Καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τη δηλητηρίαση του Sergei Skripal, το Κρεμλίνο διεξάγει έναν πλήρη πόλεμο πληροφόρησης για την προώθηση ιστοριών που απαλλάσουν τη ρωσική κυβέρνηση για οποιαδήποτε συμμετοχή στο περιστατικό. Ο χαρακτήρας των κοινωνικών μέσων- χαμηλού κόστους και υψηλού επιπέδου- συνιστά ένα χρήσιμο μέσο για τον πόλεμο αφηγήσεων του Κρεμλίνου και όπως υποδεικνύουν τα δεδομένα των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, η Ρωσία κερδίζει.

Μια ανασκόπηση των πιο κοινών, σχετικών με την υπόθεση άρθρων στα κοινωνικά δίκτυα, έδειξε ότι το περιεχόμενο από τα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στο Κρεμλίνο και το Κρεμλίνο απέχει πολύ από τα κυρίαρχα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ως προς τις στατιστικές “αφοσίωσης” εκ μέρους του κοινού. Από τα έξι πιο δημοφιλή άρθρα στο Twitter και το Facebook σχετικά με το θέμα της δηλητηρίασης του Skripal και την επακόλουθη διεθνή αντίδραση την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου2018, τέσσερα δημοσιεύτηκαν από την ιδιοκτησία RT του Κρεμλίνου, δημιουργώντας 63.000 shares σε Facebook και Twitter. Ταυτόχρονα, τα δύο πιο δημοφιλή άρθρα από τα βρετανικά mainstream media έφτασαν μόλις 25.400 shares.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ιστορίες από την Guardian και την Sky News ανέφεραν τα γεγονότα της υπόθεσης, ενώ τρεις από τις τέσσερις ιστορίες της RT κατηγόρησαν το Ηνωμένο Βασίλειο ότι σκηνοθέτησαν οι ίδιοι οι Βρετανοί την απόπειρα δολοφονίας και κατηγορούν τη Ρωσία στα πρωτοσέλιδα. Μια ματιά στις πιο δημοφιλείς προσωπικές αναρτήσεις στο Facebook αποκάλυψε ένα παρόμοιο μοτίβο. Από τις 18 πιο δημοφιλείς αναρτήσεις στο Facebook που περιέχουν τη λέξη-κλειδί “Skripal” την κρίσιμη εβδομάδα του Μαρτίου, οι 16 δημοσιεύθηκαν από λογαριασμούς που ανήκαν στο Κρεμλίνο ή μοιράστηκαν μια αφήγηση υπέρ του Κρεμλίνου.

Στο παραπάνω και στα ακόλουθα δύο γραφήματα, η ρωσική σημαία δηλώνει ότι οι λογαριασμοί με τις συγκεκριμένες αναρτήσεις ανήκουν σε media που χορηγούνται από το Κρεμλίνο ή τη ρωσική πρεσβεία. Το εικονίδιο με το Κρεμλίνο υποδηλώνει ένα λογαριασμό που μοιράστηκε μια αφήγηση η οποία αρνείται την ανάμειξη της Ρωσίας. (πηγή όλων των φωτό: http://buzzsumo.com)

Μεταξύ των έξι σημαντικότερων θέσεων, τέσσερις συμμετείχαν στις αγγλικές και ισπανικές εκδόσεις της RT. Τα μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτήθηκαν από το Κρεμλίνο δεν ήταν τα μόνα που απαλλάσουν τη ρωσική κυβέρνηση. Ο Matteo Salvini, ιταλός πολιτικός και μέλος της ιταλικής γερουσίας, μοιράστηκε ένα άρθρο στη σελίδα του στο Facebook, με τίτλο “Η περίπτωση Skripal είναι μια φάρσα, ο πόλεμος της Δύσης κατά της Ρωσίας είναι μια τρομερή αλήθεια”. Η θέση του πήρε 3.800 likes και δημιούργησε πάνω από 800 shares.

Εκτός από τους ιταλούς πολιτικούς, οι αφηγήσεις υπέρ του Κρεμλίνου διευρύνθηκαν με ενθουσιασμό από το Ινστιτούτο Ron Paul, το γερμανικό δεξιό περιοδικό Compact Magazin, το γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke και τον μαρξιστή ιταλό φιλόσοφο Diego Fusaro. Η υπεράσπιση του Κρεμλίνου βρήκε ανταπόκριση και ενισχύθηκε από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα περιθωριακών οντοτήτων – από τους μαρξιστές φιλόσοφους στην Ιταλία μέχρι τους Αμερικανούς ελευθεριακούς και τα γερμανικά περιθωριακά μέσα ενημέρωσης.

Η επιτυχία των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου στα κοινωνικά δίκτυα, ωστόσο, φαίνεται να είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο. Τα στοιχεία του Buzzsumo από τις τελευταίες 30 ημέρες δείχνουν ότι η συμμετοχή της RT και Sputnik στην εμπλοκή των κοινωνικών μέσων αυξήθηκε δραστικά την περασμένη εβδομάδα και σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 65%. Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ 28 Μαρτίου και 4 Απριλίου, δύο από τα τρία άρθρα σχετικά με την περίπτωση Skripal που μοιράστηκαν στο Facebook, το Twitter, το LinkedIn ή το Pinterest προέρχονται από τα μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το Κρεμλίνο.

Μια πιο εμπεριστατωμένη εξέταση των δημοφιλέστερων ιστοριών στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έδειξε ότι η πρόσφατη επιτυχία του Κρεμλίνου on line μπορεί να αποδοθεί στην είδηση ​​ότι οι επιστήμονες του Porton Down δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν την πηγή του νευροτοξικού δηλητηρίου Novichok που χρησιμοποιήθηκε στην Julia και τον Sergei Skripal.

Τα μέσα ενημέρωσης του Κρεμλίνου ερμήνευσαν την εξέλιξη ως δικαίωση και τα στατιστικά στοιχεία των κοινωνικών μέσων δείχνουν ότι χιλιάδες διαδικτυακοί χρήστες συμφώνησαν.

Συμπέρασμα:  Η δημοτικότητα των αφηγήσεων υπέρ του Κρεμλίνου στα social media δείχνει ότι η στρατηγική του Κρεμλίνου με διαδόσεις προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή, με στρέβλωση γεγονότων και άφοβα καταφέρνει να δημιουργήσει σύγχυση και υποψία στο διαδίκτυο. Η είδηση ότι οι επιστήμονες του Porton Down δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την πηγή του νευροτοξικού δηλητηρίου Novichok χρησιμοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτήθηκαν από το Κρεμλίνο για να δικαιολογήσουν τη Ρωσία, ενώ η φωνή της βρετανικής κυβέρνησης και των ανεξάρτητων μέσων υποχώρησε.

πηγή κειμένου  (είχε δημοσιευθεί στις 6 Απριλίου 2018)

πηγή όλων των πινάκων

πηγή κεντρικής φωτογραφίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ