Επιστολή του Κ. Ονισένκο για δημοσίευμά μας με τίτλο: Ρωσική λάσπη στον ανεμιστήρα των ΜΜΕ

Εδώ μια πρώτη απάντηση του jaj.gr

Το δημοσίευμα “Η ελευθερία των ουκρανικών ΜΜΕ εν κινδύνω” που δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου είναι στην πραγματικότητα ένα άρθρο άποψης που εκφράζει μια ακραία στάση υπέρ των ρωσικών θέσεων στο Ουκρανικό ζήτημα. Από το άρθρο απουσιάζουν πλήρως οποιαδήποτε στοιχεία ενώ παράλληλα άλλα που παρουσιάζονται ως “στοιχεία” είναι ανακριβή και παραπλανητικά. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα καταπιάνεται από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον τηλεοπτικό σταθμό Inter στο Κίεβο. Βασίζεται στις δηλώσεις που έκανε ο Σεργκέι Λιόβοτσκιν, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί την κυβέρνηση για την πυρκαγιά που ξέσπασε στον τηλεοπτικό σταθμό στις 4 Σεπτεμβρίου. Έχουμε και λέμε:

  1. Το δημοσίευμα αναφέρει τον Λιόβοτσκιν ως “δημοσιογράφο” του καναλιού Inter. Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνιδιοκτήτη του καναλιού, πρώην δεξί χέρι του εκδιωχθέντος και υπόδικου προέδρου Β. Γιαννουκόβιτς, στέλεχος της αντιπολίτευσης. Αμιγώς πολιτικό πρόσωπο που φέρεται να έχει σκιώδεις διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο. Μέχρι και η Wikipedia γράφει τα εξής: https://en.wikipedia.org/wiki/Serhiy_Lyovochkin
  1. Το δημοσίευμα του Jaj γράφει ότι “οι ένοπλοι αυτοαποκαλούνταν “πατριώτες” και άρχισαν αμέσως να πυροβολούν τον εξοπλισμό στο στούντιο μετάδοσης των ειδήσεων, απειλώντας παράλληλα δημοσιογράφους και τεχνικούς ότι θα τους εκτελέσουν”. Δεν έπεσε κανένας πυροβολισμός, δεν υπήρχαν ένοπλοι, ούτε όπλα. Ούτε μια από τις δεκάδες καταθέσεις δημοσιογράφων του σταθμού αναφέρουν κάτι παρόμοιο. Προσωπικά μίλησα με στελέχη του Inter και μου είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ούτε έχει διατυπωθεί από κανέναν. Οι καταθέσει αναφέρουν για ομάδα κουκουλοφόρων που εισέβαλλαν στον σταθμό και έβαλαν φωτιά.
  1. Το δημοσίευμα του Jaj γράφει “οι απροκάλυπτες δολοφονίες, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους της χώρας”. Το 2016 έχουν δολοφονηθεί δύο δημοσιογράφοι στο Κίεβο, ο Πάβελ Σερεμέτ και ο Αλεξάντρ Σετίνιν. Και οι δύο ήταν Ρώσοι πολίτες, πολέμιοι του καθεστώτος Πούτιν, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία επειδή εκεί δεν μπορούσαν να ασκήσουν τα δημοσιογράφικά τους καθήκοντα και βρήκαν καταφύγιο στην Ουκρανία. Άρα μάλλον οι Ρώσοι εθνικιστές και ο ίδιος ο Πούτιν είναι εκείνοι που τους ήθελαν νεκρούς.
  1. Επί δύο εβδομάδες οι αστυνομικές αρχές κάνουν έρευνες, παίρνουν καταθέσεις και συλλέγουν στοιχεία από εργαζόμενους του σταθμού. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ποροσένκο καταδίκασε την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό.
  1. Το Inter έχει βρεθεί στο στόχαστρο μερίδας Ουκρανών γιατί έχει μετοχική σχέση με ρωσικά κεφάλαια ενώ παράλληλα έχει κατηγορηθεί για αντιουκρανική προπαγάνδα. Παρτόλαυτά επίσημα έχει άδεια και λειτουργεί κανονικά την ώρα που η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία για δύο και πλέον χρόνια. Έχει 10.000 νεκρούς και έχει πληγεί σημαντικά η εδαφική της ακεραιότητα. Δεν θέλω να κάνω παραλληλισμούς με την ελληνική κατάσταση αλλά ίσως θα έπρεπε να το κάνει ο συντάκτης.
  1. Το σενάριο της εμπρηστικής επίθεσης εξαιτίας της αντιουκρανικής στάσης του καναλιού είναι ένα μόνο από τα σενάρια. Ένα ακόμα σενάριο είναι οι επιχειρηματικές διαφορές του ολιγάρχη Ντμίτρο Φίρτας, στον οποίον ανήκε μέχρι πρότινος ο σταθμός. Υπάρχουν και άλλα σενάρια. Ωστόσο ο συντάκτης του άρθρου επιλέγει να πιαστεί από το ένα σενάριο για να πλέξει την εικόνα των κακών Ουκρανών που φιμώνουν τους δημοσιογράφους. Και ενώ στη χώρα υπάρχει πληθώρα καναλιών και άλλων ΜΜΕ που βρίζουν μέρα νύχτα την κυβέρνηση, χωρίς να έχουν στοχοποιηθεί από κανέναν.
  1. Η ελευθερία του Τύπου, όπως και κάθε άλλου είδους ελευθερία, έχει καταργηθεί τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία. Η Ρωσία του Πούτιν έχει γίνει ένα άνδρο μίσους και εθνικισμού, που στρέφεται κατά των αλλόθρησκων, αλλόδοξων, ομοφυλόφιλων και πάσης φύσεως μειονοτήτων. Η Ρωσία του Πούτιν έχει αναβιώσει τους επεκτατικούς πολέμους στην Ευρώπη, την ωμή βία. Η στρατηγική του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία κατά των άλλων (και κατά της Ελλάδος σε ορισμένους τομείς) χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων την μαύρη προπαγανδα κατά των εχθρών της. Η προπαγάνδα, τα ψέμματα κατά των θυμάτων στα οποία επιτίθεται, είναι μέρος του πολέμου που κάνει η Ρωσία. Και αυτό είναι κάτι που οφείλει να ξέρει ο κάθε συντάκτης που καταπιάνεται με θέματα σχετικού ενδιαφέροντος.

Κώστας Ονισένκο

δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ