Το όνομα του είναι Χουντομπέρντι Νουρμάτοφ, είναι γνωστός όμως ως Αλί Φαρούζ και εργάζεται ως δημοσιογράφος. Στο Ουζμπεκιστάν. Στη χώρα όπου δεν υπάρχει καν η έννοια «ανθρώπινα δικαιώματα», ο πληθυσμός της οποίας στενάζει κάτω από ένα ιδιόμορφο θεοκρατικό καθεστώς, όπου κύριες αρχές και αξίες είναι εκείνες του Κορανίου και της Σούρα.

Ο Αλί Φαρούζ αποκάλυψε τις αυθαιρεσίες της εξουσίας, τις εξαφανίσεις ανθρώπων, μοναδικό έγκλημα των οποίων ήταν ότι σκέφτονταν διαφορετικά από την εξουσία. Όπως ήταν φυσικό οι αρχές του Ουζμπεκιστάν εξαπέλυσαν εναντίον του άγριο κυνηγητό με αποτέλεσμα, να καταφύγει στη Ρωσία και να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα όμως με το TASS η Ρωσική Ομοσπονδία, αρνήθηκε τη χορήγηση προσωρινού πολιτικού ασύλου στον δημοσιογράφο, εξωτερικό συνεργάτη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Novaya Gazeta». Σύμφωνα με το επίσημο, κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας, το οποίο παραπέμπει σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, οι εντεταλμένες για τη χορήγηση ασύλου υπηρεσίες απέρριψαν την αίτηση του Αλί Φαρούζ με το αιτιολογικό ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Οι ίδιες υπηρεσίες διέρρευσαν στους δημοσιογράφους πως «ο αιτών, θα πρέπει να εγκαταλείψει μόνος του την Ρωσία”, διαφορετικά θα συλληφθεί και θα εκδοθεί στο Ουζμπεκιστάν.

Μιλώντας στην ρωσική υπηρεσία του BBC, o Νουρμάτοφ (Αλί Φαρούζ) δήλωσε πως δεν έχει λάβει επισήμως την απάντηση της Υπηρεσίας χορήγησης ασύλου και πως θα προσπαθήσει με δικαστικά μέσα να την ανατρέψει.

«Αν με εκδώσουν στο Ουζμπεκιστάν, θα με συλλάβουν αμέσως. Η εμπειρία δείχνει πως τους φυγάδες που επέστρεψαν ή τους οποίους απήγαγαν, τους καταδικάζουν αμέσως σε 20ετή κάθειρξη. Οι κατηγορίες είναι πλέον «κλασικές» : «απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος», «απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος”. Όσοι καταδικάζονται σε ποινές μεγαλύτερες των τριών ή πέντε ετών, δεν επιστρέφουν ζωντανοί από τις φυλακές. Οι συγγενείς τους απλώς παραλαμβάνουν τα πτώματα. Έχω γράψει πολλά ρεπορτάζ με τέτοια θέματα, γνωρίζω πώς δουλεύει το σύστημα και δεν θέλω να πέσω στα χέρια του».

Ο Χουντομπέρντι Νουρμάτοφ (Αλί Φαρούζ), αναγκάστηκε να διαφύγει από το Ουζμπεκιστάν λόγω των προβλημάτων που είχε με τις αρχές, τα οποία ξεκίνησαν μετά την άρνησή του να γίνει πληροφοριοδότης των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Το 2012 κάποιος έκλεψε το διαβατήριο του Χουντομπέρντι Νουρμάτοφ, ενώ αυτός βρισκόταν στην Μόσχα. Για να αποκτήσει νέο θα πρέπει να επιστρέψει στο Ουζμπεκιστάν, πράγμα που ενέχει τον κίνδυνο να συλληφθεί και να εξαφανιστεί, κατά την προσφιλή μέθοδο των τοπικών αρχών.

Το 2007 μάλιστα, οι αρχές του Ουζμπεκιστάν, είχαν απαγγείλει κατηγορίες κατά του Χουντομπέρντι Νουρμάτοφ, σύμφωνα με τις οποίες, ο δημοσιογράφος διακινούσε υλικό της ριζοσπαστικής εκτός νόμου οργάνωσης «Ατ- Τακφίρ βαλ χιντζρά».

Η εκπρόσωπος Τύπου της εφημερίδας «Novaya Gazeta» Ναντιάζντα Προυσενκόβα, σε δηλώσεις της προς το BBC διευκρίνισε πως ο Χουντομπέρντι Νουρμάτοφ είναι εξωτερικός συνεργάτης του εντύπου και πως αυτή η απάντηση δόθηκε στις ρωσικές αρχές, όταν ενδιαφέρθηκαν επισήμως να μάθουν την εργασιακή σχέση του δημοσιογράφου. Την ίδια στιγμή η ίδια δήλωσε πως η εφημερίδα δεν διαθέτει πληροφορίες πως ο δημοσιογράφος καταζητείται επισήμως από τις ρωσικές αρχές.