Τα ρωσικά στρατεύματα ανέλαβαν σταδιακά τον έλεγχο όλο και περισσότερων τμημάτων της πόλης, καθιστώντας δύσκολο για τους κατοίκους της Μαριούπολης να φύγουν για άλλα μέρη της Ουκρανίας. Ορισμένοι από αυτούς αναγκάστηκαν να πάνε στη Ρωσία ή σε εδάφη υπό τον έλεγχό της, όπου πολλοί ανακρίνονται εξονυχιστικά, ενώ ελέγχονται και τα κινητά τους τηλέφωνα. Δημοσιογράφοι μίλησαν με όσους κατάφεραν να φύγουν από την πόλη (προς τη Ρωσία, την Ουκρανία ή και άλλες χώρες), όπου εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 100.000 κάτοικοι, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Την 47η ημέρα του πολέμου ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πως ουσιαστικά η Μαριούπολη έχει καταστραφεί. Ο Ρώσος δημοσιογράφος Αλεξάντερ Σλάντκοφ, ανταποκριτής της VGTRK, συμφωνεί με την παραπάνω εκτίμηση και επαυξάνει, προσθέτοντας τον απαραίτητο απειλητικό τόνο: Ας παρακολουθήσουν στο Κίεβο και στο Λβιβ, στο Τσερκάσι και στην Πολτάβα, στο Τερνόπιλ και το Τσερνίβτσι τι γίνεται στη Μαριούπολη, όποια πόλη δεν παραδοθεί καταστρέφεται.

Μέσα σε ενάμιση μήνα πολέμου, η Μαριούπολη έγινε ένα από τα κύρια σύμβολα της ρωσικής εισβολής. Κανένα κτίριο δεν έμεινε όρθιο και οι νεκροί κάτοικοι θάβονταν στις αυλές, αν θάβονταν καθόλου. Ο κόσμος είδε πλάνα που τραβήχτηκαν μετά τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου και μια βόμβα χτύπησε το κτίριο του Θεάτρου, όπου κρύβονταν οικογένειες με παιδιά.

Mariupol

Η πόλη, 60 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και τμήμα της περιοχής του Ντονέτσκ που διεκδικεί η αυτοανακηρυχθείσα DNR, περικυκλώθηκε τις πρώτες ημέρες της επίθεσης στην Ουκρανία. Η αποκλεισμένη Μαριούπολη έχασε την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση, τα σπίτια έπαψαν να θερμαίνονται, οι κάτοικοι κρύφτηκαν στα υπόγεια από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς και μαγείρεψαν σε φωτιές.

«Οι άνθρωποι άρχισαν να ανάβουν φωτιές μόνο στις αυλές τους. Τα παιδιά περπατούσαν, οι όλμοι έπεφταν, τα αυτοκίνητα καίγονταν, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να καταφύγουν εγκαίρως σε ασφαλές μέρος. Κάποιοι άρχισαν να πεθαίνουν από τα τραύματά τους. Οι ηλικιωμένοι χάνονταν, επειδή δεν υπήρχε πουθενά να πάρουν φάρμακα. Άνθρωποι με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση άρχισαν να πεθαίνουν και δεν υπήρχε πουθενά να τους θάψουν. Τους τύλιξαν σε ένα σεντόνι και τους πήγαν στο δρόμο. Τα παιδιά μαγείρευαν σούπα πάνω από μια φωτιά και στο πάρκινγκ υπήρχε ένα πτώμα τυλιγμένο σε ένα σεντόνι» δήλωσε η ψυχολόγος Anna Rakityanskaya.

Πριν από τον πόλεμο ζούσαν στη Μαριούπολη περίπου 450 χιλιάδες άνθρωποι. Εν μέσω της καταστροφικής κατάστασης στην πόλη, η Ρωσία και η Ουκρανία ξεκίνησαν να προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση των αμάχων στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο δεν κατέληξαν πουθενά, αφού οι δύο πλευρές κατηγορούσαν η μία την άλλη για παραβίαση των συμφωνιών.

Mariupol

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη όχι μόνο για άλλες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και για τη Ρωσία ή για εδάφη υπό τον έλεγχό της στην αυτοανακηρυχθείσα DNR και LNR. Κατά κανόνα, οι άνθρωποι δεν είχαν άλλη επιλογή: η Μαριούπολη χωρίζεται σε δύο μέρη από τον ποταμό Καλμίνους και το πέρασμα από τη γέφυρα από το ένα στο άλλο υπό βομβαρδισμό είναι θανατηφόρο. Ακόμη και για να φτάσει κανείς στη γέφυρα στη δεξιά όχθη, πρέπει να διασχίσει ένα δρόμο τριών χιλιομέτρων κατά μήκος της περιφραγμένης περιοχής του εργοστασίου Azovstal, όπου δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου καταφύγια.

Πηγή άρθρου και φωτογραφιών