Η κινητοποίηση κυβερνήσεων, φορέων και εταιριών είναι πλέον παγκόσμια, στον πόλεμο που έχει κηρυχθεί εναντίον των ψεύτικων ειδήσεων. H αιχμή του δόρατος όλων των προσπαθειών είναι η αναβάθμιση των μηχανισμών «ανίχνευσης του ψεύδους» στις ειδήσεις που καταναλώνουμε. Η Facebook δέχθηκε τεράστια πολεμική για την αδυναμία της να διαχειριστεί τον  τεράστιο όγκο ανακριβειών που διακινήθηκαν πριν τις αμερικανικές εκλογές του 2016, στα timeline των δισεκατομμυρίων χρηστών. Μην ξεχνάμε ότι «Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το Facebook καθορίζει την επιλογή των ειδήσεων που βλέπουν καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Πρόκειται για ασυνήθιστα μεγάλη εξουσία». Το ίδιο και η γιγαντιαία Google, που δεν επέδειξε τα στοιχειώδη αντανακλαστικά και έχει αφήσει τα «αποτελέσματα των αναζητήσεων» να χειραγωγούνται από τα κάθε λογής bots μπορεί να μισθώσει ένας μεγιστάνας υποψήφιος πρόεδρος. Ομοίως και άλλες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων.

Πλέον το διεθνές σύστημα καταπολέμησης των ψεύτικων ειδήσεων διαθέτει και μια συμμαχία 37 γαλλικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, με την υποστήριξη της Google News Lab (Tι είναι το Google News Lab;) και του διεθνούς δικτύου First Draft, που έθεσαν σε λειτουργία την πλατφόρμα «CrossCheck».

Στόχος της είναι ο έλεγχος και η διασταύρωση πληροφοριών ώστε να αποκαλύπτονται οι ψεύτικες ειδήσεις, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και όχι μόνο.

Μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο διάστημα διακινούνται πληροφορίες για πόλεμο των «τρολ» του διαδικτύου εν όψει των γαλλικών εκλογών, ώστε να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως συνέβη (;) και με τις αμερικανικές.

Βιομηχανία ψεύτικων ειδήσεων με έδρα μια κωμόπολη της ΠΓΔΜ

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν κατ’ επανάληψη καταγγείλει τη δράση Ρώσων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ ενώ ενδεικτική είναι και η περίπτωση των Βελεσών, μιας μικρής κωμόπολης στη ΠΓΔΜ, που έχει αναδειχθεί σε μια από τις μητροπόλεις των τρολ, Πάνω από 100 ιστότοποι λειτουργούν από τα Βελεσά, όπου μια χούφτα τεχνολογικά καινοτόμοι έφηβοι -που φαίνεται πως δεν συνδέονται ιδεολογικά με στοιχεία της αμερικανικής δεξιάς ή με υποτιθέμενους Ρώσους πράκτορες- παράγει ψευδή άρθρα που προσελκύουν εκατομμύρια κλικ και κοινοποιήσεις. Ένα από αυτά, που δημοσιεύθηκε στις 6 Δεκεμβρίου, έλεγε πως Σύροι τρομοκράτες είχαν επιτεθεί στη Νέα Υόρκη. Δεν  έγινε ποτέ τέτοιου είδους επίθεση. Σύμφωνα με έρευνα του BuzzFeed στην κωμόπολη των ΠΓΔΜ, άνοιξαν πάνω από 140 ιστοσελίδες με ονομασίες του τύπου WorldPoliticus.com, TrumpVision365.com, USConservativeToday.com, DonaldTrumpNews.co, και USADailyPolitics.com υποστηρίζοντας τον Τραμπ. Τα τρολ στα Βελεσά δεν επαναπαύονται στην επιτυχία που φέρονται να είχαν στις αμερικανικές εκλογές και όπως δήλωσαν στους New York Times προετοιμάζονται για τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία).

“Για όλους αυτούς τους λόγους στη Γαλλία δημιουργήθηκε η πλατφόρμα «CrossCheck», η οποία θα επιτρέπει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να εντοπίζουν τις ψευδείς πληροφορίες και να αναρτούν ένα άρθρο που θα αποκαθιστά τα γεγονότα”, εξηγεί η διευθύντρια του First Draft, Τζένι Σάρτζεντ.

«Θεωρούμε ότι είναι ενδιαφέρον να συνεργαζόμαστε με άλλες συντακτικές ομάδες γιατί όλοι μας κάνουμε αυτή τη δουλειά στη δική μας γωνιά ο καθένας και μια συντακτική ομάδα μόνη της δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα όσα κυκλοφορούν», συνόψισε ο Αντριάν Σενεκά, της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Η πρωτοβουλία αυτή αφορά κυρίως την προεκλογική περίοδο για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ίσως όμως να παραταθεί, εφόσον η συνεργασία αποδειχθεί επιτυχής.

Μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που συμμετέχουν στην προσπάθεια είναι οι μεγάλες γαλλικές εφημερίδες (Liberation, Le Monde, Les Echos), πολλές τοπικές, περιοδικά, ενημερωτικοί ιστότοποι, και το Γαλλικό Πρακτορείο, με τη στήριξη του Google και του Facebook. Από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει τα βρετανικά τηλεοπτικά κανάλια Channel Four και BBC News, καθώς και το αμερικανικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, τα οποία, ήδη, έχουν λανσάρεις δικούς τους μηχανισμούς επαλήθευσης ειδήσεων.

Μηχανισμός ελέγχου των ψεύτικων ειδήσεων από το Channel 4

Διαβάστε αναλυτικά στο jaj

Πως γίνεται η επαλήθευση;

Στην πλατφόρμα αυτή θα εργάζονται περίπου 250 δημοσιογράφοι όλων των μέσων ενημέρωσης που θα προσπαθούν να επαληθεύσουν ή να διαψεύσουν τις αμφιλεγόμενες «ειδήσεις».

Για να εντοπίζονται οι «φήμες» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη βοήθεια λογισμικών προγραμμάτων, όπως του GoogleTrends, καθώς και 12 φοιτητών δημοσιογραφίας που θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα συντάσσουν τα άρθρα «επαλήθευσης», με τη βοήθεια των επαγγελματιών δημοσιογράφων. Το CrossCheck θα αναφέρει αν η πληροφορία ήταν αληθής ή όχι ή αν είναι αδύνατον να επαληθευτεί και θα διευκρινίζει ποιες συντακτικές ομάδες συνεργάστηκαν για την επαλήθευσή της.

Πηγές

Élection française

Google Newslab

Lutte contre les fausses informations : « Le Monde » partenaire du projet CrossCheck