Τα εργαλεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την επαλήθευση των βίντεο

Όταν οι δημοσιογράφοι παρακολουθούν και ερευνούν στα κοινωνικά δίκτυα,ψάχνουν να ανακαλύψουν και να επαληθεύσουν θέματα άξια δημοσίευσης. Η Διεθνής Αμνηστία χρησιμοποιεί τα ίδια δίκτυα και το ίδιο περιεχόμενο – αλλά με στόχο τη συγκέντρωση και την παροχή αποδεικτικών στοιχείων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι συνεπώς υποχρεωμένη να επανεξετάζει προσεκτικά τα δεδομένα: Μαρτυρίες, επιστολές, γραπτά κείμενα γενικώς, εικόνες από δορυφόρους.
Τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα χείμαρρο από νέα πιθανά στοιχεία λόγω της ύπαρξης των κοινωνικών δικτύων και των κινητών τηλεφώνων. Ακριβώς όπως οι ομόλογοί τους στις αίθουσες Τύπου, οι εργαζόμενοι στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να αποκτήσουν τις γνώσεις, να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τα προσόντα που θα τους επιτρέπουν να επαληθεύουν τη μάζα των περιεχομένων που δημιουργούν οι χρήστες του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων.
Γι’αυτό το λόγο, και δεν είναι έκπληξη, η Διεθνής Αμνηστία δημιούργησε και δημοσιοποίησε μία καινούργια ιστοσελίδα κι ένα νέα εργαλείο για να βοηθήσει τους ερευνητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλους με την επεξεργασία της επαλήθευσης βίντεο. Η ιστοσελίδα ονομάζεται Citizen Evidence Lab, και προσφέρει βήμα βήμα καθοδήγηση για το πώς να επαληθεύσει κάποιος ένα βίντεο καθώς και άλλες πηγές. Το εργαλείο είναι το YouTube Data Viewer.  Η ανάπτυξη της σελίδας και του εργαλείου καθοδηγήθηκαν από τον Koettl, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς ειδικούς στους μηχανισμούς επαλήθευση της Δ. Αμνηστίας και συμμετέχων συγγραφέας στο Εγχειρίδιο Επαλήθευσης  το οποίο έχει επιμεληθεί ο Craig Silverman για λογαριασμό του Ευρωπαικού Κέντρου Δημοσιογραφίας.

YouTube Data Viewer: Το εργαλείο

Επιτρέπει στο χρήστη την εισαγωγή του URL ενός βίντεο του YouTube και αυτόματα εξάγει την ακριβή ώρα που ανέβηκε καθώς και όλα τα στιγμιότυπα/μικρογραφίες (thumbnails ) που σχετίζονται με το βίιντεο. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για την επαλήθευση ενός βίντεο του YouTube και είναι πληροφορίες που δύσκολα κανείς συλλέγει από το ίδιο το YouTube.
Η ακριβής ώρα που έχει ανέβει ένα βίντεο είναι σημαντική βοήθεια στον καθορισμό της πηγής του και ο προσδιορισμός μπορεί να είναι δύσκολος γιατί δεν εμφανίζεται καθαρά στη σελίδα. Τα στιγμιότυπα/ μικρογραφίες είναι βοηθητικά γιατί μπορεί κάποιος να τα συνδέσει σε ένα εργαλείο αναζήτησης αντίστροφης εικόνας όπως είναι το Google Image  ή το TinEye  και να βρει σε ποιό άλλο μέρος στο διαδίκτυο εμφανίζονται αυτές οι εικόνες.
“Πολλά βίντεο είναι συλλογή διαφορετικών εικόνων και τα πιο δημοφιλή βίντεο ξανα-ανεβαίνουν στο YouTube πολλές φορές μέσα στην ίδια μέρα” λέει ο Koettl.


“Έτσι το να έχει κάποιος την ακριβή ώρα ανεβάσματος του βίντεο, βοηθάει να ξεχωρίσει αυτά τα βίντεο που είναι της ίδιας μέρας και με ένα εργαλείο αναζήτησης αντίστροφης εικόνας μπορεί να βοηθηθεί πολύ στο να βρει παλιότερες ή άλλες εκδοχές του ίδιου βίντεο”.
Ο στόχος είναι να προσφέρει στους χρήστες που δεν είναι τεχνικοί ένα εργαλείο καθώς και την καθοδήγηση που χρειάζεται για να μπορούν να επαληθεύουν ένα βίντεο χωρίς να χρειάζονται έναν ειδικό όπως είναι ο Koettl. Ο ίδιος λέει πως τώρα “οι συνάδελφοί του θα μπορύν να κάνουν τη βασική έρευνα μόνοι τους με τη χρήση του νέου αυτού εργαλείου, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν όλα από τα δικά του χέρια για τη βασική αξιολόγηση”.
Ακριβώς το ίδιο ισχύει για τους δημοσιογράφους. Το YouTube Data Viewer μπορεί να βρεθεί μαζί με εργαλεία όπως είναι το EXIF reader, το εργαλείο αντίστροφης αναζήτησης εικόνων, το Spokeo και το Google Maps/Earth, σαν ένα από τα βασικά εργαλεία ελεύθερης επαλήθευσης στην εργαλειοθήκη της επαλήθευσης. (Για περισσότερα εργαλεία, δείτε αυτό το κομμάτι του Εγχειριδίου.

Ένας οδηγός για την επαλήθευση βίντεο

Το Citizen Evidence (Δεδομένα Πολιτών) είναι μία ακόμα πολύτιμη προσθήκη στην εκπαίδευση για την επαλήθευση. Ο Koettl έχει δημιουργήσει μία σειρά βίντεο που προσφέρουν βήμα βήμα καθοδήγηση  για την επαλήθευση βίντεο που έχουν δημιουργήσει πολίτες. Αυτός ο οδηγός είναι λεπτομερής και πολύ εύκολος να ακολουθηθεί και προσφέρεται από κάποιον ο οποίος χρησιμοποιεί το εργαλείο σαν κομμάτι της καθημερινής του δουλειάς. Αν και τα βίντεο στον οδηγό είναι εστιασμένα για αυτούς που δουλεύουν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι τεχνικές είναι ίδιες και για τους δημοσιογράφους.
Για τον Koettl, το εργαλείο και ο οδηγός με τα βίντεο είναι ένα σημαντικό βήμα στη διάδοση των γνώσεων που είναι απαραίτητες για την επαλήθευση ψηφιακού περιεχομένου στον επαγγελματικό τομέα.
“Πιστεύω ότι σε κάποια χρόνια από σήμερα, η επαλήθευση των μέσων που χρησιμοποιούν οι πολίτες θα είναι μέρος των βασικών προσόντων κάθε ερευνητή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σαν συνέπεια πρωτοκόλλων και εργαλείων καλύτερης επαλήθευσης καθώς και συγκεκριμένης εκπαίδευσης. Συνεπώς, θα χρειαζόμαστε εξειδικευμένο προσωπικό μόνο για υψηλότερη ανάλυση” .
Πηγή:

πηγή φωτό: taro shiba, amnesty intl ad (hopeful look at the light) via photopin (license)