Οι δύο τελευταίοι μήνες της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στην Ρωσία, κάθε άλλο παρά ανέφελοι θα είναι. Γενικά, το 2018, αναμένεται να είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για την χώρα, αφού σύμφωνα με τον Αλεξέι Κούντριν, θα είναι η αρχή ενός νέου κύκλου οικονομικής κρίσης με απρόβλεπτες εξελίξεις.
Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Κέντρου στρατηγικών μελετών της Ρωσίας, η τελευταία έχει υποτιμήσει το νέο πακέτο κυρώσεων που υπέγραψε πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος Τραμπ, επικυρώνοντας πρόταση του αμερικανικού Κογκρέσου.
Σύμφωνα με τον Κούντριν, το καθεστώς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018, είναι ένα «νέο, ποιοτικά αυστηρότερο στάδιο».
Από την Πρωτοχρονιά και μετά, εάν οποιαδήποτε εταιρεία στον κόσμο αναπτύξει συνεργασία με ρωσικές εταιρείες που βρίσκονται στον κατάλογο των απαγορευμένων λόγω των κυρώσεων, κινδυνεύει να βρεθεί σε αυτόν και να έχει τεράστια οικονομική ζημιά.
Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ θέλουν να απαγορεύσουν κάθε είδους συνεργασίες με τις εταιρείες που υπόκεινται στις κυρώσεις, γι’ αυτόν τον λόγο απειλούν τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Έτσι, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ασχολούνται με συναλλαγματικές εργασίες θα πληγούν πρώτα απ’ όλες, ενώ ακολουθούν μία σειρά επιχειρήσεων διεθνούς εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις ρωσικές εταιρείες θα αναγκαστούν να διαπραγματευτούν τα συμβόλαια τους με ρούβλια, πράγμα που θα ανεβάσει το κόστος κατακόρυφα.
Ο Κούντριν ανέφερε χαρακτηριστικά πως τη στιγμή που το περιβόητο ρολόι του Κρεμλίνου έδειξε 12.01’ της 1ης Νοεμβρίου, η Ρωσία μπήκε σε μια νέα αναπόδραστη οικονομική φάση. Στη φάση αυτή θα υπάρξουν μαζικές ακυρώσεις συμβολαίων από τους διεθνείς εταίρους των ρωσικών εταιρειών, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες.
Είναι αλήθεια πως στους διεθνείς επιχειρηματικούς κύκλους οι εταίροι ρωσικών εταιρειών αλλά και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν πως η Ρωσία ανήκει στην διακεκαυμένη ζώνη υψηλής διακινδύνευσης ως προς τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές συναλλαγές.
Αυτό, μοιραία θα υποχρεώσει την ρωσική κυβέρνηση να επανακαθορίσει τους στόχους και τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού της, ανακατευθύνοντας επιπλέον πόρους προς την Κριμαία, η οποία, ουσιαστικά, εξαρτάται από την κεντρική διοίκηση της χώρας. Παράλληλα, η ρωσική ηγεσία θα πρέπει να δαπανήσει επιπλέον τεράστιους πόρους για την ολοκλήρωση των εργασιών της γέφυρας στο Κερτς που θα ενώσει την ηπειρωτική Ρωσία με την χερσόνησο της Κριμαίας. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι δαπάνες της «Συριακής» επιχείρησης της Ρωσίας, καθώς και η ενίσχυση των αποσχιστικών κινημάτων στην Ανατολική Ουκρανία.
Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ θα τεθούν σταδιακά σε τρία στάδια: από τις 28 Νοεμβρίου μειώνονται σε 14 ημέρες τα πιστωτικά όρια υπό την εγγύηση των κεντρικών τραπεζών προς τις κρατικές ρωσικές εταιρείες. Αυτό, ουσιαστικά, αποκλείει τις εταιρείες αυτές από τις διεθνείς χρηματαγορές.
Από την 30η Ιανουαρίου 2018 θα αυστηροποιηθεί ακόμη περισσότερο η απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για τους τομείς εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου προς 39 ρωσικά επιχειρηματικά σχήματα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB, GRU, CVB), την πλειοψηφία των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, καθώς και της αεροναυπηγικής της βιομηχανίας.
Η αρχή του τρίτου σταδίου θα γίνει αργότερα μέσα στο 2018 και θα περιλαμβάνει απαγόρευση των επενδύσεων σε όλα τα επιχειρηματικά σχέδια του Κρεμλίνου όσον αφορά στους αγωγούς μεταφοράς ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένων του Nord Stream 2, του Siber Power και του Turkish Stream. Ταυτόχρονα, θα διευρυνθεί ο κύκλος των εταιρειών κατά των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις στους κλάδους της μεταλλουργίας, των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, καθώς και η απαγόρευση συμμετοχής σε διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων. Προβλέπεται, επίσης, τον Φεβρουάριο του 2018, νέος κύκλος κυρώσεων σε πρόσωπα που θεωρούνται ότι αποτελούν το στενό κύκλο του προέδρου Πούτιν. Δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν κυρώσεις και ως προς τα ρωσικά αξιόγραφα και κυρίως τα κρατικά ομόλογα.
Η βασική διαφορά αυτού του σταδίου από τα προηγούμενα είναι ότι αυτή την φορά οι κυρώσεις μπορούν να στραφούν κατά των αντισυμβαλλόμενων εταιρειών που έχουν συνεργασία με ρωσικές επιχειρήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στις εξαγωγές τους προς τις Η.Π.Α., θα αποκλειστούν από τις αμερικανικές χρηματαγορές αλλά και αμερικανικές επενδύσεις, ενώ δεν αποκλείεται να τους η βίζα ή να τους χορηγηθεί νέα για τα στελέχη τους.
Από τις παραπάνω κυρώσεις, η πλέον οδυνηρή για τη Ρωσία είναι η απαγόρευση επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα. Αυτό θα οδηγήσει σε μαζικές αποχωρήσεις των ξένων επενδυτών με αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων, σε μία εποχή κατά την οποία η Ρωσία έτσι κι αλλιώς «αγοράζει» πολύ ακριβά το χρήμα στις διεθνείς χρηματαγορές.
Συνοπτικά, οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, είναι πολύ σκληρότερες από όλες τις προηγούμενες μαζί. Λαμβάνοντας υπόψη την εύθραυστη ρωσική οικονομία, οι νέες κυρώσεις θα επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτές.
‘Chain of Protest’ in Moscow by Fair Elections Movement / White Ribbons (πηγή φωτό)