Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την έναρξη της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσής του στις κατεχόμενες νότιες περιοχές. “Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις προς πολλές κατευθύνσεις στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Χερσώνας”, δήλωσε τη Δευτέρα η Nataliya Humenyuk, εκπρόσωπος της Επιχειρησιακής Διοίκησης Νότου της Ουκρανίας.

Η επιχειρησιακή ομάδα της χώρας στην Καχόβκα ανέφερε ότι τόσο το 109ο σύνταγμα της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ όσο και οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από τις θέσεις τους μετά τις ουκρανικές επιθέσεις.

Η ομάδα Kakhovka δημοσίευσε ένα βίντεο που φαινόταν να δείχνει είτε έναν Ρώσο είτε έναν μαχητή της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” να λέει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις “διέσπασαν την πρώτη γραμμή άμυνας”.

Η διάρρηξη επιβεβαιώθηκε από πηγές που μίλησαν τόσο στην Ukrainska Pravda όσο και στην Hromadske, ενώ ο δημοσιογράφος Andriy Tsaplienko ανέφερε ότι ο Humenyuk του επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει.

Ο Αλεξέι Ματσούλεβιτς, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, ανέφερε στο Telegram ότι άρχισαν μάχες για τον έλεγχο της Χερσώνας, αλλά διέγραψε την ανάρτηση αμέσως μετά. Επιπλέον, πολλά ουκρανικά κανάλια στο Telegram ανέφεραν τον Valery Zaluzhny, τον αρχιστράτηγο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ότι ο στρατός της Ουκρανίας είχε καταλάβει το χωριό Sukhyi Stavok στην περιοχή της Χερσώνας, αν και ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί ή αναφερθεί από επίσημες πηγές.

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Mykhailo Podolyak κάλεσε τα δημόσια πρόσωπα της Ουκρανίας να μην κάνουν “δηλώσεις εντυπωσιασμού”.

“Καταλαβαίνω τις ελπίδες και τα όνειρά μας. Αλλά παρ’ όλα αυτά, προτείνω να προχωράμε με προσοχή όταν κάνουμε σχόλια σχετικά με οποιαδήποτε στρατιωτική μας δραστηριότητα”, δήλωσε. Ο Humenyuk πρόσθεσε ότι “κάθε στρατιωτική επιχείρηση απαιτεί σιωπή”. “Κατανοώντας ότι ο κόσμος περίμενε αυτού του είδους τα θετικά νέα για πολύ καιρό, μπορούμε να αναφέρουμε ότι ορισμένες επιχειρήσεις έχουν πράγματι ξεκινήσει. Αλλά προχωρώντας μπροστά, σας ζητάμε […] να μην αναζητήσετε πρόσθετες λεπτομέρειες”, είπε.

Δύο αμερικανικές πηγές δήλωσαν στο CNN ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εργάζονται για να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για μια “σημαντική αντεπίθεση”. Σύμφωνα με τις πηγές, οι “επιχειρήσεις διαμόρφωσης” είναι συνήθης πρακτική πριν από μια επίθεση και περιλαμβάνουν την εξαπόλυση χτυπημάτων σε αποθήκες όπλων, κέντρα διοίκησης και άλλους στρατιωτικούς στόχους προκειμένου να προετοιμάσουν το πεδίο της μάχης. Η ουκρανική διοίκηση επέλεξε να ξεκινήσει την επίθεσή της τώρα εν μέρει επειδή η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να αναπτύξει τόσες μονάδες στο μέτωπο όσες ανέμενε προηγουμένως, δήλωσε ο δημοσιογράφος του CNN Jim Sciutto στο Twitter, επικαλούμενος ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Kirill Stremousov, επικεφαλής των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αρχών κατοχής στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι οι αναφορές για ουκρανική επίθεση στην περιοχή ήταν “ψεύτικες”. “Κανείς δεν προελαύνει και κανείς δεν υποχωρεί. Όλα αυτά είναι μια φαντασίωση. Μείνετε ήρεμοι”, ανέφερε σε δήλωσή του στο TASS. “Η Δύση απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες [από τις ουκρανικές αρχές] και [ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ] Ζελένσκι δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτα, οπότε πυροβολούν εναντίον αμάχων”.

Τρεις κάτοικοι της Χερσώνας δήλωσαν στο ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Zerkalo ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν μάχες στην πόλη. Παρόλα αυτά, όπως είπαν, άκουσαν περισσότερες εκρήξεις από ό,τι συνήθως την προηγούμενη νύχτα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι η ουκρανική επίθεση έχει ήδη αποτύχει. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν προς τρεις κατευθύνσεις στις περιοχές Μυκολαίβ και Χερσώνα, αλλά υπέστησαν “μεγάλες απώλειες”. “Κατά τη διάρκεια των μαχών καταστράφηκαν 26 ουκρανικά άρματα μάχης, 23 οχήματα μάχης πεζικού και εννέα άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ καταρρίφθηκαν δύο αεροσκάφη Su-25. Τα εχθρικά στρατεύματα υπέστησαν περισσότερες από 560 απώλειες. Άλλη μια προσπάθεια του αντιπάλου μας να εξαπολύσει επίθεση απέτυχε παταγωδώς”, ανέφερε το υπουργείο. Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν συμπεριέλαβε καμία πληροφορία για την αναφερόμενη επίθεση στην απογευματινή του έκθεση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ «Ισχυρές εκρήξεις σημειώνονταν όλη την ημέρα (χθες Δευτέρα) και όλη τη νύκτα στην περιοχή της Χερσώνας. Βίαιες συγκρούσεις μαίνονται σχεδόν στο σύνολο του εδάφους της περιφέρειας», επεσήμανε η ουκρανική προεδρία στην πρωινή της ενημέρωση.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την επίθεσή τους προς διάφορες κατευθύνσεις», συνέχισε η προεδρία, αναφέροντας ότι έχουν καταστραφεί «ένας αριθμός αποθηκών πυρομαχικών» και «όλες οι μεγάλες γέφυρες» που επιτρέπουν τα οχήματα να διασχίζουν τον ποταμό Δνείπερο.

Το Κίεβο είχε ανακοινώσει χθες ότι ξεκίνησε την αντεπίθεση για την ανακατάληψη της περιοχής αυτής στη νότια Ουκρανία, την οποία κατέλαβε η Ρωσία λίγο μετά την εισβολή της στη χώρα τον Φεβρουάριο. Στόχος είναι η ανακατάληψη της πόλης της Χερσώνας, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε 280.000 κατοίκους.

Η περιφέρεια αυτή είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς συνορεύει με την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο του 2014.

Χθες το βράδυ η Μόσχα υποστήριξε ότι «απέκρουσε» την «απόπειρα επίθεσης» των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι επέφερε «βαριά πλήγματα» στους Ουκρανούς.

Update: Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τέσσερα χωριά στην περιοχή της Χερσώνας, δήλωσε πηγή του ουκρανικού στρατού στο CNN: Novodmitrivka, Tomyna Balka, Arkhanhelske και Pravdyne. “Θα δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ο στόχος μας είναι η Χερσώνα”, δήλωσε η πηγή.