Κενό γράμμα αποδείχθηκε η κατάπαυση του πυρός, που αποφασίστηκε για λίγες ώρες στη διάρκεια του τρίτου τρίτου των διαπραγματεύσεων, αφού οι Ρώσοι συνέχισαν τους βομβαρδισμούς (το Sky News δημοσίευσε video που δείχνει το λιμάνι της πόλης να βομβαρδίζεται από ελικόπτερα). Έτσι, δεν μπόρεσε να βρεθεί ασφαλής ανθρωπιστικός διάδρομος διαφυγής για τους κατοίκους της Μαριούπολης, με αποτέλεσμα η εκκένωση της πόλης να διακοπεί. Το σχέδιο της ουκρανικής κυβέρνησης ήταν να απομακρυνθούν περίπου 200.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη και 15.000 από τη Βολνοβάκα.
To Kρεμλίνο δεν κάνει πίσω στις απαιτήσεις του, αναμένοντας πως με τη διατήρηση αυτής της σκληρής στάσης σύντομα θα αναγκάσει την ουκρανική κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση, παρά την ηρωική αντίσταση των ουκρανικών στρατευμάτων και των των πολιτών, που υπερασπίζονται την πατρίδα τους. Καθώς ο χρόνος πιέζει πλέον το καθεστώς Πούτιν και η χώρα δεν παραδίδεται, οι φόβοι για εντατικοποίηση των βομβαρδισμών και αύξηση των νεκρών αμάχων είναι προφανείς. Τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο Νότο και συνεχίζουν να περικυκλώνουν πόλεις και να προσπαθούν να τις καταλάβουν, στόχος που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος, λόγω της αντίστασης που συναντούν. Κι ενώ βορειότερα το Χάρκοβο ακόμη αμύνεται, η κατάληψη της Μαριούπολης είναι ένας στρατηγικής σημασίας στόχος για τους Ρώσους, αφού έτσι πιστεύουν ότι θα ολοκληρώσουν τον αποκλεισμό της αμυνόμενης χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα.
Το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού δεν έχει δεχτεί ακόμα ρωσικά πλήγματα, ωστόσο η πίεση της πόλης αυξάνεται. Επιθέσεις διεξάγονται στην πόλη Μικολάιβ, ενώ εξακολουθούν οι βομβαρδισμοί σε Τσερνίχιβ και Χάρκοβο. Από χθες, υπό ρωσική κατοχή είναι και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο του είδους τους στην Ευρώπη. Η ρωσική μηχανοκίνητη φάλαγγα παραμένει στα περίχωρα του Κιέβου, όπου επίσης η πίεση αυξάνεται. Την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την όλη κατάσταση, σχολιάζοντας πως οι ημέρες που έρχονται μπορεί να είναι χειρότερες.
Από το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 3 Μαρτίου, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άμαχοι είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Από τους 1.300.000 πρόσφυγες, περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται στην Πολωνία. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι υπόλοιποι πήγαν σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Μολδαβία και η Σλοβακία.
Πριν λίγο έγινε γνωστό πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσει την Κυριακή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Καλίν επανέλαβε την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που στόχο έχουν την ειρήνη. Ο Ρώσος πρόεδρος τοποθετήθηκε για το αίτημα του προέδρου Ζελένσκι περί επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, τονίζοντας πως αν κάτι τέτοιο συμβεί, σημαίνει εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Πηγαίνοντας τα πράγματα ακόμη παραπέρα είπε πως «Η τρέχουσα ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι εάν συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, ρισκάρει το μέλλον της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας»…