Το περιφερειακό δικαστήριο του Basmanniy έστειλε τον πολιτικό Volodymyr Kara-Murza σε προφυλάκιση μέχρι τις 12 Ιουνίου. Κατηγορήθηκε για «πλαστογραφίες» σχετικά με τον ρωσικό στρατό, εξαιτίας μιας ομιλίας του σε μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων της Αριζόνα στις ΗΠΑ, όπου μίλησε για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο δικηγόρος του Vadim Prokhorov δεν διευκρίνισε ποιο σημείο του άρθρου 207.3 του Ποινικού Κώδικα περί πλαστογραφιών σχετικά με τον ρωσικό στρατό καταλογίζεται στον αντιπολιτευόμενο Ρώσο πολιτικό. Ανάλογα με το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία έως 15 χρόνια.

Στις 12 Απριλίου ο Volodymyr Kara-Murza, συνελήφθη για 15 ημέρες με την κατηγορία της ανυπακοής στην αστυνομία (σύμφωνα με το άρθρο 19.3 του Κώδικα Διοικητικών Αδικημάτων). Ο λόγος της σύλληψης ήταν ότι «στη θέα των αστυνομικών συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα, άλλαξε την τροχιά της κίνησής του, επιτάχυνε το βήμα του και στην απαίτησή τους να σταματήσει προσπάθησε να φύγει».

Ο αντιπολιτευόμενος Vladimir Kara-Murza νοσηλεύτηκε το 2015 και το 2017 για αρκετό καιρό, με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πριν από την πρώτη δηλητηρίαση τον παρακολουθούσαν αξιωματικοί της Federal Security Service (FSB, πρώην KGB). Οι ίδιες δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούσαν τον Μπόρις Νεμτσόφ πριν από τη δολοφονία του και τον Αλεξέι Ναβάλνι πριν από τη δηλητηρίαση. Τον Φεβρουάριο του 2021 το The Insider και το Der Spiegel ανέφεραν ότι ο Kara-Murza παρακολουθείτο από την ίδια μονάδα της FSB.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας