Απομένουν μόλις 18 μέρες για τις εκλογές που έχουν χαρακτηρισθεί ως οι πιο κρίσιμες στη νεώτερη ιστορία των ΗΠΑ. Οι προβλέψεις δίνουν νικητή τον Μπάιντεν. Αλλά και το 2016 έδιναν νικήτρια τη Χίλαρυ Κλίντον. Επιπλέον, φέτος η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας κανονικής εκστρατείας. Δεν έχει παρά ελάχιστες συγκεντρώσεις, δεν έχει παρά ελάχιστη προσωπική επαφή με τους υποψηφίους. Παρόλα αυτά όλοι οι οργανισμοί δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι προηγείται ο Μπάιντεν και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Πρέπει αυτό να μας καθησυχάζει; Καθόλου. Ο Τραμπ παραμένει επικίνδυνος και πιθανώς το επιτελείο του να έχει επιλέξει μια σχετικά υποτονική μορφή καμπάνιας για να μην προκαλέσει τους αναποφάσιστους. Στα κοινωνικά δίκτυα όμως οι οπαδοί του κάνουν πολύ επιθετική καμπάνια. Αν οι εκλογές κρίνονταν από αυτά, ο Τραμπ θα έβγαινε νικητής.
Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να τραβήξουν την προσοχή μας στην τελική ευθεία προς τις εκλογές;
Το πρώτο είναι ότι ο Τραμπ και το επιτελείο του θα κάνουν τα πάντα για να υπονομεύσουν την επικράτηση του αντιπάλου του. Θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα. Θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα, ιδίως αν η διαφορά δεν είναι μεγάλη. Και θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την επισημοποίηση των αποτελεσμάτων επικαλούμενη την καθυστέρηση στη διαλογή των επιστολικών ψήφων. Οι Δημοκρατικοί έχουν προετοιμασθεί και τα νομικά τους επιτελεία θα βρίσκονται σε εγρήγορση. Αλλά ο Τραμπ διατηρεί το πλεονέκτημα του προέδρου εν ενεργεία.
Εάν το κακό σενάριο επικρατήσει – να μην αποδεχτεί δηλαδή ο απερχόμενος πρόεδρος την ήττα του- οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια χωρίς προηγούμενο συνταγματική κρίση. Μια κρίση που δεν θα περιορισθεί στην Ουάσιγκτον και τα θεσμικά της όργανα. Οι κοινωνικές αναταραχές που το προηγούμενο διάστημα ξέσπασαν σε πολλές πολιτείες και με αρκετά θύματα, υπάρχει κίνδυνος να γενικευτούν. Η Αμερική βρίσκεται ούτως ή άλλως λόγω του διχαστικού τρόπου διακυβέρνησης του Τράμπ σ’ ένα είδος ιδιότυπου εμφυλίου πολέμου.
. Μια κρίση στην κορυφή του θεσμικού της οικοδομήματος μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τη σταθερότητα της χώρας αλλά και του πλανήτη. Μια ακυβέρνητη Αμερική θα δημιουργήσει αμέσως πολλά κενά σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης και της δικής μας. Θα είναι λοιπόν ευχής έργον να μην εισέλθουν οι ΗΠΑ σ’αυτή τη δίνη. Αλλά ποιος μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα της κάλπης;