, παρά το γεγονός ότι η πλουραλιστική κοινωνία της Ουκρανίας απέδειξε πως διαθέτει τα μέσα για να αντιμετωπίσει την πρόκληση του ναζισμού στη χώρα.

Η Verkhovna Rada (Ουκρανικό Κοινοβούλιο), κατά τη συνεδρίασή της στις 9 Απριλίου 2015, ενέκρινε νόμο «για την καταδίκη των κομμουνιστικών και ναζιστικών ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ουκρανία και την απαγόρευση της προπαγάνδας των συμβόλων τους». Αυτός αναγνωρίζει ότι τα κομμουνιστικά και εθνικοσοσιαλιστικά κόμματα στην Ουκρανία είναι εγκληματικά και απαγορεύει τη δημόσια χρήση και προπαγάνδα των συμβόλων τους. Το ναζιστικό καθεστώς σε νομοθετικό επίπεδο αναγνωρίζεται στην Ουκρανία ότι ακολουθεί πολιτική κρατικής τρομοκρατίας. Επίσης, οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές στην Ουκρανία (την παρουσία των οποίων, καθώς και τις καταβολές τους, κανείς δεν αρνήθηκε) βρίσκονται στο περιθώριο και έχουν αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2014. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, έχει επιτρέψει συχνά την προπαγάνδα για τον φασισμό στα μέσα ενημέρωσης του Κρεμλίνου και των ολιγαρχών.

Άρνηση, άρνηση, άρνηση

Σε μια ακόμη χαρακτηριστική προσπάθεια, η μηχανή παραπληροφόρησης της Ρωσίας διακίνησε κατηγορίες κατά της Δύσης: Οι φωτογραφίες που τεκμηριώνουν τις θηριωδίες ήταν ψεύτικες, τα θύματα ήταν μοντέλα, τίποτα δεν είναι αληθινό και όλα είναι κατασκευασμένα από τη Δύση σε μια προσπάθεια πληροφοριακής τρομοκρατίας κατά της Ρωσίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Δεν υπήρξε αρχικά καμία επίθεση, επρόκειτο για μια «σκηνοθετημένη προβοκάτσια που μπορεί να εξαπατήσει το δυτικό κοινό αλλά όχι έναν ειδικό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Η φιλοκρεμλινική μηχανή παραπληροφόρησης ανέλαβε γρήγορα πρωτοβουλία. Παραθέτοντας πληροφορίες από το Telegram και το Sputnik Mundo δήλωσε ότι οι εικόνες που εμφανίστηκαν στον Guardian και τους Times δεν ήταν πραγματικές και κατασκευάστηκαν από επαγγελματίες μοντέλα και φωτογράφους. Η ίδια ιστορία ειπώθηκε επίσης από το Zero Hedge και ρωσικοί διπλωματικοί λογαριασμοί στις πρεσβείες της χώρας στην Ισπανία, στο Βατικανό και στη Γαλλία αναφέρθηκαν σε αυτήν στο πλαίσιο ειδικής εκστρατείας «ενάντια στην παραπληροφόρηση που σκορπά η Δύση».

Σε μια προσπάθεια «ελέγχου των γεγονότων», η Ρωσική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε ένα από τα «μοντέλα» ως Ουκρανή instagrammer και blogger ομορφιάς. Για να επιβεβαιωθεί, η πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Twitter χρησιμοποίησε το όνομα της blogger και ένα στιγμιότυπο παλαιότερης ανάρτησής της στο instagram, στην οποία δεν εμφανίζεται έγκυος. Και τα δύο tweets έχουν πλέον διαγραφεί από το Twitter. Χρειάζεται να είσαι πραγματικά κυνικός, για να σκοτώνεις πρώτα αθώους ανθρώπους, μετά να ισχυρίζεσαι ότι αυτό δεν συνέβη και ταυτόχρονα ότι συνέβη αλλά για «καλό λόγο» (πολεμώντας τους ναζί). Σε μια τραγική τροπή των γεγονότων, μια τραυματισμένη γυναίκα που απομακρύνθηκε από το μαιευτήριο της Μαριούπολης πέθανε, μαζί με το μωρό της. Η άλλη γυναίκα, της οποίας το πρόσωπο, το όνομα και ο λογαριασμός στο instagram χρησιμοποιήθηκαν για την εκστρατεία λάσπης του Κρεμλίνου, γέννησε ένα κοριτσάκι.

Αληθινά ψέματα

Το Κρεμλίνο επιχειρεί απεγνωσμένα να χρησιμοποιήσει τη δοκιμασμένη συνταγή του κατακλυσμού του πληροφοριακού χώρου με αντιφατικά μηνύματα, προκειμένου να συσκοτίσει τα πραγματικά γεγονότα. Έχει επιχειρήσει τη μέθοδο αυτή στις περιπτώσεις του Σκριπάλ, του Ναβάλνι και της πτήσης MH17, για να αναφέρουμε μόνο μερικές. Το ψέμα και η βία είναι στενά συνδεδεμένα στις προσπάθειες παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου. Τα ψέματα χρησιμοποιούνται για να κρύψουν τη βία και η βία χρησιμοποιείται για να κρύψει τα ψέματα. Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής και ανάλυσης όλων των διαθέσιμων εγγράφων, για μια μελλοντική δίωξη εναντίον των δραστών.

Απόδοση από το πρωτότυπο


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: O πόλεμος ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια…