Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle προσέφυγε χθες στην τουρκική Δικαιοσύνη προκειμένου να υποχρεώσει τον Τούρκο υπουργό Νεότητας και Αθλητισμού, Ακίφ Καγκατάι Κιλίτς, να επιστρέψει τη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που αφαίρεσαν υπάλληλοί του από το τηλεοπτικό συνεργείο του καναλιού, επειδή ο ίδιος είχε δυσαρεστηθεί με τις ερωτήσεις που του ετέθησαν. Η γερμανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει το κανάλι στη διαμάχη του με την τουρκική κυβέρνηση.
Ο Τούρκος υπουργός παρεχώρησε συνέντευξη στον Μίχελ Φρίντμαν της εκπομπής «Conflict Zone» στις 5 Σεπτεμβρίου. Η συνέντευξη εκινείτο σε άξονες για τους οποίους ο υπουργός είχε ενημερωθεί, χωρίς όμως να του έχουν δοθεί εκ των προτέρων οι ερωτήσεις. Κάτω ο ίδιος δημοσιογράφος στο βίντεο συνέντευξης με τον Νίκο Παππά.
«Στη διάρκεια της συνέντευξης ήταν προφανές ότι ο υπουργός δεν ήταν ευχαριστημένος», δήλωσε αργότερα ο Φρίντμαν. Η συνέντευξη περιστράφηκε γύρω από ζητήματα όπως η θανατική ποινή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα γυναικών, η δημοκρατία, η ελευθερία του Τύπου. «Νομίζω το δυσκολότερο ήταν όταν φθάσαμε στο θέμα δικαιώματα των γυναικών.
Του μεταφέραμε πράγματα που έχει πει ο Ερντογάν για τις γυναίκες που έχουν και αυτές που δεν έχουν παιδιά. Σε σχέση με τη δήλωση ότι η αντισύλληψη είναι αμαρτία και δεν είναι θέλημα Θεού, τον ρώτησα αν ο πρόεδρος Ερντογάν είναι πολιτικός ή ιμάμης, γιατί είναι μάλλον ασυνήθιστο να αναφέρονται τα ιερά κείμενα σε πολιτικές συζητήσεις. Θέλαμε να ακούσουμε ποιες είναι οι απόψεις του υπουργού, που είναι υπεύθυνος για τη νεολαία και άρα για το μέλλον, πάνω στο θέμα των δικαιωμάτων και της ταυτότητας των γυναικών. Αυτό το αρνήθηκε πλήρως».
Μετά τη λήξη της συνέντευξης, το συνεργείο βγήκε από το κτίριο, αλλά βρισκόταν ακόμη στον χώρο του υπουργείου όταν κατέβηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργού, συνοδευόμενος από άλλους υπαλλήλους και ζήτησε από τον Φρίντμαν να επιστρέψει για να συζητήσει με τον υπουργό. Ο Γερμανός δημοσιογράφος απάντησε ότι η συνέντευξη έγινε μπροστά στην κάμερα και δεν αλλάζει και τότε ο εκπρόσωπος Τύπου είπε κάτι στα τουρκικά στον εικονολήπτη του συνεργείου και εκείνος του έδωσε την κάρτα μνήμης με τη συνέντευξη.
«Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής ραδιοτηλεόρασης της D.W., Πέτερ Λίμπουργκ. «Ζητούμε με ένδικα μέσα από την τουρκική κυβέρνηση να επιστρέψει αμέσως το βιντεοσκοπημένο υλικό».
«Η διαμάχη αυξάνει την ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η καγκελάριος Μέρκελ χρειάζεται τη βοήθεια της Αγκυρας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», σημείωσε το σχετικό ρεπορτάζ της D.W.