Βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν τις αμερικανικές εκλογές και η πορεία προς το Λευκό Οίκο πήρε τις τελευταίες ημέρες μία νέα στροφή.
Η ανακοίνωση του FBI ότι ερευνά εκ νέου το σκάνδαλο με τα emails της Χίλαρι Κλίντον άλλαξε το κλίμα και έβαλε την έως πρόσφατα επικρατέστερη για τη νίκη σε θέση άμυνας.
Σε αυτή τη θέση βρισκόταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ λόγω των σχολίων του για τις γυναίκες, αλλά και τις καταγγελίες πολλών γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση.
Στο κλίμα αυτό, η Χίλαρι είχε πάρει ξεκάθαρα το πάνω χέρι και τίποτα δεν φαινόταν να ανακόπτει την πορεία της. Πέραν όμως του σκανδάλου με τα emails, τα wikileaks αποκάλυψαν ότι γνώριζε εκ των προτέρων κάποιες ερωτήσεις σε ένα debate που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο δημιουργώντας και πάλι ερωτήματα για το ρόλο του Κρεμλίνου σε αυτές τις εκλογές.
Η απάντηση στα παραπάνω ήρθε από τους «New York Times», που δίνουν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις του ρεπουμπλικανού υποψηφίου υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι χρησιμοποίησε εργαλεία για να αποφύγει φόρους, ουσιαστικά έκανε φοροδιαφυγή, αδίκημα που για μας τους Έλληνες είναι σύνηθες, στις Ηνωμένες Πολιτείες όμως θεωρείται πολύ σοβαρό ποινικό και ηθικό παράπτωμα.
Και κάπως έτσι η πρωτοφανής αυτή προεκλογική εκστρατεία για τον επόμενο Πλανητάρχη δείχνει πιο αμφίρροπη από ποτέ.
Όλες οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν προβάδισμα στην Κλίντον, παρότι η ψαλίδα έχει κλείσει ελαφρώς. Όμως, στην πραγματικότητα η μάχη για το νικητή των εκλογών θα δοθεί σε συγκεκριμένες Πολιτείες, αυτές που αποκαλούνται swing states.
Πρόκειται για τις Πολιτείες όπου το αποτέλεσμα μεταβάλλεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και διαθέτουν κατά βάση αρκετούς εκλέκτορες για να αλλάξουν το αποτέλεσμα, όπως η Φλόριντα, η Πενσυλβάνια, η Βόρεια Καρολίνα και μερικές ακόμα…
Όλες οι υπόλοιπες Πολιτείες βγάζουν κάθε φορά συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Παραδοσιακά, οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν τις Μεσοδυτικές Πολιτείες και την ενδοχώρα, όπως για παράδειγμα, το Τέξας. Πολιτείες όπου υπάρχουν οι πιο συντηρητικοί ψηφοφόροι, που θεωρούν, για παράδειγμα, συνταγματικό δικαίωμά τους την οπλοχρησία και την οπλοκατοχή, συχνά είναι κατά των αμβλώσεων, και δεν θα ψήφιζαν Δημοκρατικό υποψήφιο σε καμία περίπτωση.
Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική στα παράλια, ανατολικά και δυτικά. Εκεί οι ψηφοφόροι είναι πιο προοδευτικοί, πολλοί τάσσονται υπέρ των ελέγχων στην οπλοκατοχή, ενώ είναι πολύ δυνατές και οι μειονοτικές κοινότητες, όπως μετανάστες, ομοφυλόφιλοι κτλ.
Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον στα λεγόμενα swing states, ωστόσο μία δημοσκόπηση πριν από μερικές ημέρες τάραξε τα νερά. Έδειξε οριακό μόνο προβάδισμα της υποψηφίας των Δημοκρατικών στη Φλόριντα.
Όπως φαίνεται, ίσως αυτή να είναι και πάλι η Πολιτεία που θα καθορίσει το αποτέλεσμα, καθώς αν την κερδίσει ο Τραμπ ξαναμπαίνει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο με αξιώσεις. Σε διαφορετική πρρίπτωση, η Χίλαρι δείχνει να εξασφαλίζει με άνεση τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να γίνει πρόεδρος.
Όλα αυτά βέβαια βάσει δημοσκοπήσεων, καθώς η κάλπη είναι συχνά απρόβλεπτη. Και ας μην ξεχνάμε ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η αποχή. Σε γενικές γραμμές, η προσέλευση κυμαίνεται γύρω στο 25% και όσο πιο αυξημένη είναι η αποχή τόσο ευνοείται ο Ντόναλντ Τραμπ.
Πάντως, οι πιθανότητες λένε ότι η ισχυρότερη χώρα του πλανήτη θα έχει σε μερικούς μήνες την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο μετά από δυόμισι αιώνες ιστορίας.
Γράφει η Κλειώ Νικολάου.
Πηγή: Αthensvoice