Οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της αμυνόμενης Ουκρανίας και της επιτιθέμενης Ρωσίας διεξήχθησαν με αρκετές ώρες καθυστέρησης από την συμφωνημένη ώρα, χωρίς να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Το μόνο που αποφασίστηκε, για την ώρα, είναι η διάνοιξη και ελεύθερη κυκλοφορία ανθρωπιστικών διαδρομών, από τις οποίες θα μπορεί να διαφεύγει με ασφάλεια ο άμαχος πληθυσμός. Λίγα λεπτά νωρίτερα από την έναρξη των διαπραγματευτικών συζητήσεων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι δήλωσε γι ακόμη μια φορά πως δεν θα παραδοθεί. Ζήτησε από τη Δύση συνδρομή σε μαχητικά αεροσκάφη, λέγοντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει αν πέσει η Ουκρανία, αρχής γενομένης από τα τρία κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), τα οποία αποτελούν τον επόμενο στόχο των Ρώσων. Τέλος, διαμήνυσε στον Ρώσο πρόεδρο ότι θα ήθελε να συναντηθεί απευθείας μαζί του και να μιλήσουν για την ειρήνη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης πως στην αμυνόμενη χώρα του έρχονται 16.000 ξένοι εθελοντές από τρίτες χώρες, που θέλουν να πολεμήσουν ενάντια των Ρώσων. Το υπουργείο Άμυνας του καθεστώτος Πούτιν επιβεβαίωσε το γεγονός, τονίζοντας όμως ότι πρόκειται μόνο για 200 άτομα από την Κροατία. Κατόπιν, προειδοποίησε πως για τους ξένους εθελοντές δεν θα ισχύει το καθεστώς αιχμαλωσίας, που ορίζει το διεθνές δίκαιο (το υπονούμενο είναι σαφές, εκτέλεση).

Ukraine invation

Στο μεταξύ οι μάχες μαίνονται στη χώρα, με την Οδησσό αποκλεισμένη από θαλάσσης και τα ρωσικά στρατεύματα να εντείνουν τα χτυπήματα, συνεχώς συγκλίνοντας στους προκαθορισμένους στόχους τους. Η Μαριούπολη και το Χάρκοβο σφυροκοπούνται, στο Κίεβο γράφτηκε ότι έχουν αρχίσει πλέον οι οδομαχίες ανάμεσα στα ρώσικα στρατεύματα και τον ουκρανικό στρατό, που έχει τη συνδρομή πολιτών εφοδιασμένων με βόμβες μολότωφ και κυρίως Καλάζνικοφ. Πυρά των Ρώσων έπληξαν πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, αλλά και ατμοηλεκτρικό σταθμό στην πόλη Ακτίρκα. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας απευθύνει έκκληση να σταματήσουν οι μάχες κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Στη Χερσώνα η κατάσταση είναι ασαφής, αφού νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έπεσε στους Ρώσους και οι μάχες συνεχίζονται στους δρόμους της.

Ukraine invation

Οι καταστροφές σε υποδομές και κτιριακά συγκροτήματα είναι πολύ μεγάλες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα είναι 820. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αριθμοί του θανάτου σε Ουκρανούς και Ρώσους στρατιώτες, όπως και σε αμάχους, θα αυξάνονται περαιτέρω όσο η εισβολή του καθεστώτος Πούτιν συνεχίζεται και το πυρ δεν παύει (αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό κόστος σε ψυχές, θα κάνουμε πολύ καιρό να το μάθουμε). Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι από τον ΟΗΕ πως ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει και τα 10 εκατομμύρια. Με δεδομένο ότι ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων ορίστηκε για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, γίνεται αντιληπτό πως θα χυθεί πολύ ακόμη αίμα, ώσπου να καταλήξουμε κάπου.

Όπως είναι γνωστό από χθες, η διάρκειας 90 λεπτών τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του δεν κατέληξε πουθενά, αφού ο Βλάντιμιρ Πούτιν παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του. Το ίδιο σκληρός, αν και αυτή τη φορά απέφυγε τις ακραίες δηλώσεις περί πυρηνικού πολέμου, ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στη μεσημβρινή συνέντευξή του στον Τύπο. Οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν ότι στέλνουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, όμως είναι άγνωστο αν αυτά τα πολεμικά εφόδια θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν το κατά πολύ νεώτερο και ασφαλώς πιο προηγμένο οπλοστάσιο της Ρωσίας. Για παράδειγμα, οι 2.700 πύραυλοι που στέλνει η Γερμανία, προέρχονται από το εναπομείναν υλικό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία έχει πάψει να υπάρχει από το 1990.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Πηγή φωτογραφίας 1

Πηγή φωτογραφίας 2