Με βάση την ανακοίνωση της Google το κανάλι ΤV-Duma, που είχε περισσότερους από 145.000 χρήστες και μετέδιδε απευθείας τις συνεδριάσεις του ρωσικού κοινοβουλίου, έκλεισε εξαιτίας των πρόσφατων κυρώσεων που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. «Η Google είναι δεσμευμένη στην τήρηση όλων των εφαρμοστέων κυρώσεων και των εμπορικών νόμων. Αν ένας λογαριασμός παραβιάζει τους όρους χρήσης, παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Οι ομάδες μας παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση για οποιαδήποτε αλλαγή», ανέφερε η ανακοίνωση που απέστειλε η εταιρεία στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η δεύτερη πρόταση του σχολίου έφτασε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Google στο πρακτορείο Reuters.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το καθεστώς Πούτιν αντέδρασε στην απόφαση αυτή με απειλές, με τη Μαρία Ζαχάροβα να δηλώνει ότι το Youtube «υπέγραψε την καταδίκη του». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της άλλοτε μητρόπολης του υπαρκτού σοσιαλισμού, ανέφερε ότι «η Ουάσιγκτον παραβιάζει με αυτό τον τρόπο τα δικαιώματα των Ρώσων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχουν το μονοπώλιο της μετάδοσης πληροφοριών και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε». Το πώς θα εκφραστούν στην πράξη αυτές οι απειλές δεν το γνωρίζουμε, από τη στιγμή που ένα ηλεκτρονικό μέσο δεν μπορεί να καταστραφεί με τις γνώριμες μετα-σοβιετικές μεθόδους (δηλητηρίαση, βομβαρδισμός, πτώση από το μπαλκόνι).

Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εισβολής του καθεστώτος Πούτιν, το yουtube δέχτηκε πολλές φραστικές επιθέσεις από το Κρεμλίνο, επειδή μπλόκαρε λογαριασμούς φιλικών προς τη Ρωσία μέσων μαζικής ενημέρωσης και αξιωματούχων του Βλαδίμηρου. Η ρωσική αρχή λογοκρισίας Roskomnadzor απέδωσε τον περασμένο μήνα στο Google και στο youtube «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, προαναγγέλοντας έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό του ιστότοπου στη χώρα όπως έχει συμβεί με το Twitter και το Instagram. Το youtube είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί ο φυλακισμένος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος μεταδίδει μέσω αυτού πολλές έρευνες για τη διαφθορά στη Ρωσία.

rutube

Το καθεστώς Πούτιν ρίχνει πλέον το βάρος του στο Rutube, το ρωσικό αντίστοιχο του youtube που λειτουργεί από το 2006 δίχως ιδιαίτερη επιτυχία. Ο διευθύνων σύμβουλός του δήλωσε πριν δύο ημέρες πως διαπίστωσε μια «τεράστια» αύξηση του αριθμού των βίντεο που μεταφορτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην πλατφόρμα του. Mε hashtags τύπου «#DonbassAgainstNazi» το Rutube προσπαθεί να ευχαριστήσει και να πάρει με το μέρος του όσους Ρώσους δεν διαφωνούν με την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τους πολυάριθμους οπαδούς του καθεστώτος Πούτιν στο εξωτερικό.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας