Ενώ μαίνεται ο κυβερνοπόλεμος αλλά και η ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ του Κρεμλίνου και των δυτικών κυβερνήσεων, αργά και με κόπο οι Ρώσοι δημοσιογράφοι προσπαθούν να διακριβώσουν την ταυτότητα και το παρελθόν των ανθρώπων που κατηγορούνται για παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας των υπολογιστικών δικτύων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είναι και ο Ίγκορ Σούστσιν, γνωστός στέλεχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας.
Ο Ίγκορ Σούστσιν, κατηγορείται στις ΗΠΑ ότι παραβίασε τα συστήματα ασφαλείας της εταιρείας Yahoo και υπέκλεψε τους κωδικούς εκατομμυρίων χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως στον ρωσικό Τύπο, ο Ίγκορ Σούστσιν ήταν υπάλληλος του ομίλου ONEKSIM του γνωστού Ρώσου ολιγάρχη Μιχαήλ Πρόχοροφ από το 2011 τουλάχιστον. Ο Μιχαήλ Πρόχοροφ, νεαρός ολιγάρχης με προσωπική περιουσία άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα τελευταία δύο χρόνια ήταν το πρωταγωνιστικό πρόσωπο στην αναδιάταξη του μιντιακού τοπίου στη Ρωσία, αγοράζοντας διάφορους ομίλους, τους οποίους στη συνέχεια μέσω υπερδανεισμού οδηγούσε στην χρεοκοπία και το κλείσιμο. Εντελώς συμπτωματικά, οι όμιλοι αυτοί ασκούσαν κριτική στον ένοικο του Κρεμλίνου. Παράλληλα, ο Μιχαήλ Πρόχοροφ είχε το δικό του κόμμα, την «Δίκαιη υπόθεση» αρχικά και στη συνέχεια «Πλατφόρμα πολιτών», τα οποία πρώτα κληροδότησε στην αδελφή του Ιρίνα και στη συνέχεια παρέδωσε σε έμπιστα πρόσωπο του πολιτικού κατεστημένου της χώρας.
Ο Ίγκορ Σούστσιν, εμφανίστηκε στον όμιλο ONEKSIM, την περίοδο κατά την οποία οι πολιτικές φιλοδοξίες του νεαρού ολιγάρχη βρίσκονταν στο απόγειό τους. Η ιδιότητα με την οποία έγινε γνωστός ήταν εκείνη του «μετακλητού συνεργάτη».
Πριν από αυτό το στέλεχος της FSB εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην εταιρεία «Renaissance Capital», μέλος του ομίλου ONEKSIM, όπου ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφαλείας, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, στα οποία μίλησαν ανωνύμως διάφορες πηγές.
Αντιδρώντας στα δημοσιεύματα αυτά, η Διεύθυνση Επικοινωνίας της εταιρείας «Renaissance Capital» δήλωσαν πως ο Ίγκορ Σουστσιν ήταν όντως στέλεχος της εταιρείας, η οποία όμως στις 16 Μαρτίου 2017 διέκοψε κάθε συνεργασία μαζί του. Μία ημέρα πριν την απόλυσή του όμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την άσκηση δίωξης κατά τεσσάρων Ρώσων, των δύο στελεχών του Κέντρου Ηλεκτρονικής Ασφάλειας της FSB, Ντμίτρι Ντοκουτσάγιεφ και Ίγκορ Σούστσιν και δύο πολιτών, των φερόμενων ως χάκερς Αλεξέι Μπελάν και Καρίμ Μπαράτοφ, για την παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας της Yahoo και την κλοπή των προσωπικών δεδομένων μισού εκατομμυρίου χρηστών. Οι τέσσερις φέρονται να συμμετείχαν σε 47 εγκληματικές πράξεις και απειλούνται με μακροχρόνια φυλάκιση.
Ο Ίγκορ Σούστσιν εργάστηκε στον όμιλο ONEKSIM από το 2011, ενώ πριν από αυτό ήταν συνιδιοκτήτης της εταιρείας Bazis, μαζί με άλλα πρώην στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας όπως ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της έδρας Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας της Ακαδημίας της FSB Αλεξέι Ντοντσένκο. Η Bazis παρείχε υπηρεσίες ασφαλείας και διοίκησης προσωπικού (!) στην ONEKSIM, προμηθεύοντας οδηγούς και σωματοφύλακες.
Το όνομα όμως του πρώην στελέχους της FSB φιγουράρει και στα αρχεία του κόμματος «Δίκαιη υπόθεση» του ολιγάρχη Μιχαήλ Πρόχοροφ. Σύμφωνα με τον κατατεθειμένο ισολογισμό του κόμματος στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ο Σούστσιν και ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας Bazis έδωσαν χορηγίες ύψους 4.33 εκατομμυρίων ρουβλίων ο καθένας. Σημειώνεται πως αυτό είναι το ανώτατο ποσό που μπορεί να εισφέρει ιδιώτης σε κόμμα, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία. Ωστόσο, οι κακές γλώσσες λένε πως πρόκειται για μεταφορά χρημάτων του ιδίου του Πρόχοροφ προς το κόμμα του, μέσω έμπιστων προσώπων. Οι ίδιες κακές γλώσσες λένε πως ο Σουστσίν είχε αναλάβει την παρακολούθηση στελεχών τόσο του ομίλου ONEKSIM όσο και του κόμματος «Δίκαιη υπόθεση», προκειμένου να μην σταθούν εμπόδιο, με τις ατασθαλίες τους, στις πολιτικές φιλοδοξίες του ολιγάρχη. Να θυμίσουμε πως το κόμμα «Δίκαιη υπόθεση» συμμετείχε στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2012, ενώ ο Πρόχοροφ ήταν και υποψήφιος για την προεδρία της Ρωσίας με απογοητευτικά αποτελέσματα.