Ο Ρώσος πολιτικός Λεονίντ Γκόζμαν συνελήφθη επειδή αποκάλεσε τον Στάλιν “χειρότερο από τον Χίτλερ”

Ο φιλελεύθερος Ρώσος πολιτικός Λεονίντ Γκόζμαν συνελήφθη στη Μόσχα για μια ανάρτηση που έκανε στο Facebook το 2020, σύμφωνα με το OVD-Info. Ο Γκόζμαν αντιμετωπίζει κατηγορίες για εξίσωση των ενεργειών της ΕΣΣΔ με εκείνες της ναζιστικής Γερμανίας.

Στην επίμαχη ανάρτηση, ο Γκόζμαν επέκρινε την επιθυμία των ρωσικών αρχών να υπογράψουν σε νόμο την ίδια απαγόρευση που τώρα κατηγορείται ότι παραβίασε: την απαγόρευση των συγκρίσεων μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της χιτλερικής Γερμανίας. “[Στην πραγματικότητα,] σε αυτή την περίπτωση, θέλω να εκφράσω την υποστήριξή μου: δεν μπορούν να συγκριθούν. Ο Χίτλερ ήταν ένα απόλυτο κακό, αλλά ο Στάλιν ήταν ακόμη χειρότερος. Τα SS ήταν εγκληματίες, αλλά η NKVD ήταν ακόμη πιο τρομερή, επειδή οι Τσεκιστές δολοφονούσαν τους δικούς τους. Ο Χίτλερ εξαπέλυσε έναν πόλεμο κατά της ανθρωπότητας, οι κομμουνιστές κήρυξαν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του ίδιου του λαού τους”, έγραψε.

Τον Ιούλιο, κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Λεονίντ Γκόζμαν και η σύζυγός του αντιμετώπιζαν ποινικές κατηγορίες επειδή δεν δήλωσαν τη διπλή τους υπηκοότητα. Ο δικηγόρος του Γκόζμαν δήλωσε ότι ο πελάτης του απέκτησε την ισραηλινή υπηκοότητα το 2018, αλλά περίμενε να την αναφέρει στη Ρωσία μέχρι να λήξει η απαιτούμενη προθεσμία.

Μετά την έναρξη του ολοκληρωτικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο Gozman εγκατέλειψε τη χώρα, αλλά επέστρεψε στα μέσα Ιουνίου.

Χαρακτήρισε την απόφασή του να φύγει “ηθική απόφαση, όχι πολιτική”. Τον Μάιο, προστέθηκε στον κατάλογο του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης με τους “ξένους πράκτορες”.

Η εξίσωση των ενεργειών της ηγεσίας της ΕΣΣΔ με εκείνες της ναζιστικής Γερμανίας και η άρνηση του “αποφασιστικού ρόλου” που διαδραμάτισε η ΕΣΣΔ στην ήττα του ναζισμού τέθηκε εκτός νόμου από τις ρωσικές αρχές το 2021. Τον Απρίλιο του 2022, έγινε αξιόποινη με πρόστιμο έως 2.000 ρούβλια (32 δολάρια) ή έως 15 ημέρες φυλάκιση.