Τέθηκε σε ισχύ, πριν από μερικές μέρες, στη Ρωσία ο νόμος που απαγορεύει τις τεχνολογίες εκείνων, μέσω των οποίων ο χρήστης του διαδικτύου μπορεί να αποφύγει τις μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες. Τον νόμο αυτό είχε επικυρώσει ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν στις 30 Ιουλίου 2017.

Σήμερα τα «Εργαστήρια Κασπέρσκι», Opera Softaware A, Mail.Ru, Yandex κάνουν δοκιμές του κρατικό πληροφοριακού συστήματος FGIS, το οποίο περιλαμβάνει τον κατάλογο με τις απαγορευμένες ιστοσελίδες.

Σύμφωνα με τον νομοθέτη, το σύστημα αποκλεισμού ιστοσελίδων στη Ρωσία δεν κρίνεται αποτελεσματικό, αφού οι χρήστες το παρακάμπτουν με τη βοήθεια, αφενός λογισμικού το οποίο καθιστά ανώνυμη την ΙΡ αλλά και, αφετέρου μέσω του Virtual Privete Networks. Ως εκ τούτου τόσο το λογισμικό όσο και τα VPN απαγορεύτηκαν στην Ρωσία.

Ο νέος νόμος αναθέτει στο Υπουργείο Εσωτερικών και την FSB την παρακολούθηση των χρηστών που χρησιμοποιούν λογισμικό παράκαμψης. Ο νόμος προβλέπει την εξαίρεση των κρατικών πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και των κρατικών υπηρεσιών, από την χρήση τόσο του λογισμικού όσο και των VNP.

πηγή φωτό