Ποτέ δεν επρόκειτο να είναι ένα σκληρό χτύπημα.

Λίγοι περίμεναν ότι θα προέκυπτε κάτι το συνταρακτικό από τη συνάντηση του Τάκερ Κάρλσον με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που διεξήχθη στη Μόσχα και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του συντηρητικού ειδήμονα. Ο Κάρλσον ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες με τη συνέντευξή του που ήταν…ένα χάδι, αποτυγχάνοντας να αποσπάσει κάποια συγκλονιστική εικόνα για τους πραγματικούς πολεμικούς στόχους του Ρώσου προέδρου ή να τον θέσει προ των ευθυνών του για τη βίαιη εισβολή του στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν, ωστόσο, εκμεταλλεύτηκε πλήρως την ευκαιρία να σπείρει σπόρους αμφιβολίας για τη βοήθεια της Αμερικής προς την Ουκρανία και το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Ακολουθούν τα συμπεράσματα από την συνάντηση του Πούτιν με τον Κάρλσον.

1. Ο Πούτιν δεν έχει τελειώσει με τον πόλεμό του

Το κύριο μήνυμα που προσπάθησε να μεταφέρει ο Πούτιν στους Αμερικανούς: Δεν υπάρχει λόγος να βοηθήσουμε την Ουκρανία με περισσότερα χρήματα και όπλα. Και ο Carlson, ο οποίος ο ίδιος έχει αμφισβητήσει προηγουμένως την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, τη στιγμή που αυτή προσπαθεί να υπερασπιστεί τον λαό και τη γη της απέναντι στην επίθεση της Ρωσίας, ήταν πολύ ευτυχής να βοηθήσει στην παράδοση αυτού του μηνύματος.

“Αν θέλετε πραγματικά να σταματήσουν οι μάχες, πρέπει να σταματήσετε να προμηθεύετε όπλα. Θα τελειώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτό είναι όλο”, υποστήριξε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στις ΗΠΑ να πουν στην Ουκρανία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αλλά αυτή δεν είναι πραγματικά η πλήρης ιστορία, όπως ο ίδιος ο Πούτιν κατέστησε σαφές σε δύο χαρακτηριστικές απαντήσεις στις επόμενες ερωτήσεις του Κάρλσον.

Πρώτον, ερωτηθείς αν η Ρωσία έχει επιτύχει τους πολεμικούς της στόχους, ο Πούτιν είπε: “Όχι, δεν έχουμε πετύχει τους στόχους μας ακόμη, διότι ένας από αυτούς είναι η αποναζιστικοποίηση”. Ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία επιδιώκει την “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας θεωρείται ευρέως ως κωδικός για την απομάκρυνση του δημοκρατικά εκλεγμένου (εβραίου) προέδρου της χώρας, Volodymyr Zelenskyy. Σε μια ισχυρή ένδειξη για το τι εννοούσε με το σχόλιό του, ο Πούτιν είπε ότι “πρέπει να απαλλαγούμε από αυτούς τους ανθρώπους”, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, χωρίς βάση, “υποστηρίζουν” τον ναζισμό.

Δεύτερον, όταν ο Κάρλσον ρώτησε αν ο Πούτιν “θα ήταν ικανοποιημένος με το έδαφος που έχει τώρα η Ρωσία”, ο Ρώσος αυτοκράτορας αρνήθηκε να απαντήσει, επιστρέφοντας στο σημείο του για την αποναζιστικοποίηση και επιμένοντας ότι δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει την απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση. Θα το εκλάβουμε αυτό ως ένα ακόμη όχι.

2. Ο Πούτιν προσπάθησε να υπονομεύσει την πίστη των Αμερικανών στη δημοκρατία

Παραχωρώντας συνέντευξη στον Carlson, ο Πούτιν απέκτησε απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα μεγάλο αμερικανικό ακροατήριο ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών αργότερα φέτος.

Δεν είναι μυστικό ποιον θα υποστήριζε ο Κάρλσον στην πιθανή επαναληπτική αναμέτρηση Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Τζο Μπάιντεν. Αλλά ήταν ο Πούτιν, όχι ο Κάρλσον, που έφερε πρώτος στο προσκήνιο τον Τραμπ, λέγοντας ότι απολάμβανε μια “προσωπική σχέση” με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς και με τον Τζορτζ Μπους.

Ο Πούτιν ανέλυσε επίσης τους τρόπους με τους οποίους οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ -στις δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία έχει δει τέσσερις από αυτούς να έρχονται και να φεύγουν- απέτυχαν να επιτύχουν συναίνεση με τη Ρωσία σε θέματα ασφάλειας, ακόμη και όταν ισχυρίστηκε ότι το ήθελαν.

Το θέμα που έθεσε: Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι, για να δανειστώ μια φράση, ένας βάλτος που δεν έχει αποξηρανθεί και η αμερικανική δημοκρατία μια ψευδαίσθηση.

“Ακούγεται σαν να περιγράφετε ένα σύστημα που δεν διοικείται από τους ανθρώπους που εκλέγονται, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας”, συνόψισε ο χρήσιμος Carlson για τον πρόεδρο.

“Σωστά, σωστά”, απάντησε ένας ευχαριστημένος Πούτιν. “Δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητα του ηγέτη. Έχει να κάνει με τη νοοτροπία της ελίτ”.

3. Οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου σημειώνουν νίκη

Όποιος μπορεί να τσαλακώσει την πανοπλία του Πούτιν κρατείται έτη φωτός μακριά από τον πρόεδρο – είτε πρόκειται για τις συζύγους των Ρώσων στρατιωτών, είτε για ανεξάρτητους δημοσιογράφους είτε για τον αντιπολεμικό διεκδικητή των εκλογών Μπόρις Ναντέζντιν.

Όσοι καταφέρνουν να μιλήσουν στον Πούτιν επιλέγονται πάντα από τη Μόσχα, και ο Κάρλσον δεν αποτέλεσε εξαίρεση (όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αυτή την εβδομάδα).

Προβλέποντας την κριτική ότι η συνέντευξη δεν θα έκανε τίποτα περισσότερο από το να διευκολύνει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, τόσο ο Κάρλσον όσο και ο Πούτιν κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να αποτρέψουν την εντύπωση ότι συνεργάζονταν – αλλά οι όποιες στιγμές έντασης ήταν σύντομες και τελικά ασήμαντες, με τον Πούτιν να βγαίνει κερδισμένος.

“Έχουμε talk show ή συζήτηση;” είπε ο Πούτιν στα πρώτα λεπτά της συνέντευξης, προτού παραδώσει έναν ιστορικό μονόλογο διάρκειας 20 και πλέον λεπτών.

Ο Κάρλσον, ο οποίος απέτυχε να ελέγξει τα γεγονότα ή να εκτρέψει το ευφάνταστο μάθημα ιστορίας του Ρώσου προέδρου, αντ’ αυτού προειδοποίησε τους τηλεθεατές στην εναρκτήρια δήλωσή του ότι, όταν απάντησε στην ερώτησή του σχετικά με το γιατί η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, “ο Πούτιν συνέχισε για πολύ ώρα, ίσως μισή ώρα, για την ιστορία της Ρωσίας που πηγαίνει πίσω στον όγδοο αιώνα. Και ειλικρινά, νομίσαμε ότι αυτό ήταν μια τεχνική κωλυσιεργίας και το βρήκαμε ενοχλητικό”.

Αλλά ο Κάρλσον αμέσως μετρίασε ακόμη και αυτό το πλήγμα, διακηρύσσοντας ότι τελικά πίστευε ότι ο Πούτιν ήταν “ειλικρινής” και επαινώντας τις “εγκυκλοπαιδικές γνώσεις” του προέδρου.

Εν τω μεταξύ, ο Carlson απέφυγε κάθε θέμα που θα μπορούσε να είναι ευαίσθητο για το Κρεμλίνο: αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου σε μέρη όπως η Μπούχα και η Μαριούπολη, το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Πούτιν, τον Αλεξέι Ναβάλνι και άλλους πολιτικούς κρατούμενους, καθώς και την κινητοποίηση της Ρωσίας και τον αριθμό των νεκρών σε καιρό πολέμου. Απέφυγε ακόμη και κάθε ερώτηση σχετικά με τις επερχόμενες ρωσικές προεδρικές εκλογές και τον αποκλεισμό του αντιπολεμικού υποψηφίου Μπόρις Ναντέζντιν αυτή την εβδομάδα.

4. Ο Πούτιν συνεχίζει την επίθεση γοητείας του Έλον Μασκ

Το αφεντικό της Tesla και του X, ο Elon Musk, είχε διχασμένη πίστη όσον αφορά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρχικά βοηθώντας το Κίεβο, προτού εμφανιστεί να υποκύπτει στην προπαγάνδα και τα λεγόμενα του Κρεμλίνου. Στη συνέντευξή του στον Κάρλσον, ο Πούτιν βρήκε την ευκαιρία να χαϊδέψει τον εγωισμό του δισεκατομμυριούχου.

“Υπάρχουν αναφορές ότι ο Έλον Μασκ έχει ήδη εμφυτεύσει το τσιπ στον ανθρώπινο εγκέφαλο στις ΗΠΑ”, είπε ο Πούτιν στον Κάρλσον.

Ερωτηθείς τι σκέφτεται γι’ αυτό, ο πρόεδρος είπε: Ο πρόεδρος είπε: “Νομίζω ότι δεν μπορεί να σταματήσει κανείς τον Elon Musk. Θα κάνει ό,τι νομίζει. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να βρείτε κάποιο κοινό έδαφος μαζί του. Αναζητήστε τρόπους για να τον πείσετε. Νομίζω ότι είναι ένα έξυπνο άτομο. Πιστεύω πραγματικά ότι είναι”.

5. Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με τη συμμετοχή του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς

Ένα ανοιχτό ερώτημα ενόψει της συνέντευξης ήταν αν ο Κάρλσον θα ρωτούσε για τον Έβαν Γκέρσκοβιτς, τον Αμερικανό δημοσιογράφο της Wall Street Journal που κρατείται προφυλακισμένος στη Ρωσία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο με κατηγορίες που θεωρούνται ευρέως κατασκευασμένες για κατασκοπεία.

Ο Κάρλσον έθεσε το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων με τη συμμετοχή του Γκέρσκοβιτς, τον οποίο χαρακτήρισε “παιδί” και “προφανώς όχι κατάσκοπο”.

Ο Πούτιν διαφώνησε με αυτόν τον χαρακτηρισμό του Γκέρσκοβιτς, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι πιάστηκε “στα πράσα” με εμπιστευτικές πληροφορίες.

Αλλά ο πρόεδρος είπε ότι οι ρωσικές και οι αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες “ήταν σε επαφή μεταξύ τους” για την υπόθεση και ότι δεν υπήρχε “ταμπού για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος”.

Στη συνέχεια ο Πούτιν αναφέρθηκε σε “ένα πρόσωπο που εκτίει ποινή σε συμμαχική χώρα των ΗΠΑ”.

Αν και δεν τον κατονόμασε, ο Πούτιν αναφερόταν σαφώς στον Vadim Krasikov, έναν πράκτορα της FSB που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία του πρώην Τσετσένου αντάρτη και Γεωργιανού υπηκόου Zelimkhan Khangoshvili μέρα μεσημέρι στο Βερολίνο το 2019. “Αυτό το άτομο, λόγω πατριωτικών αισθημάτων, εξόντωσε έναν ληστή σε μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”, συλλογίστηκε ο Πούτιν.

Είναι ένα μήνυμα ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει την απελευθέρωση του Κρασίκοφ από τη Γερμανία, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Γκέρσκοβιτς.

6. Οι δίαυλοι επικοινωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας παραμένουν ανοιχτοί

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται πότε μίλησε για τελευταία φορά με τον πρόεδρο Μπάιντεν. “Πρέπει να θυμάμαι τα πάντα;” Ο Πούτιν αναρωτήθηκε. “Έχω τα δικά μου πράγματα να κάνω. Έχουμε εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις”.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει μιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Πούτιν είπε: “Γιατί να του τηλεφωνήσω; Για ποιο θέμα θα έπρεπε να του μιλήσω; Ή να τον παρακαλέσω για τι;”

Πρόσθεσε όμως ότι “διατηρούνται ορισμένες επαφές” όσον αφορά τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

7. Ο Τάκερ έχει πολύ χρόνο για τον Πούτιν

Με λίγο περισσότερο από δύο ώρες, η συνέντευξη που καταγράφηκε στο Κρεμλίνο την Τρίτη ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει δημοσιεύσει ποτέ ο Κάρλσον (ξεπερνώντας τα 29 λεπτά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και τα 46 λεπτά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ).

Παρόλα αυτά, ο Πούτιν δεν έφτασε μέχρι τα 147 λεπτά που δόθηκαν στον αυτοαποκαλούμενο μισογύνη και κατηγορούμενο για εμπορία ανθρώπων Άντριου Τέιτ. Καλύτερη τύχη την επόμενη φορά.

8. Ο Πούτιν θέλει να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για τις εκρήξεις του Nord Stream

“Ποιος ανατίναξε τον Nord Stream;” ρώτησε ο Κάρλσον τον Πούτιν, αναφερόμενος στις μυστηριώδεις εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022 που διέλυσαν τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

“Εσείς, σίγουρα”, απάντησε ο Πούτιν.

“Ήμουν απασχολημένος εκείνη την ημέρα!” απάντησε ο Carlson, ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά στο ρόλο του υπόπτου σε μια ανάκριση της KGB.

Ο Πούτιν φάνηκε να απολαμβάνει το cosplay, λέγοντας στον ειδήμονα ότι παρόλο που ο ίδιος προσωπικά μπορεί να έχει άλλοθι, η CIA δεν έχει.

Ερωτηθείς αν έχει αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτό, ο Πούτιν είπε ότι το θέμα είναι ποιος είχε το κίνητρο και τους πόρους.

Αρκετές χώρες έχουν κατηγορηθεί δημοσίως για τις εκρήξεις, με διαφορετικό βαθμό αποδείξεων. Η Ουκρανία δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη (κάτι που το Κρεμλίνο αρνήθηκε), ενώ η Μόσχα είχε κατηγορήσει προηγουμένως το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει ούτε αυτόν τον ισχυρισμό.

9. Μια υπέροχη στιγμή της συνέντευξης

Αυτή είναι όταν ο Πούτιν διατάζει έναν βοηθό να του δώσει αντίγραφα των επιστολών του 17ου αιώνα που έγραψε ο Κοζάκος Bohdan Khmelnytsky για να αποδείξει στον Carlson ότι δεν “εφευρίσκει πράγματα”, λέγοντας στον πρώην παρουσιαστή του Fox News ότι μπορεί να μεταφράσει τα έγγραφα στα αγγλικά “αργότερα”. Ο Carlson φαίνεται τρομοκρατημένος.

ΤΗΣ EVA HARTOG ΚΑΙ ΤΟΥ SERGEY GORYASHKO, πηγή