Η Μολδαβία μπαίνει σε «κόκκινο συναγερμό» με το φόβο ότι θα γίνει και εκείνη θύμα εισβολής από τη Ρωσία, αφού αυξάνονται οι επιθέσεις αγνώστου ταυτότητας στο έδαφος της Υπερδνειστερίας, μίας περιοχής 475.000 ανθρώπων που έχει αποσχισθεί μετά από την διάλυση της ΕΣΣΔ και εξαρτάται από την Μόσχα, η οποία διατηρεί εκεί «στρατιωτική» δύναμη 1.500 ανδρών. Μιλάμε για ένα τόπο όπου βασιλεύει η παρανομία, με βασανιστήρια αντιφρονούντων και παντελή έλλειψη ελευθερίας του Τύπου. Στη χώρα αυτή διατηρούσε συμφέροντα και μεγαλοεπιχειρηματίας, που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Η Υπερδνειστερία θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα του trafficking (αρπαγές γυναικών, με σκοπό τον εξαναγκασμό τους σε πορνεία), ενώ παράλληλα είναι μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου σκληρών ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Η πρόεδρος της χώρας συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Μολδαβίας, φοβούμενη μια προβοκάτσια που θα δώσει την αφορμή μιας ρωσικής εισβολής.

Transnistria

Στις 25 Απριλίου σημειώθηκε έκρηξη στην έδρα του τοπικού «υπουργείου» Δημόσιας Ασφάλειας της Υπερδνειστερίας στην πρωτεύουσα Τιρασπόλ, ενώ την επόμενη ημέρα εκρήξεις έπληξαν πύργο της ραδιοφωνίας καταστρέφοντας δύο κεραίες, πλησίον των συνόρων με την Ουκρανία. Λίγο μετά, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον στρατιωτικής μονάδας πλησίον του Τιρασπόλ.

Transnistria

Φυσικά, οι σχέσεις της Μολδαβίας με τη Ρωσία είναι τεταμένες, επειδή η πρόεδρος της χώρας Μάια Σαντού ακολουθεί τον δυτικό τρόπο σκέψης (είναι δηλαδή «χαλασμένη»)

Επιπλέον, ο υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ δήλωσε ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Επίσης, δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που έχει σύνορα με την Υπερδνειστερία, για να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό τομέα, που η άλλοτε ηγέτιδα του υπαρκτού σοσιαλισμού στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά.

Πηγή φωτογραφιών