Τα παιδιά μας, αντίθετα από μας, μεγαλώνουν πια σε έναν ψηφιακό κόσμο. Είναι αναγκαίο, λοιπόν,να τους μάθουμε σωστούς και ασφαλείς τρόπους αντιμετώπισης του νέου αυτού κόσμου. Ιδού μερικά μικρά τιπς που, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, μπορούν να βοηθήσουν τα νέα παιδιά να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις.

Κάντε ένα οικογενειακό πλάνο χρήσης των ψηφιακών μέσων. Όταν τα ψηφιακά μέσα χρησιμοποιούνται σωστά βοηθούν την καθημερινότητα. Οταν, όμως, χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα μπορεί να υποκαταστήσουν πολλές σημαντικές ασχολίες όπως: την αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο, τον οικογενειακό χρόνο, το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και τον ύπνο.

Χειριστείτε τα ψηφιακά μέσα όπως οποιαδήποτε άλλη ασχολία ή περιβάλλον του παιδιού σας. Βάλτε όρια. Τα παιδιά τα χρειάζονται και τα περιμένουν. Μάθετε τους online φίλους τους, όπως πρέπει να ξέρετε και τους  offline. Μάθετε- όσο είναι νωρίς- ποια  sites επισκέπτονται, ποιές εφαρμογές χρησιμοποιούν και τι κάνουν στον ψηφιακό κόσμο.

Βάλτε χρονικά όρια και ενθαρρύνετε το πραγματικό μη ψηφιακό παιχνίδι. Η χρήση της οθόνης, όπως και  κάθε άλλη ασχολία, πρέπει να έχει σαφή χρόνο.

Η ώρα στην οθόνη δεν χρειάζεται να είναι για το παιδί μοναχική ώρα. Δείτε μαζί του, παίξτε μαζί του και αλληλεπιδράστε όταν χρησιμοποιεί ή παρακολουθεί ψηφιακά μέσα. Παίξτε ένα video game μαζί. Μπορείτε έτσι να του διδάξετε πως να αγωνίζεται και να συναγωνίζεται σωστά. Δείτε μια εκπομπή μαζί  και μιλήστε για ανάλογες δικές σας εμπειρίες και σκέψεις.

Γίνετε ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας. Μάθετέ τους ευγένεια και καλούς τρόπους στον online κόσμο.Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους και γι’ αυτό περιορίστε και εσείς τη χρήση ψηφιακών μέσων. Χρησιμοποιείστε το χρόνο αυτό για να αλληλεπιδράσετε, να παίξετε και να κουβεντιάσετε με τα παιδιά σας.

Γνωρίστε την αξία της επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο.Τα πολύ μικρά παιδιά μαθαίνουν πολύ καλύτερα με αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας. Η λεκτική επικοινωνία -πρόσωπο με πρόσωπο- είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της γλώσσας. Αυτός ο τρόπος βοηθάει πολύ περισσότερο από την παθητική ακρόαση σε μια οθόνη.

Περιορίστε τα ψηφιακά μέσα για τα νεότερα μέλη της οικογένειας. Αποφύγετέ τα τελείως για τα νήπια έως 18 μηνών εκτός από το videochatting. Για παιδιά από 18 έως 24 ετών δείτε κάποια κατάλληλα για την ηλικία τους βίντεο μαζί και επικοινωνήστε την ώρα που τα βλέπετε. Δηλαδή σχολιάστε το περιεχόμενο του βίντεο ή μιλήστε μαζί τους γι αυτό, αν υπάρχει επαρκής λόγος. Για τις ηλικίες 2 έως 5 ετών περιορίστε τη χρήση οθόνης στη μία ώρα την ημέρα. Και σε αυτά βοηθά το να βλέπετε μαζί και να αλληλεπιδράτε εκείνη τη στιγμή. Αν δείτε μαζί κάποιο εκπαιδευτικό βίντεο κουβεντιάστε το μαζί του και μια άλλη στιγμή, π.χ την ώρα που τρώτε.

Δημιουργήστε ζώνες ώρας ή περιβάλλοντα χωρίς καθόλου οθόνες και τεχνολογία. Μην χρησιμοποιείτε οθόνη την ώρα που τρώτε. Πέραν του ότι περιορίζει την επικοινωνία, είναι αποδεδειγμένο πως όσοι τρώνε και βλέπουν τηλεόραση ταυτόχρονα παίρνουν περισσότερη τροφή. Η συνήθεια αυτή βοηθά στην παχυσαρκία. Μην βάζετε τηλεόραση στο δωμάτιο του παιδιού. Κλείνετε την τηλεόραση όταν δεν την βλέπετε πραγματικά. Η ανοικτή τηλεόραση επηρεάζει την ανθρώπινη επαφή ακόμα και αν δεν την παρακολουθεί κάποιος πραγματικά. Φορτίζετε τις συσκευές σας τη νύχτα αλλά όχι στο δωμάτιοτου παιδιού ώστε να μην μπαίνουν στον πειρασμό να τις χρησιμοποιήσουν.

Μην χρησιμοποιείτε την τεχνολογία ως συναισθηματικό ηρεμιστικό. Τα ψηφιακά μέσα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στο να κρατήσουν τα παιδιά ήσυχα αλλά δεν μπορεί να είναι αυτός ο μόνος τρόπος που τα ησυχάζει. Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν στο να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται δυνατά συναισθήματα αλλά και να εφευρίσκουν τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίζουν την πλήξη τους αποτελεσματικά με άλλα μέσα.

Υπάρχουν περισσότερες από 80 χιλιάδες εκπαιδευτικές εφαρμογές για το παιδί σας. Ψάξτε σε οργανισμούς που ειδικεύονται σε αυτές όπως είναι το commonsensemedia.org και κάντε τις καλύτερες επιλογές για το παιδί σας.

Είναι ΟΚ για τον έφηβο να είναι online. Οι ψηφιακές σχέσεις είναι μέρος της τυπικής εφηβικής συμπεριφοράς.Τα socialmedia μπορούν να υποστηρίξουν τους εφήβους να ανακαλύψουν τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο των ενηλίκων. Σιγουρευτείτε, όμως, πως τα έφηβα παιδιά σας συμπεριφέρονται κατάλληλα, τόσο στον ψηφιακό όσο και στον πραγματικό κόσμο.Υπενθυμίστε τους πως πως στον ψηφιακό κόσμο τίποτα δεν είναι ιδιαίτερο ή κρυφό. Από τη στιγμή που κάτι θα διαμοιραστεί ψηφιακά (online), είτε σκέψεις είτε φωτογραφίες είτε συμπεριφορές, αυτό αφήνει ένα ψηφιακό ίχνος ορατό για πάντα.

Αφήστε με τον έφηβο ανοικτές τις πύλες επικοινωνίας για απορίες και ανησυχίες. Προειδοποιείστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους του sexting και των σεξουαλικών αρπακτικών . Πρέπει να προειδοποιηθουν πως αυτοί χρησιμοποιούν κατεξοχήν τα ψηφιακά μέσα για τους σκοπούς τους και πως πρέπει να έχουν στα κινητά τους σωστή ασφάλεια όπως και να μην μοιράζονται ποτέ “ακατάλληλες” φωτογραφίες.

Και τέλος θυμηθείτε. Τα παιδιά είναι παιδιά και θα κάνουν λάθη. Χειριστείτε τα λάθη με κατανόηση αλλά ταυτόχρονα προσέξτε, γιατί μερικές συμπεριφορές του παιδιού σας όπως το sexting, το bullying ή η δημοσίευση φωτογραφιών όπου το παιδί σας π.χ αυτοτραυματίζεται μπορεί να σημαίνουν σοβαρά προβλήματα  και να χρειάζεται η παρέμβαση ειδικού ψυχολόγου.

Τα ψηφιακά μέσα είναι μέρος του σημερινού και του μελλοντικού μας κόσμου. Τα οφέλη από τη χρήση τους είναι σαφή, αν χρησιμοποιούνται σωστά και με μέτρο.  Ωστόσο όλες οι έρευνες δείχνουν πως η “πρόσωπο με πρόσωπο” επαφή με την οικογένεια, τους φίλους και τον δάσκαλο είναι το σημαντικότερο για τη μάθηση και την ψυχική υγεία του παιδιού.

Κρατήστε την πραγματική επικοινωνία στο προσκήνιο και μην την αφήνετε να χαθεί πίσω από μια οθόνη.