Νέα, απειλητική επίθεση δέχτηκε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Νόβιαγια Γκαζέτα» και του ραδιοσταθμού «Ηχώ της Μόσχας», Γιούλια Λατίνινα.

Άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητό της, το οποίο ήταν σταθμευμένο λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι της. Η αστυνομία, μετά την προκαταρκτική εξέταση, απεφάνθη πως το «αυτοκίνητο πήρε φωτιά μόνο του». Το περιστατικό συνέβη την 3η Σεπτεμβρίου στις 7.30 το πρωί. Πρώτος αντιλήφθηκε την φωτιά ο πατέρας της, ο οποίος ξύπνησε από ένα δυνατό κρότο, μετά τον οποίο ξέσπασε η φωτιά. Η πυροσβεστική έφτασε μετά από δέκα λεπτά, τα οποία όμως ήταν αρκετά για να απανθρακωθεί εντελώς το αυτοκίνητο.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της δημοσιογράφου, όσο και της Ένωσης Ρώσων Δημοσιογράφων, εκπρόσωποι της οποίας κατέθεσαν αίτημα στην Γενική Εισαγγελία της χώρας, προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό χωρίς χρονοτριβή.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, με ανακοίνωση του καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε από τις ρωσικές αρχές όχι μόνο να διερευνήσουν το περιστατικό, αλλά και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της δημοσιογράφου.

Η Λατίνινα έχει δεχτεί μέχρι σήμερα πολλές απειλές για τις αποκαλυπτικές έρευνες που διεξάγει. Τον Αύγουστο του 2016 άγνωστοι,την περιέλουσαν με ακαθαρσίες, ενώ τον Ιούλιο του 2017 στο εξοχικό της δέχτηκε επίθεση ομάδας αντρών. Συγκεκριμένα την νύχτα της Τετάρτης 19 Ιουλίου επιτέθηκαν στο σπίτι της Λατίνινα, πετώντας ένα υγρό που δεν κατέστη δυνατό να διακριβωθεί η ουσία του, στο σπίτι, το αυτοκίνητο και τους ανθρώπους. Η έντονη μυρωδιά του υγρού προκαλούσε δύσπνοια και τάση προς εμετό. Αξιωματικοί της αστυνομίας δήλωσαν πως δεν ήταν επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα» εργαζόταν η Άννα Πολιτκόφσκαγια, ο Γιούρι Στσεκοτσίχιν, η Νατάλια Εστεμίροβα, ο Στανισλάβ Μαρκέλοφ, η Αναστασία Μπαμπούροβα, ο Σεργκέι Ζολβκίν, ο Βίκτωρ Ποπκόφ, ο Ολέγκ Λουριέ και ο Ίγκορ Ντόμνικοφ, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από αγνώστους το διάστημα από το 1993 που ιδρύθηκε η εφημερίδα μέχρι τις μέρες μας.

Αυτή την στιγμή η δημοσιογράφος βρίσκεται εκτός της Ρωσίας.

πηγή κεντρικής φωτό