Ένας άνδρας σκότωσε πέντε εργαζόμενους, 4 δημοσιογράφους και μια διοικητική υπάλληλο, στο γραφείο της εφημερίδας Annapolis Capital Gazette στο Maryland στις ΗΠΑ, χθες στις 2.40 μμ. Οπλισμένος με καραμπίνες και καπνοβομβίδες εισέβαλε στα γραφεία της Capital Gazette στην Αννάπολη, την πρωτεύουσα του Μέριλαντ. Οι δημοσιογράφοι Gerald Fischman, Rob Hiaasen, John McNamara και Wendi Winters καθώς και η βοηθός πωλήσεων Rebecca Smith πέθαναν στην επίθεση.  Ο δολοφόνος, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Jarrod W. Ramos, 38 ετών, τέθηκε υπό κράτηση. Έχει μακρά ιστορία διαφορών με την εφημερίδα σχετικά με μια υπόθεση δυσφήμισης για την οποία είχε υποβάλει μήνυση το 2012. Η αγωγή απορρίφθηκε αργότερα.

Ο Γενικός Γραμματέας της International Federation of Journalists (IFJ), Anthony Bellanger δήλωσε: “Για άλλη μια φορά, η δημοσιογραφία και ο τύπος βρέθηκαν, κυριολεκτικά, στο στόχαστρο. Πέρα από τη συζήτηση για τα πυροβόλα όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επίθεση σε ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο αποτελεί σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου. Αυτή η οδυνηρή πράξη, μας υπενθυμίζει επίσης ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ασφαλείς οπουδήποτε, είτε σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο είτε σε μια δημοκρατία.

Κάθε εβδομάδα από την 1η Ιανουαρίου 2018, δύο δημοσιογράφοι ή εργαζόμενοι στον τομέα των μέσων ενημέρωσης δολοφονούνται παγκοσμίως, και το μεγαλύτερο μέρος τους είναι τοπικοί δημοσιογράφοι που εργάζονται για τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αυτοί, δηλαδή, για τους οποίους ελάχιστα αναφέρονται, δυστυχώς ».