Η Ρωσία έκλεισε την Παρασκευή 8 Aπριλίου τα γραφεία 15 ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκείνα της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κίνηση αυτή έγινε γνωστή μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία αναφέρει πως οι οργανώσεις που έκλεισαν «αποκλείστηκαν από το επίσημο μητρώο των ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων εξαιτίας παραβιάσεων της ρωσικής νομοθεσίας». Σχολιάζοντας το γεγονός, η Διεθνής Αμνηστία διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με μόνιμο κλείσιμο των γραφείων της στη Ρωσία.

Human Rights Watch

Εκτός της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαγράφτηκαν ακόμη το Κληροδότημα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Ίδρυμα Αγά Χαν και το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης. Οι εννέα από τις 15 μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρέθηκαν σε δυσμένεια είναι γερμανικές, οι τρεις αμερικανικές και από μία βρετανική, πολωνική και ελβετική.

Μην περιμένετε βέβαια να μάθετε και την επίσημη αιτιολογία γι αυτήν την εξέλιξη, αφού το καθεστώς Πούτιν δεν αισθάνεται την ανάγκη να εξηγήσει τίποτα σε κανέναν. Γεγονός είναι όμως ότι πριν από λίγες ημέρες το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι βρήκε πολλά συμβάντα, κατά τα οποία τα ρωσικά στρατεύματα παραβίασαν το δίκαιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή φωτογραφιών