Μια φωτογραφία δείχνει ένα αεροπλάνο γεμάτο Αφγανούς πρόσφυγες να απομακρύνονται από τη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς ούτε μία γυναίκα ή ένα παιδί ανάμεσά τους.

Στην πραγματικότητα, η εν λόγω φωτογραφία εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ήδη από το 2018. Δείχνει Αφγανούς πρόσφυγες να στέλνονται πίσω στη χώρα τους από την Τουρκία, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της εποχής εκείνης από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, το πρακτορείο Anadolu. Η φωτογραφία κοιτάζει στο διάδρομο ενός αεροπλάνου γεμάτου με άνδρες, μερικοί από τους οποίους χαιρετούν την κάμερα.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την μοιράζονται ως νέα είδηση με ισχυρισμούς ότι δείχνει μόνο άνδρες, χωρίς γυναίκες και παιδιά, να απομακρύνονται από την Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. “Και ούτε μια γυναίκα ή ένα παιδί ανάμεσά τους!”, σχολίασαν πολλοί χρήστες του Facebook κάτω από τη φωτογραφία.

“Λες και η εισβολή στα νότια σύνορά μας δεν ήταν αρκετή πρόκληση. Τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρνει με αεροπλάνο σκληραγωγημένους, σε ηλικία μάχης άνδρες από το Αφγανιστάν”.

Ένας άλλος χρήστης του Facebook έγραψε: “Ένα άλλο κύμα “προσφύγων” κατευθύνεται ήδη προς την Ευρώπη, αυτή τη φορά από το Αφγανιστάν”.

Αλλά μια αναζήτηση αντίστροφης εικόνας αποκαλύπτει ότι η εικόνα δεν δείχνει πρόσφατες προσπάθειες εκκένωσης από το Αφγανιστάν. Η φωτογραφία έδειχνε περίπου 324 Αφγανούς πρόσφυγες που είχαν εισέλθει παράνομα στο τουρκικό έδαφος και συνελήφθησαν και στάλθηκαν πίσω στο Αφγανιστάν τον Απρίλιο του 2018, σύμφωνα με άρθρο στην ισπανόφωνη έκδοση του ιστότοπου του πρακτορείου Anadolu. Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι εκατοντάδες Αφγανοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Το βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει μαχητές των Ταλιμπάν σε τραμπολίνο είναι πάνω από ένα χρόνο παλιό

Ένα βίντεο δείχνει μαχητές των Ταλιμπάν να πηδούν σε τραμπολίνο την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς γιορτάζουν την επιστροφή τους στην εξουσία στο Αφγανιστάν.

Το βίντεο αυτό δεν είναι επίκαιρο και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Τις ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, καταλαμβάνοντας όλες τις μεγάλες πόλεις σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν βίντεο με τους αντάρτες να γιορτάζουν δήθεν τη νίκη τους σε γυμναστήρια, λούνα παρκ και προεδρικές σουίτες.

Ένα τέτοιο βίντεο, το οποίο χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι δείχνει μαχητές των Ταλιμπάν να πανηγυρίζουν σε τραμπολίνο, κυκλοφορεί τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2020. Το βίντεο με τέσσερις άνδρες να πηδούν σε ένα τραμπολίνο και έναν να στέκεται στο πλάι μοιράστηκε με λεζάντες όπως “Οι τρομοκράτες των Ταλιμπάν αυτή τη στιγμή” και “Μαχητές των Ταλιμπάν γιορτάζουν την κατάληψη της Καμπούλ πηδώντας σε τραμπολίνο”.

Αλλά εμφανίστηκε στο Facebook ήδη από τις 31 Μαρτίου 2020. Μοιράστηκε επίσης στο YouTube στις 28 Αυγούστου 2020, με τη λεζάντα “Ταλιμπάν πρώτη φορά τραμπολίνο”. Δεν ήταν σαφές ποιος κατέγραψε το αρχικό βίντεο ή ποιος εμφανιζόταν σε αυτό.

Με πληροφορίες από το associated press