Το πρωτότυπο κείμενο δημοσιεύθηκε στο factchecker.gr από τον Θάνο. Σ. Επαχτίτη

Στην είδηση για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών αναφέρεται ως παράγων ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Ενωση Παλαιστίνης. Κάποιες πληροφορίες λοιπόν…

Η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Ένωση Παλαιστίνης (ρωσικά: ИмператорскоеПравославноеПалестинскоеобщество ήIPPO) ιδρύθηκε στις 8 Μαΐου1882, κατόπιν διατάγματος του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ΄και πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο δούκας Σεργκέι Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ. Σκοπός της Ένωσης ήταν η ακαδημαϊκή οργάνωση για τη μελέτη της Μέσης Ανατολής και η προάσπιση της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά σήμερα δραστηριοποιείται στην υπεράσπιση των ρωσικών συμφερόντων στην ίδια περιοχή, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χριστιανών κλπ.

Στις 14 Οκτωβρίου 2016, ιδρύεται το ελληνικό παράρτημα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Ένωσης Παλαιστίνης, με τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Προέδρου της και πρώην Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Βαντίμοβιτς Στεπάσιν (πρώην στέλεχος της FSB), παρουσία του Μητροπολίτη Βέροιας κ.Παντελεήμων, του δημάρχου Βέροιας κ. Δημήτρη Βοργιαζίδη, του πρώην υπουργού κ.Κων.Κιλτίδη,  του Αλεξέι Ποπόφ γενικού πρόξενου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς και του Πρόεδρου του Ελληνικού Παραρτήματος της Ένωσηςκ. Σίμου Παναγιωτίδη.

Αναφορικά με τη«μητρική» Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Ένωση Παλαιστίνης, φαίνεται πως διατηρεί δεσμούς με το ρωσικό κράτος. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ  Σεργκέι Λαβρόφ, έχει δηλώσει πως σκοπός της Ένωσης είναι η διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή και η χρήση της ως ένα ακόμη «μέσο διπλωματίας”. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Λαβρόφ επισημαίνει πως η δράση της IPPO δεν περιορίζεται μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, ακόμη και στην Ευρώπη όπου«οι Χριστιανοί που αποτελούν πλειοψηφία, βιώνουν καταπίεση στο βωμό της ανοχής της διαφορετικότητας». Παραδέχεται επίσης πως η Ένωση έχει αποκτήσει μεγάλη επιρροή και σε άλλες περιοχές.

Η δράση της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Ένωση Παλαιστίνης στη Συρία

Από το 2013, η IPPO έχει διοργανώσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, ωστόσο πρόσβαση σε αυτή φαίνεται να έχουν μόνο οι κάτοικοι που βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς Άσαντ και κυρίως τη Δαμασκό.

Ο Μπασάρ ΑλΆσαντ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και η στρατιωτική παρέμβαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη χώρα το 2015, ήταν που απέτρεψε τη κατάρρευση του καθεστώτος.

Συμπεράσματα

Από μια έρευνα ανοιχτών πηγών, είναι εξαιρετικά δύσκολο εάν όχι αδύνατον να προκύψουν τυχόν δραστηριότητες εις βάρος της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας από το ελληνικό παράρτημα της IPPO. Είναι σαφές όμως, πως η εν λόγω«Ένωση» δρα υπό την «αιγίδα» του Ρωσικού Κράτους για την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων σε διάφορες περιοχές, κάτι που έχει παραδεχτεί ακόμη και ο Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ υπάρχουν αναφορές πως σχετίζεται ακόμη και με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

πηγή κεντρικής φωτογραφίας