update: Συνέχεια στην κόντρα με το Τwitter δίνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλώντας ακόμα και να κλείσει τα social media στη χώρα.  Οι Ρεπουμπλικάνοι νιώθουν πως οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποσιωπούν εντελώς τις συντηρητικές φωνές τους. Θα εισαγάγουμε με αυστηρούς κανονισμούς, ή θα κλείσουμε τα social media, πολύ πριν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Είδαμε τι επιχείρησαν να κάνουν και απέτυχαν το 2016. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια πιο εκλεπτυσμένη παραλλαγή να συμβεί ξανά. Όπως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε επιστολικές ψήφους να εδραιωθούν στην χώρα μας. Θα επέτρεπε την απάτη, την πλαστογραφία και την κλοπή ψήφων. Όποιος έκλεβε περισσότερο θα κέρδιζε. Παρομοίως και τα Social Media. Ξεκαθαρίστε τις πρακτικές σας, ΤΩΡΑ!», έγραψε μεταξύ άλλων σε δύο διαδοχικά Tweet ο Αμερικανός πρόεδρος.

——————————

Το αγαπημένο μέσο του Προέδρου Τραμπ ήταν πάντα το twitter και ήταν αυτό που του έδινε τη δυνατότητα να εκφράζει με αμεσότητα τόσο το περιεχόμενο όσο και το ύφος και το ήθος των σκέψεων και προθέσεών του. Αν ο λογαριασμός αυτός δεν ανήκε στον αμερικανό Πρόεδρο δεν είναι απίθανο να είχε καταγγελθεί κατ’ επανάληψη για ρητορική μίσους απέναντι σε κοινωνικές, εθνοτικές, επαγγελματικές ομάδες. To twitter είναι το αγαπημένο βήμα έκφρασης του Τραμπ καθώς δεν έχει καμία διαμεσολάβηση, η κάθε ανάρτηση λειτουργεί σαν “σύνθημα” οπότε δεν απαιτεί να ξεδιπλωθεί κάποιο σύνθετο νόημα και φυσικά δεν έχει κανέναν αντίλογο.

Όμως, προ ημερών το ίδιο το Twitter έβαλε μια σήμανση προσοχής σε ισχυρισμό του Προέδρου Τραμπ, εννοώντας ότι αυτό που αναρτά δεν είναι ακριβές.

Ο οργανισμός τοποθέτησε μια ειδοποίηση που καλεί τους χρήστες να «ενημερωθούν για τα γεγονότα» (Get the facts about mail-in ballots) σε μια ανάρτηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις επιστολικές ψήφους, στην οποία ο ένοικος του Λευκού Οίκου διατείνεται πως οι ψήφοι αυτές είναι «ουσιαστικά χαλκευμένες» και θα έχουν αποτέλεσμα «εκλογική νοθεία».

Η ειδοποίηση αυτή, με σύμβολο ένα θαυμαστικό μέσα σε κύκλο, με μπλε χρώμα, καλεί τους αναγνώστες της ανάρτησης να «ενημερωθούν για τα γεγονότα σχετικά με τις επιστολικές ψήφους» και τους οδηγεί σε μια σελίδα όπου η συντακτική ομάδα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έχει συγκεντρώσει άρθρα και πληροφορίες που αντικρούουν τον προεδρικό ισχυρισμό, «φωτογραφίζοντας» τα tweets ως «παραπλανητικά», όπως τονίζει και το CNN.

Αφορμή για τα σχόλια του Τραμπ στο Twitter ήταν η σκέψη που υπάρχει, προκειμένου να μπορεί ο κόσμος στην Πολιτεία της Καλιφόρνια να ψηφίσει στις εκλογές με επιστολικές ψήφους στις εκλογές του Νοεμβρίου. Οπως επισημαίνεται στην ειδοποίηση, «ο Τραμπ λανθασμένα κατηγορεί πως αυτό θα οδηγήσει σε ακατάλληλη εκλογική διαδικασία». Ακόμη, αναφέρεται πως «ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η Καλιφόρνια θα στείλει ψηφοδέλτια σε όποιον ζει στην πολιτεία, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ή πώς έφτασε εκεί», ενώ στην πραγματικότητα, «μόνο οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα λάβουν ψηφοδέλτια».

Επισημαίνεται δε, πως ο Τραμπ επιτέθηκε στην Καλιφόρνια, την ώρα που ήδη χρησιμοποιούν το σύστημα αλληλογραφίας, οι Πολιτείες του Ορεγκον, της Γιούτα και της Νεμπράσκα.

H οργισμένη αντίδραση του Τραμπ

Λίγο αργότερα ήρθε και η αντίδραση από πλευράς Τραμπ, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον εκπρόσωπο της καμπάνιας του για τις εκλογές, Μπραντ Παρσκεϊλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε για το Twitter με ποστάρισμα στον ίδιο τον ιστότοπο, αναφέροντας πως «καταπνίγει την ελευθερία του λόγου» και τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό.

Κατηγορεί μάλιστα το Twitter πως προσπαθεί να παρέμβει στις εκλογές του Νοεμβρίου, «χρησιμοποιώντας τα fake news από CNN και Washington Post».

Από την πλευρά του, ο Παρσκλέιλ ανέφερε: «Πάντα ξέραμε ότι στην Σίλικον Βάλεϊ θα κάνει ότι μπορεί για να εμποδίσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να στείλει μηνύματα στους ψηφοφόρους του». Χαρακτηρίζει προκατειλημμένο μάλιστα τον ιστότοπο, κατηγορώντας το για fake news.

Πηγή Αρθρου