Η παραπληροφόρηση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, προειδοποιεί η έκθεση Global Risks Report του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, καθώς, την προσεχή διετία, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν τις ηγεσίες τους εν μέσω της έκρηξης που συντελείται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
«Η γενικευμένη προσφυγή στην παραπληροφόρηση και τα εργαλεία που επιτρέπουν την διασπορά της μπορούν να υπονομεύσουν την νομιμοποίηση των νεοεκλεγεισών κυβερνήσεων», προειδοποίησε η έκθεση που δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός (15-19 Ιανουαρίου).
«Τα προβλήματα που προκαλούνται θα μπορούσαν να κυμανθούν από βίαιες διαδηλώσεις και εγκλήματα μίσους μέχρι εμφύλιες συγκρούσεις και τρομοκρατία».
Κατά την διάρκεια των επομένων ετών, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν νέες ηγεσίες σε μία σειρά σημαντικών οικονομιών όπως το Μπανγκλαντές, η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό, το Πακιστάν, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπενθυμίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Πέραν των κινδύνων της παραπληροφόρησης υπό την μορφή της ψευδούς πληροφορίας που μεταδίδεται ακουσίως (misinformation) και της παραπληροφόρησης υπό την μορφή της ψευδούς πληροφορίας που μεταδίδεται εκουσίως και σκοπίμως (disinformation), κινδύνων που προκαλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και την κοινωνική πόλωση, την χρονιά αυτή προστίθενται «οι ανησυχίες που αφορούν την επίμονη κρίση του κόστους διαβίωσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Και καθώς πολλές πολεμικές συρράξεις βρίσκονται σε εξέλιξη, οι διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις περιλαμβάνονται στις πέντε βασικές ανησυχίες για την επόμενη διετία.
Οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες και οι κρίσιμες μεταβολές στα περιβαλλοντικά συστήματα της Γης παίρνουν την πρώτη θέση ως μεγαλύτερη ανησυχία πιο μακροπρόθεσμα, σε ορίζοντα δεκαετίας. Ακολουθούν οι δύο μορφές παραπληροφόρησης και οι αρνητικές συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης.
Η έκθεση Global Risks Report, προϊόν σύμπραξης με την ελβετική ασφαλιστική Zurich Insurance και την αμερικανική Marsh McLennan, στηρίζεται στις απόψεις περισσότερων των 1.400 ειδικών αξιολόγησης κινδύνων, πολιτικών παραγόντων και επικεφαλής επιχειρήσεων βάσει των ερωτήσεων που τους τέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023.
Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι μία τάξη πολυπολικότητας ή κατακερματισμού θα διαμορφωθεί την προσεχή δεκαετία, τάξη στην οποία μεσαίες και μεγάλες δυνάμεις θα ανταγωνισθούν, θα θέσουν και θα ενισχύσουν περιφερειακούς κανόνες και νόρμες.
«Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα τις κρίσεις ή για να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο σταθερό, βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον», σύμφωνα με την Saadia Zahidi, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.
Η πρόεδρος της Ελβετίας, Viola Amherd προειδοποίησε κατά της δημιουργίας πολιτικών που βασίζονται σε ψευδή στοιχεία και τόνισε την ανάγκη παγκόσμιας διακυβέρνησης για την επίλυση των ζητημάτων που εγείρει η τεχνητή νοημοσύνη.
Η Amherd, ενώ παραδέχθηκε τις δυνατότητες για μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταλλαγή γνώσεων, δήλωσε ότι η ψηφιοποίηση έχει ωστόσο και μια αρνητική πτυχή: “Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δώσει την εντύπωση της αξιοπιστίας στην παραπληροφόρηση”.
Τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και την ανάγκη λήψης μέτρων που βασίζονται σε επιβεβαιωμένα γεγονότα και επιστημονικά αποτελέσματα. Τάχθηκε υπέρ της σαφούς και διαφανούς επικοινωνίας στο πλαίσιο του πολυμερούς συστήματος, καθώς και μεταξύ των εθνών. Προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά ως πλατφόρμες διαλόγου, ζήτησε την ενίσχυση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.
“Οι συμφωνίες και οι συμβιβασμοί πρέπει στη συνέχεια να υλοποιούνται επίσης, η απτή εφαρμογή είναι σημαντική για την αξιοπιστία και την πρόκληση εμπιστοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει τον ανανεωμένο σεβασμό του Χάρτη του ΟΗΕ, άλλων διεθνών συνθηκών και άλλων παγκοσμίως συμφωνημένων μέτρων, ορισμένα τμήματα του κοινού δεν εμπιστεύονται όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε εδώ και όλους τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες γενικότερα”, δήλωσε.
Αναγνωρίζοντας ότι η αυξανόμενη κοινωνικοοικονομική ανισότητα τροφοδοτεί τον λαϊκισμό ακόμη και σε πλούσια έθνη, η Ελβετή πρόεδρος τόνισε επίσης τη σημασία των ηγετών των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ του πληθυσμού: “Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν είναι μόνο έργο των κρατών και των πολιτικών. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων έχουν επίσης ρόλο να διαδραματίσουν εδώ”, δήλωσε.