Το Channel 4 έφτιαξε ένα ενδιαφέρον μικρό βίντεο με τρία βήματα που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει προκειμένου να τσεκάρει αν μια είδηση είναι ψευδής ή όχι.

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ: Κοιτάξτε προσεκτικά το site. Μπορεί να “μιμείται” ένα πραγματικό. H διαφορά φαίνεται στο url. Αυτό είναι το κανονικό…

Κι αυτό είναι το ψευδές. Η κατάληξη .co κάνει τη διαφορά!

Μερικά sites, όπως το National report, δεν το κρύβουν. Ωστόσο δεν είναι σατυρικά sites ( όπως για παράδειγμα το ελληνικό mufanet του Ν. Ζαχαριάδη).

Προσέξτε επίσης εάν όλα τα άρθρα είναι ανώνυμα. Εάν ως υπογραφή εμφανίζεται μονίμως το όνομα του site…κάτι δεν πάει καλά.

Μπορείτε να βρείτε τους ιδιοκτήτες του site και να επικοινωνήσετε μαζί τους;

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ: Ελέγξτε τις πηγές. Αν διαβάσετε στα social media στον “τοίχο” κάποιου ότι ένα δημόσιο πρόσωπο είπε ή έκανε κάτι εξοργιστικό, πηγαίνετε σε μια μηχανή αναζήτησης π.χ google. Βάλτε τη φράση εντός εισαγωγικών και δίπλα το όνομα που υποτίθεται ότι την είπε. Μπορείτε να την ψάξετε με ημερομηνία ή και σε συγκεκριμένα sites ως εξής: “εδώ γράψτε τη φράση ή το γεγονός” site: bbc.com.

ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ: Ελέγξτε τις εικόνες. Συχνά χρησιμοποιούνται πραγματικές φωτογραφίες αλλά ψεύδονται ως προς το χρόνο και την πηγή απόκτησης. Μπορείτε να κάνετε copy το url της εικόνας και να το αναζητήσετε στο google images όπου και θα μάθετε περισσότερα στοιχεία για τη φωτογραφία.

Εάν πριν κάνουμε share στο Facebook, στο twitter και σε όλα τα social media ψάξουμε, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, συμμετάσχουμε ενεργά στην αξιόπιστη ενημέρωση.

πηγή

πηγή φωτό